Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Zadymiarzy!

Mam oto taki dylemacik :rolleyes: - czy mozliwe jest wędzenie kiełbaski po rozmrozeniu??

 

Ok. 2 tygodnie temu zrobiłem troszke kiełbaski swojskiej- jednak pewien zbieg okoliczności nie pozwolił mi na jej uwedzenie. Zamroziłem więc większośc w zamrazarce(-12 st).

 

Czy jest możliwe jej uwędzenie po rozmrożeniu i osuszeniu??

Czy nie pojawią się jakies problemiki???

Jaką temperature wędzenia zaaplikować??

 

Czy pozostaje mi tylko sparzenie po rozmrożeniu??

 

B.prosze o info( szukajką nie znalazłem podobnego tematu)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4874-w%C4%99dzenie-po-rozmro%C5%BCeniu/
Udostępnij na innych stronach

qzym, Rozmrozić do temperatury pokojowej wędzić normalnie na ciepło do 55 st. Potem parzyć i można jeszcze podwędzić na zimno około godziny. Nie powinno być żadnych problemów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4874-w%C4%99dzenie-po-rozmro%C5%BCeniu/#findComment-135955
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nigdy nie wędziłem kiełbasy zamrożonej ale chyba to podobna sprawa

jak zrobienie kiełbasy z mięsa mrożonego.

Rozmroź ją powoli, uwędź i sparz.

Moim zdaniem nie powinno być żadnego problemu.

Pewnie wypowiedzą się ludzie którzy są bardziej kompetentni.

 

Andyandy był szybszy :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4874-w%C4%99dzenie-po-rozmro%C5%BCeniu/#findComment-135957
Udostępnij na innych stronach

W sobotę wędziłem kiełbasę chłopską, którą wcześniej zmroziłem. Po rozmrożeniu dokładnie osuszyłem i wędziłem ciepłym dymem, wyszła bardzo dobra.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4874-w%C4%99dzenie-po-rozmro%C5%BCeniu/#findComment-136153
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Niedawno wedzilem nie kielbase lecz miedzy innymi szynki po zamrozeniu ( rozmrazalem w lodowce). Musze powiedziec na podctawie ocen paru osob nie bylo roznicy w smaku i konsestecji o wygladzie nie wspomne.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4874-w%C4%99dzenie-po-rozmro%C5%BCeniu/#findComment-136161
Udostępnij na innych stronach

Dziadek zamieszczał materiały na ten temat.To jest sposób na zgromadzenie zapasów przed świętami w zakładach produkcjnych.Wcześniej peklują ,mrożą i potem rozmrażają i wędzą.Z tych badań wynika ,że nie ma żadnych przeciwskazań do takiego procesu jak również wędzonki nie wykazują jakiś istotnych odstępstw od normy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4874-w%C4%99dzenie-po-rozmro%C5%BCeniu/#findComment-136163
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.