Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio nie za wiele miałem czasu na dreptanie w kuchni... mam kilka "projektów", pomysłów co by zamienić moje mieszkanko na jakiś domek... i to mi teraz zaprząta głowę...

No ale dzisiaj upiekłem chlebki izerskie razowe ciemne :)

Trochę popękały ale dlatego nazywają się izerskie :wink:

W smaku normalnie czad... fajnie wyrosły i nie są mokre w środku, za to puszyste z chrupiącą skórką :grin:

 

http://img5.imageshack.us/img5/9801/dscf9328wm.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/7216/dscf9329wm.jpg

 

Dziewczyny moje nawet nie chciały słyszeć o czekaniu az wystygnie... obawiałem się, że taki jeszcze ciepły będzie się łamał i kruszył ale wszystko z nim ok było :)

No i poszperałem w lodówce... masakra... pusto aż piszczy... znalazłem na kolację ostatni kawałek mielonki i kawałek karkówki a'la parmeńskiej (ok 4 miesiące ma), którą wydzielam po plasterku... :tongue: żart :wink:

To tak, żeby wam "smaka" na wieczór zrobić... :grin:

 

http://img200.imageshack.us/img200/5520/dscf9330wm.jpg

http://img14.imageshack.us/img14/4973/dscf9331wm.jpg

 

Weekend mam wolny to chyba we wtorek zkupię surowiec i zrobię żywiecką albo krakowską :) Nie ma już co jeść... :(

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159443
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

pokemon15, :clap: :thumbsup: :clap:

 

To tak, żeby wam "smaka" na wieczór zrobić... :grin:

To było mało koleżeńskie :lol:

 

Weekend mam wolny to chyba we wtorek zkupię surowiec i zrobię żywiecką albo krakowską :) Nie ma już co jeść... :(

A do weekendu co ,głodówka :grin:

 

mam kilka "projektów", pomysłów co by zamienić moje mieszkanko na jakiś domek...

Mogę tylko życzyć powodzenia,trzymam kciuki :clap:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159448
Udostępnij na innych stronach

Witajcie ! Mam pytanie : jaka może być przyczyna , że po upieczeniu skórka jest mocno twarda a środek jak chleb ze sklepu po tygodniu . W smaku ok , ale jakby pozbyty świeżości . mąka pszenna 500 zakwas na mące żurkowej . Piekłem w temp.230 15 minut i 40minut w temp.200 (może za długo ?).Piekarnik elektryczny grzałki g/d bez nawiewu

 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159474
Udostępnij na innych stronach

jaka może być przyczyna , że po upieczeniu skórka jest mocno twarda a środek jak chleb ze sklepu po tygodniu .

moim zdaniem powinieneś spryskiwać piekarnik w czasie pieczenia (np.: zraszaczem do kwiatów) albo wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne ze szklanka wody, a po upieczeniu i wyrzuceniu na kratkę wierzch posmarować wodą i przykryć ściereczka do wystygnięcia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159475
Udostępnij na innych stronach

Piekłem w temp.230 15 minut i 40minut w temp.200

spróbuj piec 60 min ale w 200 st i włóż chleb do nienagrzanego piekarnika, tzn wkładasz chleb, włanczas na 200 st i 60 minut pieczesz, jak sie nagrzeje piekarnik, ja spryskuje co ok 10, 15 minut wodą, tak na oko, po wierzchu chleb i pod spodem piekarnik. a to, ze w srodku jest twardy to juz chyba wina mąki... dajesz sama pszenną, ja daję (na jeden chleb) 350g pszennej i 160 razowej przy 400g zaczynu i z pół szklanki otręb.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159476
Udostępnij na innych stronach

moim zdaniem powinieneś spryskiwać piekarnik w czasie pieczenia (np.: zraszaczem do kwiatów) albo wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne ze szklanka wody, a po upieczeniu i wyrzuceniu na kratkę wierzch posmarować wodą i przykryć ściereczka do wystygnięcia

tak robię tzn.spryskuję co 15 minut natomiast nie przykrywam -zastosuję :wink: .

Dziś nastawiłem świeży zakwas więc zastosuję poradę pokemona co do temperatury i składu .

Dzięki :clap:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159490
Udostępnij na innych stronach

yerba, spróbuj nagrzać piekarnik do 220 potem wstaw chleb na 15 minut i wyłącz na jakieś 45min.po tym czasie jeżeli chleb będzie za blady to podgrzej jakieś 15 min i powinno być ok nie zapomnij o naczyniu z wodą to naprawdę ważne. To jest sposób który opracowałam przez całkowity przypadek ale sprawdza się i wszyscy są zachwyceni chlebem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159521
Udostępnij na innych stronach

masakra :cry: piekłem wg wskazówki pokemona 200 /60minut .

Jaka może być przyczyna tego wulkanu ? Zaczyn rósł całą noc , po wyrobieniu do foremek i po godzinie do pieca - może za wcześnie . W piecu foremka z wodą jak podpowiadała bena

 

 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159634
Udostępnij na innych stronach

piekłem wg wskazówki pokemona 200 /60minut .

włóż chleb do nienagrzanego piekarnika

To jest forum, więc każdy może wyrazić swoje zdanie i przekazać swoje doświadczenia.

Moje doświadczenia i wiedza przekazana przez przodków w zakresie pieczenia chleba na zakwasie są zgoła inne.

Proszę zauważyć, że pieczenie w tradycyjnym piecu chlebowym odbywa się w malejacej temperaturze. Po wygarnięciu żaru z pieca czeka się na obniżenie temperatury aż próba "mąki" wyjdzie pozytywnie. Dopiero wtedy wkłada się chleb. Jednak temperatura musi być na tyle wysoka, aby ściąć chleb prawie natychmiast. Znaczy to, że do pieca wkładamy formę z wyrośniętym na 90% chlebam.

Ponieważ nasze piece mają małą pojemność cieplną muszą być dobrze nagrzane na starcie. Ja nagrzewam na termoobiegu do 230st.C. Uprzednio wkładam dwie płaskie cegły szamotowe, które trochę kumuluja ciepło.

Po włożeniu chleba temperatura obniża się do 215-210st. Trzymam w niej 10 min. Następnie co 10 min obniżam temp. o 10 st. tak, aby ostatnie minuty pieczenia były w temp. 160st.C. Chleb od włożenia do wyciągniecia siedzi w piecu 60min.

Do pieca wstawiam pojemnik z wodą a po 40min pieczenia dodatkowo spryskuję chleb wodą. tak pieczony chleb ma bardzo chrupką skórke, co dla mojej rodziny jest priorytetowe.

Co do czasów wyrastania należy je traktować wyłącznie orientacyjnie. Zależą one od mocy zakwasu, gęstości ciasta, rodzaju użytej mąki oraz temperatury wyrastania.

Wprawdzie chleb na zakwasie pieką od niedawna ale wszystkie chlebki (za wyjątkiem pierwszego, lekko przekwaszonego) są bardzo udane, dobrze wyrośniete i lekkie. Piekę z mąki mieszanej żytnio pszennej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159638
Udostępnij na innych stronach

EAnna dziękuję - ma to sens :blush: i porada asia50 wydała mi się zbliżona do działania pieca chlebowego .

Budzę zakwas i następny chlebek będę piekł wg tego co napisałaś .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159640
Udostępnij na innych stronach

Zaczyn rósł całą noc , po wyrobieniu do foremek i po godzinie do pieca - może za wcześnie .

Oprócz czysto roboczych wskazówek cyklu pieczenia od EAnny zwróć uwagę na czas wyrastania moim zdaniem Twój za krótko wyrastał stąd ten wulkan .... :( po dodaniu do zaczynu mąki i wyrobieniu ciasta formujesz chleb lub przekładasz do foremek i ma naprawdę porządnie wyrosnąć praktycznie podwaja objętość nikt Ci nie napisze czy to godzina czy 5 godzin bo zależy to od jakości (mocy) zakwasu, rodzaju mąki, wilgotności ciasta i temperatury .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159641
Udostępnij na innych stronach

cenna uwaga :clap: myślę ,że sam proces pieczenia od zimnego pieca do 200C miał wpływ ,że w nienaturalny sposób ciasto zaczęło rosnąć . Ale nic to .Następny upiekę z uwzględnieniem Waszych uwag . :idea:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159663
Udostępnij na innych stronach

myślę ,że sam proces pieczenia od zimnego pieca do 200C miał wpływ ,że w nienaturalny sposób ciasto zaczęło rosnąć

Nie twierdzę, że nigdy nie wyjdzie chleb po włożeniu ciasta do zimnego piekarnika. Ale wtedy nie mamy żadnej kontroli nad jego wyrastaniem.

formujesz chleb lub przekładasz do foremek i ma naprawdę porządnie wyrosnąć praktycznie podwaja objętość nikt Ci nie napisze czy to godzina czy 5 godzin bo zależy to od jakości (mocy) zakwasu, rodzaju mąki, wilgotności ciasta i temperatury ....

I to jest najważniejsze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159665
Udostępnij na innych stronach

sam proces pieczenia od zimnego pieca do 200C miał wpływ

cóż, ja razowce piekę wg tego własnie sposobu, taki przepis podał mi przemek i wszystko raczej jest ok, nie raz troche pęknie ale to nie problem dla mnie. Czas wyrastania... po wyrobieniu ciasta -1 godzina, przełozenie do foremek i wyrastanie ok 4h do podwojenia objętosci... i dopiero do piekarnika.

Co innego chleb pszenno-zytni (bochenkowy), ten wrzucam na rozgrzaną blachę i do rozgrzanego piekarnika (230st) na 10min i obniżam do 200 i ok 45-50 min się piecze.

Chleby wychodzą OK i pyszne... sami widzicie na zdjęciach...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159666
Udostępnij na innych stronach

jeśli mogę ... ja zacząłem ten wątek , to uzurpuję sobie prawo do podsumowania :wink:

dziś upiekłem wg pokemona , ale to ja coś przywaliłem a mam wrażenie jakby to on poczuł

porażkę :grin: . Przy okazji dyskusji dostałem kilka cennych porad od EAnna . Następny upiekę wg asia50 i jak coś nie wyjdzie nie ona temu będzie winna :grin:

Chcę dojść do perfekcji :blush: i Wasze uwagi mi w tym pomagają ((bow))- tutaj miał być ukłon w Waszą stronę , ale jakoś się nie da wkleić - i nie tylko w temacie chleba , ale wędzonek , a niedługo ( mam taką nadzieję ) produkcji sera . Dziękuję wszystkim za wkład w mój rozwój jako producenta domowych wyrobów ....i tyle

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159669
Udostępnij na innych stronach

ja razowce piekę wg tego własnie sposobu, taki przepis podał mi przemek i wszystko raczej jest ok, nie raz troche pęknie

Ciasto na chleb razowy raczej jest rzadkie dlatego nie ma znaczenia czy zaczniemy piec w zimnym czy gorącym piecu najważniejsze jest dobre wyrośnięcie przed pieczeniem jeżeli

będzie za mało wyrośnięte popęka za mocno wyrośnięte chleb będzie opadnięty. Natomiast chleby pszenno-żytnie na zaczynie to całkiem inna bajka tutaj ważny jest każdy etap od dobrego wyrobienia, wyrośnięcia ciasta poprzez dobrze nagrzany piec, naparowanie, temperaturę, aż po czas pieczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159678
Udostępnij na innych stronach

Wieczorem w piątek zadzwonił brat, że w sobote będziemy mieć gościa... z Kanady... nasza ciocia zrobiła nam niespodziankę... no to szybka decyzja, trzeba ciasto upiec... padło na szarlotkę Marka z Bielska lekko zmodyfikowaną...

Zamiast słoiczka konfitur dałem wydrylowane wiśnie ze słoika, rocznik 94' :)

Ciasto piekłem o 1 w nocy...

 

http://img705.imageshack.us/img705/8594/dscf9397wm.jpg

 

 

A żeby nie było nam za słodko już rano machnąłem dwie Madejowe rolady francuskie...

Farsz z mięsa mielonego z łopatki wp, 3 cebule, pieczarki, papryka zielona...

 

http://img197.imageshack.us/img197/3047/dscf9401wm.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://images45.fotosik.pl/869/3ffac6bdfbe14026m.jpg

 

Wszystko wyszło rewelacyjnie :) Gościom wszystko smakowało, ciotka była zachwycona :) Ciasta juz nie ma niestety i trzeba będzie znowu upiec :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159940
Udostępnij na innych stronach

Pokemonie ..wspaniale wypieki...!! :clap: :clap:

 

Ja do takiej Rolady dokladam kosteczki zółtego sera.. np. Gouda itp... Oczywiscie po podsmazeniu i przestudzeniu farszu..Serek wiaze farsz i dodaje super smaczek oraz fajnie sie to kroi..Super do piwka ;-)

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159943
Udostępnij na innych stronach

Ja do takiej Rolady dokladam kosteczki zółtego sera..

no widzisz... ja daje jajko, zapomniałem napisać ale następnym razem dam jeszcze ser :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159945
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio coś się "opuściłem" w wyrobach na słodko... to dzisiaj upiekłem "rzucany" Haluśkowy biszkopt i zrobiłem szybkie ananasowe ciacho na zimno z bitą śmietaną i galaretkami :wink:

 

http://img4.imageshack.us/img4/814/dscf9436wm.jpg

http://img593.imageshack.us/img593/9673/dscf9437wm.jpg

 

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-160462
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zakończyłem rodzinne spotkanie przy grillu a ty jeszcze kusisz takimi smakołykami :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-160467
Udostępnij na innych stronach

A żeby nie było nam za słodko już rano machnąłem dwie Madejowe rolady francuskie...

Farsz z mięsa mielonego z łopatki wp, 3 cebule, pieczarki, papryka zielona...

 

Witam. Możesz podać dokładniejszy przepis na to MISTRZOSTWO ŚWIATA? :wink: :clap:

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-160474
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.