wojciechz Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Cześć, od pewnego czasu mam problem z opadającym chlebem.Robię chleb żytni na zakwasie, uzywam caly czas tej samej mąki, tego samego przepisu.Chleb ladnie wyrasta, jest wypukły, a po wstawieniu do piekarnika momentalnie opada.Nie jest to jakiś wielki spadek, po prostu jak urośnie i wystaje jakies 2cm nad keksówkę, to potem opada tak, że jest wklęsły lub płaski. Jutro dorzucę fotkę, bo właśnie upiekłem chlebek, a nie chcę ciepłego przekrajać.Chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika. Opada w zasadzie po poruszeniu formy. I nie mam zielonego pojęcia co jest tego przyczyną. Nie ma zakalca, chlebek jest smaczny, z typowymi dla pieczywa żytniego dziurkami itp. Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Opada w zasadzie po poruszeniu formy. Coś w tym jest, bo mnie też żona goni z kuchni gdy ciasto w piekarniku. Nie szwendaj się bo mi ciasto opadnie - to jej tekst. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Hmm,masz poprostu rozruszane ciasto chlebowe,tzn.za długo rosło w foremce.Następnym razem spróbuj wstawić do piekarnika jak ciasto w czasie wyrastania dojdzie do rantu foremki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Tak ten chleb wgląda: Wszystko z nim ok, poza tym klapnięciem Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Może być kilka powodów, ja stawiam na "luźne" ciasto, spróbuj dodać więcej mąki i tak jak pisał chłop z warmii wkładaj do pieca mniej wyrośnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Grudnia 2010 ja stawiam na "luźne" ciasto ....wkładaj do pieca mniej wyrośnięty. Ja też uważam ,że tu leży przyczyna. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Grudnia 2010 tzn.za długo rosło w foremce.Tu tkwi problem , ciasto nie może za długo wyrastać . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Może może o ile ciasto będzie miało odpowiednią sztywność, mój chleb zawsze wyrastał ponad foremkę i było ok, nigdy nie opadł :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2010 No i jakość mąki może mieć wplyw na ten problem.Mówią,że nie z każdej mąki będzie dobry chleb :smile: A jakiej mąki/typ/ był robiony ten chleb?I jak ,krok po kroku był robiony?To może wiele wyjaśnić. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Mówią,że nie z każdej mąki będzie dobry chlebi to jest święta prawda, raz udało mi się kupić mąkę z większą zawartością białka, w sumie nie wiem jak to się stało, ta sama mąka, zawsze ta sama zawartość białka, a ten jeden raz miała w składzie wyższą zawartość i faktycznie chleb mi wtedy poszedł do góry jak nigdy. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Z tego co pamiętam z piekarni najlepsza była mąka która poleżała jakiś czas w magazynie, nie może to być swieża prosto z dostawy, zawartośc glutenu, wilgotność, oraz temp. ma duże znaczenie. Nawet przesianie mąki przez sito, no i oczywiście typ mąki np. przy produkcji bułek 500 i 750 (50/50) Do tego cały proces wyrabiania ciasta im zimniejsza woda tym lepiej, odpowiedni czas kręcenia w mieszałce do 8min przy cieście na bułki do 15min na chleb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Robię chleb żytni na zakwasie, uzywam caly czas tej samej mąki Jakiej klasy mąka. Przy mące razowej żytniej 2000 będzie raczej , a nawet napewno przerośnięte czyli zbyt długo rosło. przy około podwojeniu objętości do pieca. Jeżeli za mało wyrośnie pęknie skórka. Metodą prób i błędów dojdziesz do wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred__ Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zdecydowanie problemem jest zbyt wyrośnięte ciasto, jak już wspomniano wcześniej - też miałem tak, gdy zapomniałem o cieście... tu pięknie przerośnięte: tu już pięknie opadnięte: a tu efekt końcowy: a tu, gdy wszystko było ok: Cytuj Pozdrawiamfred__ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Grudnia 2010 fred wszystko się zgadza, ale po fotach widać że robiłes z luźnego ciasta, zrób trochę bardziej sztywne i napewno nie opadnie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred__ Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2010 fred wszystko się zgadza, ale po fotach widać że robiłes z luźnego ciasta, zrób trochę bardziej sztywne i napewno nie opadnie. :wink: już nie opada:) ten na górze, to był mój pierwszy chleb w ogóle, teraz, to już się nie zdarza.... Cytuj Pozdrawiamfred__ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2010 tierfred wszystko się zgadza, ale po fotach widać że robiłes z luźnego ciasta, zrób trochę bardziej sztywne i napewno nie opadnie. Przy klasie 2000 mąki żytniej będzie się tak działo z uwagi na brak glutenu, który spełnia rolę "podtrzymywacza" rosnącego ciasta. Zbyt wyrośnięte klapnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-136793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Upiekłem dziś chleb, dałem mniej wody, i nie opadło Mąka żytnia 720. Podejrzewam, że jednak jest to wina mąki. Od dawna piekę chleb wg tego samego przepisu i ciasto nie opadało. Wieczorem nastawiam zaczyn, i następnego dnia po powrocie z pracy przygotowuję chleb. Czekam aż odpowiednio wyrośnie i do piekarnika. :Parę razy zdażyło się, że ciasto poszlo w górę jak szalone, aż się przelewało i nawet w piekarniku skapywalo z keksówki na dno piekarnika, ale nie opadało. Może tegoroczne żyto jest inne? Po lewej dzisiejszy wypiek, po prawej opadnięty. Pełen przepis. Zaczyn: Zakwas 130g Mąka 130g woda 65g miód 20g Ciasto: zaczyn j/w Mąka 390g woda 325g sól 20g Zaczyn nastawiam wieczorem, nasŧępnego dnia po południu robię ciasto, czekam aż odpowiednio urośnie i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieczenie 50 minut w 200C, pierwsze 20 minut grzeje górna i dolna grzałka, kolejne 30 minut tylko dolna grzałka. Do piekarnika wstawiam kubek z wodą, aby była odpowiednia wilgotność, po upieczeniu studzę zawinięty w lnianą ścierkę na kratce. Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4892-pieczywo-opadni%C4%99ty-chleb/#findComment-137038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.