Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie :) Z jakich ksiazek korzystacie w domu do produkcji wedlin, do poczytania o historii, wyciagniecia ciekawych przepisow, czy tez do czegokolwiek innego zwiazanego z zadymianiem ( oczywiscie jak najszerzej pojetym! ;):D ) ? :)

Jakie ksiazki polecacie?

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/487-z-jakich-ksiazek-korzystacie/
Udostępnij na innych stronach

Tak opisanego tematu robienia wlasnych wędlin jak na tej stronie, nie znajdziesz w żadnej książce. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/487-z-jakich-ksiazek-korzystacie/#findComment-6247
Udostępnij na innych stronach

Moze troche z innej beczki ale zapytam sie tak. Czy mozna gdzies kupic normy branzowe z lat 80 tych ? Bo chyba na ile sie orientuje aktualnie nic takiego nie jest wydawane, a szkoda bo dawno temu jak podwawelska miala swoje parametry to trzeba bylo sie tego trzymac a nie teraz pozostaly jedynie nazwy pod ktorymi czasami kryja sie rozne dziwne wynalazki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/487-z-jakich-ksiazek-korzystacie/#findComment-6248
Udostępnij na innych stronach

Dziadek ma rację. Nigdzie nie znajdziesz tylu wiadomości na temat domowego masarstwa co tutaj. Mam mase książek i przepisów, ale jak je porównać, to praktycznie wszystkie (przynajmniej te dotyczące technologii przetwórstwa mięsa) sa po prostu powielone.

Z kolei te z przepisami (np. Fidoruka - pewnie sie komuś narażę, ale to tylko moje zdanie) zawierają przepisy, których autor nigdy nie przetestował. Są ładnie wydane, kolorowe.... drogie, i to wszystko. Przepisy najczęściej zerżniete ze starych książek o domowej produkcji wędlin, gdzie sól i saletrę mierzy sie łyżkami lub garściami.

Co do przepisów, mam kilka roczników. Myslę, że Dziadek ma nowsze i może sie wymieni na ksera. :D Szczególnie chodzi mi o konserwy.

Nie szukaj ich, gdyz sukcesywnie wklepujemy na stronkę, zawarte (może nieco zmodyfikowane) w nich przepisy. Mam do wklepania, jak kiedys liczyłem, jeszcze dobrych kilka setek. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/487-z-jakich-ksiazek-korzystacie/#findComment-6249
Udostępnij na innych stronach

Tak jest, zgadzam się z przedmówcami, takiej skarbnicy wiedzy jak ta strona to ze świeczką szukać. Moc przepisów i wszystko sprawdzone. A w razie wątpliwości grono forumowiczów, którzy zawsze z chęcią niosą pomoc. Z literaturą daj sobie spokój;)

Mam tylko jedną propozycje, gdyby ktoś robił jakiś przepis który nie jest zaopatrzony w fotkę, mógłby go wrzucić. Zawsze to inaczej wygląda jak jest ze zdjęciem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/487-z-jakich-ksiazek-korzystacie/#findComment-6251
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ja mam dwie stare ksiązki, jedna z 1958 roku, tylko brakuje czasu do opracowania.

A z opisów świniobicia i wyrabiania wędlin i podrobów "aż czuje się zapachy

i kto miał szczęście poznać-smaki"

Ta strona to jest prawdziwy sakarbiec wiedzy na temat wyrobu zdrowych i smacznych wędlinek i nie tylko. Przewijają się sery, chleby i masełka.

A jak tam z opracowaniem książki "Praktyczne serowarstwo"?

Może potrzeba, żeby ktoś pomógł w opracowaniu?

Czas musi się znaleźć!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/487-z-jakich-ksiazek-korzystacie/#findComment-9671
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jeżeli tych książek jeszcze ktoś nie zna to polecam .Autorka żyła w latach 1829-1901 .Myślę że można znaleźć dużo ciekawych rzeczy Jest to chyba najnowsze wydanie.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/487-z-jakich-ksiazek-korzystacie/#findComment-9697
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.