electra Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Grudnia 2018 @MariuszB, dzieki , ja zamrazam tez same kapelusze i takie ktore sa duze i twarde , chodzilo mi o grzyby suszone i takie robione w ciescie , slyszalam ze takie tez sie robi - Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/3/#findComment-615188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rataffia Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Lutego 2019 Witam.Grzyby suszone i w cieście ,lub panierowane w bułce tartej jada się u mnie na wigilie . Grzyby ,całe kapelusze ,ale młode nie stare, np. "borowiki z białym spodem". moczę w zimnej wodzie ,można nawet przez całą noc , tak jest najlepiej , następnie wodę z moczenia przecedzam i grzyby obgotowuję ok 10 min ,( wywar dodaję do zupy grzybowej , lub czerwonego barszczu) . Kapelusze ,dobrze odsączam ,na sicie ,czasem też przez ręcznik papierowy ,jeśli grzyby są starsze . Póżniej solę , pieprzę , i panieruję jak kotlety schabowe , lub , robię ciasto i ciasto doprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaję odrobinę ,parę kropel spirytusu ,(ciasto tak nie chłonie tłuszczu ),w tym obtaczam grzyby i smażę ,tyle ,że do tego smażenia dodaję trochę więcej oleju ,wtedy ciasto fajnie się wypieka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/3/#findComment-623282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Lutego 2019 robię ciasto Podaj proszę jak robisz to ciasto ? bo panierka jedno czy 2 krotna to oczywista oczywistość - ale ciasto ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/3/#findComment-623286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rataffia Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 11 Lutego 2019 No z ciastem to lekki problem bo robię na tzw. Oko . Generalnie ciasto na jajku ,mące i albo na piwie , lub( jeśli nieletni w rodzinie lubią takie grzybki) na gazowanej wodzie mineralnej ,sól ,pieprz do smaku , i kilka kropel spirytusu , ciasto bardziej gęste niż na naleśniki , musi być płynne ,ale gęste , z grzybka nie może spływać , powinno kapać pomału w kroplach . Po dodaniu piwa lub wody szybko smażyć w dobrze nagrzanym oleju , po usmażeniu odsączyć szybko z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kurcze na potrzeby tego forum przetestuję dokładnie co i ile na to ciasto dodaję ;/.. Takie grzyby w cieście jem od dziecka , zawsze są pyszne , ale przepisu takiego typowego nigdy nie miałam , u mnie zawsze i prababcia i babcia i mama gotowały na oko . Inna sprawa ,że przepisy po mojej prababci wyglądają tak: np. na babę muślinową zaczynały się od słów : Wziąć kopę jaj i sześć sielnych dziewek kuchennych" . Sądzę ,że dalsze pokolenia poszczególne przepisy przerobiły na swoje możliwości i potrzeby . Ale może kiedyś , uda mi się "wziąć sześć sielnych dziewek kuchennych" i odtworzyć tamte stare przepisy pewnie smaku nie odtworzę ,ale moze choć się do niego zbliżę Pozdrawiam serdecznie rataffia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/3/#findComment-623295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.