Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

pis67 raz widziałem, jak w wędzarni z ustawioną temperaturą "na oko" powierzchnia kiełbasy zaczynała się robić tłusta. Na pytanie z czego zrobiona jest ta kiełbasa, dostałem odpowiedź że z łopatki i słoniny. Ewidentnie zbyt wysoka temperatura wędzenia powodowała wytapianie się tłuszczu z kiełbasy na powierzchni batonów i osadzanie się kwaśnej sadzy (zewnętrzna powierzchnia była w smaku kwaśna dokładnie tak samo, jak niedokładnie wysuszona kiełbasa poddana wędzeniu).

 

Szybka reakcja w postaci wytarcia kiełbas papierem i obniżeniu temperatury wędzenia w pewnym stopniu uratowała sytuację, ale pewnie tylko dlatego, że zjawisko to zosstało zauważone szybko

 

. A wytopiony tłuszcz, który został pod osłonką i był najkrócej mówiąc "nieestetyczny" został wykłuty podczas parzenia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-137841
Udostępnij na innych stronach

madlinka, czyżby w kiełbasie jednym ze składników była słonina ?

wiesz mój kolega ma cukiernie i jak mu zostają suche bułki to je nam daję, mój tata zawozi je do wujka na wieś i tak nam się teraz wydaję, że karmienie świnki słodkimi bułkami spowodowało takie jej otłuszczenie. Mój wujek jest raczej biedny, ale będzie trzeba chyba mu kupić jakąś paszę, niech już nie daje tych słodkich bułek.

Jeśli tylko zauważy się wyciek tłuszczu z kiełbasy, to trzeba szybko ją wyjąć, wytrzeć do sucha i zmniejszyć temperaturę wędzenia.

toż to była istna powódź a nie wyciek, ale cóż człowiek uczy się na błędach.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138001
Udostępnij na innych stronach

spowodowało takie jej otłuszczenie.

Madlinka ,ale Ty robiłaś kiełbasę a nie wędziłaś całego świniaka.Przeca trzeba było mniej tłuszczu dodać do tej kiełbasy i po kłopocie.A i z temperaturką wędzenia był problem.Nie zwalaj na świnkę bo ona niewinna :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138011
Udostępnij na innych stronach

tak to prawda kiepskiej baletnicy..., ale dawaliśmy do kiełbasy łopatkę i szynkę, tak jak zawsze od kilku lat, tym razem zmieniło się tylko wędzarnia i sposób przygotowywania kiełbasy (wcześniej nie peklowaliśmy i nie osadzaliśmy). Więc myślę, ze po części to wina świnki, nie mniej jednak wiem, że z klasyfikacją mięsa u nas krucho (do tej pory robiło się na wyczucie) i dla tego chcemy jechać na kurs SDM.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138023
Udostępnij na innych stronach

Jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak i co :sad:

Może masz jakieś fotki z wyrobów :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138025
Udostępnij na innych stronach

wstyd było fotografować :(

Jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak i co

no bo to było jakieś dziwne jedna tura z wędzrni to była gumowa, tłusta kiełbasa a druga tura Jacek chciał ten tłuszcz dowędzić, to tak dowędził, że się spaliła, ot i tyle. Mięso na kiełbasę było stanowczo za tłuste.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138183
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.