pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Inaczej będzie kwaśna Chodzi mi o to zdanie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-137839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Grudnia 2010 pis67 raz widziałem, jak w wędzarni z ustawioną temperaturą "na oko" powierzchnia kiełbasy zaczynała się robić tłusta. Na pytanie z czego zrobiona jest ta kiełbasa, dostałem odpowiedź że z łopatki i słoniny. Ewidentnie zbyt wysoka temperatura wędzenia powodowała wytapianie się tłuszczu z kiełbasy na powierzchni batonów i osadzanie się kwaśnej sadzy (zewnętrzna powierzchnia była w smaku kwaśna dokładnie tak samo, jak niedokładnie wysuszona kiełbasa poddana wędzeniu). Szybka reakcja w postaci wytarcia kiełbas papierem i obniżeniu temperatury wędzenia w pewnym stopniu uratowała sytuację, ale pewnie tylko dlatego, że zjawisko to zosstało zauważone szybko . A wytopiony tłuszcz, który został pod osłonką i był najkrócej mówiąc "nieestetyczny" został wykłuty podczas parzenia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-137841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Grudnia 2010 madlinka, czyżby w kiełbasie jednym ze składników była słonina ?wiesz mój kolega ma cukiernie i jak mu zostają suche bułki to je nam daję, mój tata zawozi je do wujka na wieś i tak nam się teraz wydaję, że karmienie świnki słodkimi bułkami spowodowało takie jej otłuszczenie. Mój wujek jest raczej biedny, ale będzie trzeba chyba mu kupić jakąś paszę, niech już nie daje tych słodkich bułek. Jeśli tylko zauważy się wyciek tłuszczu z kiełbasy, to trzeba szybko ją wyjąć, wytrzeć do sucha i zmniejszyć temperaturę wędzenia.toż to była istna powódź a nie wyciek, ale cóż człowiek uczy się na błędach. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Grudnia 2010 spowodowało takie jej otłuszczenie. Madlinka ,ale Ty robiłaś kiełbasę a nie wędziłaś całego świniaka.Przeca trzeba było mniej tłuszczu dodać do tej kiełbasy i po kłopocie.A i z temperaturką wędzenia był problem.Nie zwalaj na świnkę bo ona niewinna :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Grudnia 2010 tak to prawda kiepskiej baletnicy..., ale dawaliśmy do kiełbasy łopatkę i szynkę, tak jak zawsze od kilku lat, tym razem zmieniło się tylko wędzarnia i sposób przygotowywania kiełbasy (wcześniej nie peklowaliśmy i nie osadzaliśmy). Więc myślę, ze po części to wina świnki, nie mniej jednak wiem, że z klasyfikacją mięsa u nas krucho (do tej pory robiło się na wyczucie) i dla tego chcemy jechać na kurs SDM. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak i co :sad: Może masz jakieś fotki z wyrobów :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Grudnia 2010 wstyd było fotografować Jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak i cono bo to było jakieś dziwne jedna tura z wędzrni to była gumowa, tłusta kiełbasa a druga tura Jacek chciał ten tłuszcz dowędzić, to tak dowędził, że się spaliła, ot i tyle. Mięso na kiełbasę było stanowczo za tłuste. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/3/#findComment-138183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.