pokemon15 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 8 Maja 2011 Ostatnio nie za wiele miałem czasu na dreptanie w kuchni... mam kilka "projektów", pomysłów co by zamienić moje mieszkanko na jakiś domek... i to mi teraz zaprząta głowę... No ale dzisiaj upiekłem chlebki izerskie razowe ciemne Trochę popękały ale dlatego nazywają się izerskie :wink: W smaku normalnie czad... fajnie wyrosły i nie są mokre w środku, za to puszyste z chrupiącą skórką :grin: http://img5.imageshack.us/img5/9801/dscf9328wm.jpg http://img263.imageshack.us/img263/7216/dscf9329wm.jpg Dziewczyny moje nawet nie chciały słyszeć o czekaniu az wystygnie... obawiałem się, że taki jeszcze ciepły będzie się łamał i kruszył ale wszystko z nim ok było No i poszperałem w lodówce... masakra... pusto aż piszczy... znalazłem na kolację ostatni kawałek mielonki i kawałek karkówki a'la parmeńskiej (ok 4 miesiące ma), którą wydzielam po plasterku... :tongue: żart :wink: To tak, żeby wam "smaka" na wieczór zrobić... :grin: http://img200.imageshack.us/img200/5520/dscf9330wm.jpg http://img14.imageshack.us/img14/4973/dscf9331wm.jpg Weekend mam wolny to chyba we wtorek zkupię surowiec i zrobię żywiecką albo krakowską Nie ma już co jeść... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 8 Maja 2011 pokemon15, :clap: :thumbsup: :clap: To tak, żeby wam "smaka" na wieczór zrobić... :grin: To było mało koleżeńskie :lol: Weekend mam wolny to chyba we wtorek zkupię surowiec i zrobię żywiecką albo krakowską Nie ma już co jeść... A do weekendu co ,głodówka :grin: mam kilka "projektów", pomysłów co by zamienić moje mieszkanko na jakiś domek... Mogę tylko życzyć powodzenia,trzymam kciuki :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 8 Maja 2011 To mało powiedziane ,że nie koleżeńskie , Pokemonie .Niektórzy na diecie ,a tu takie pychotki.Gratuluję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 9 Maja 2011 Co nie koleżeńskie wszyscy takie pyszności robią, że hej Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 9 Maja 2011 Witajcie ! Mam pytanie : jaka może być przyczyna , że po upieczeniu skórka jest mocno twarda a środek jak chleb ze sklepu po tygodniu . W smaku ok , ale jakby pozbyty świeżości . mąka pszenna 500 zakwas na mące żurkowej . Piekłem w temp.230 15 minut i 40minut w temp.200 (może za długo ?).Piekarnik elektryczny grzałki g/d bez nawiewu Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 9 Maja 2011 jaka może być przyczyna , że po upieczeniu skórka jest mocno twarda a środek jak chleb ze sklepu po tygodniu .moim zdaniem powinieneś spryskiwać piekarnik w czasie pieczenia (np.: zraszaczem do kwiatów) albo wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne ze szklanka wody, a po upieczeniu i wyrzuceniu na kratkę wierzch posmarować wodą i przykryć ściereczka do wystygnięcia Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 9 Maja 2011 Piekłem w temp.230 15 minut i 40minut w temp.200spróbuj piec 60 min ale w 200 st i włóż chleb do nienagrzanego piekarnika, tzn wkładasz chleb, włanczas na 200 st i 60 minut pieczesz, jak sie nagrzeje piekarnik, ja spryskuje co ok 10, 15 minut wodą, tak na oko, po wierzchu chleb i pod spodem piekarnik. a to, ze w srodku jest twardy to juz chyba wina mąki... dajesz sama pszenną, ja daję (na jeden chleb) 350g pszennej i 160 razowej przy 400g zaczynu i z pół szklanki otręb. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 9 Maja 2011 moim zdaniem powinieneś spryskiwać piekarnik w czasie pieczenia (np.: zraszaczem do kwiatów) albo wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne ze szklanka wody, a po upieczeniu i wyrzuceniu na kratkę wierzch posmarować wodą i przykryć ściereczka do wystygnięciatak robię tzn.spryskuję co 15 minut natomiast nie przykrywam -zastosuję :wink: . Dziś nastawiłem świeży zakwas więc zastosuję poradę pokemona co do temperatury i składu . Dzięki :clap: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 9 Maja 2011 Pieczenie na dolnej grzałce powinno pomóc.Do piekarnika włóż naczynie z wodą .Wygląd chleba nie jest najważniejszy,tylko smak jest ważny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 9 Maja 2011 yerba, spróbuj nagrzać piekarnik do 220 potem wstaw chleb na 15 minut i wyłącz na jakieś 45min.po tym czasie jeżeli chleb będzie za blady to podgrzej jakieś 15 min i powinno być ok nie zapomnij o naczyniu z wodą to naprawdę ważne. To jest sposób który opracowałam przez całkowity przypadek ale sprawdza się i wszyscy są zachwyceni chlebem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 11 Maja 2011 masakra piekłem wg wskazówki pokemona 200 /60minut . Jaka może być przyczyna tego wulkanu ? Zaczyn rósł całą noc , po wyrobieniu do foremek i po godzinie do pieca - może za wcześnie . W piecu foremka z wodą jak podpowiadała bena Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 11 Maja 2011 piekłem wg wskazówki pokemona 200 /60minut .włóż chleb do nienagrzanego piekarnikaTo jest forum, więc każdy może wyrazić swoje zdanie i przekazać swoje doświadczenia. Moje doświadczenia i wiedza przekazana przez przodków w zakresie pieczenia chleba na zakwasie są zgoła inne. Proszę zauważyć, że pieczenie w tradycyjnym piecu chlebowym odbywa się w malejacej temperaturze. Po wygarnięciu żaru z pieca czeka się na obniżenie temperatury aż próba "mąki" wyjdzie pozytywnie. Dopiero wtedy wkłada się chleb. Jednak temperatura musi być na tyle wysoka, aby ściąć chleb prawie natychmiast. Znaczy to, że do pieca wkładamy formę z wyrośniętym na 90% chlebam. Ponieważ nasze piece mają małą pojemność cieplną muszą być dobrze nagrzane na starcie. Ja nagrzewam na termoobiegu do 230st.C. Uprzednio wkładam dwie płaskie cegły szamotowe, które trochę kumuluja ciepło. Po włożeniu chleba temperatura obniża się do 215-210st. Trzymam w niej 10 min. Następnie co 10 min obniżam temp. o 10 st. tak, aby ostatnie minuty pieczenia były w temp. 160st.C. Chleb od włożenia do wyciągniecia siedzi w piecu 60min. Do pieca wstawiam pojemnik z wodą a po 40min pieczenia dodatkowo spryskuję chleb wodą. tak pieczony chleb ma bardzo chrupką skórke, co dla mojej rodziny jest priorytetowe. Co do czasów wyrastania należy je traktować wyłącznie orientacyjnie. Zależą one od mocy zakwasu, gęstości ciasta, rodzaju użytej mąki oraz temperatury wyrastania. Wprawdzie chleb na zakwasie pieką od niedawna ale wszystkie chlebki (za wyjątkiem pierwszego, lekko przekwaszonego) są bardzo udane, dobrze wyrośniete i lekkie. Piekę z mąki mieszanej żytnio pszennej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 11 Maja 2011 EAnna dziękuję - ma to sens :blush: i porada asia50 wydała mi się zbliżona do działania pieca chlebowego . Budzę zakwas i następny chlebek będę piekł wg tego co napisałaś . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 11 Maja 2011 Zaczyn rósł całą noc , po wyrobieniu do foremek i po godzinie do pieca - może za wcześnie . Oprócz czysto roboczych wskazówek cyklu pieczenia od EAnny zwróć uwagę na czas wyrastania moim zdaniem Twój za krótko wyrastał stąd ten wulkan .... po dodaniu do zaczynu mąki i wyrobieniu ciasta formujesz chleb lub przekładasz do foremek i ma naprawdę porządnie wyrosnąć praktycznie podwaja objętość nikt Ci nie napisze czy to godzina czy 5 godzin bo zależy to od jakości (mocy) zakwasu, rodzaju mąki, wilgotności ciasta i temperatury .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 11 Maja 2011 cenna uwaga :clap: myślę ,że sam proces pieczenia od zimnego pieca do 200C miał wpływ ,że w nienaturalny sposób ciasto zaczęło rosnąć . Ale nic to .Następny upiekę z uwzględnieniem Waszych uwag . :idea: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 11 Maja 2011 myślę ,że sam proces pieczenia od zimnego pieca do 200C miał wpływ ,że w nienaturalny sposób ciasto zaczęło rosnąćNie twierdzę, że nigdy nie wyjdzie chleb po włożeniu ciasta do zimnego piekarnika. Ale wtedy nie mamy żadnej kontroli nad jego wyrastaniem. formujesz chleb lub przekładasz do foremek i ma naprawdę porządnie wyrosnąć praktycznie podwaja objętość nikt Ci nie napisze czy to godzina czy 5 godzin bo zależy to od jakości (mocy) zakwasu, rodzaju mąki, wilgotności ciasta i temperatury ....I to jest najważniejsze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 11 Maja 2011 sam proces pieczenia od zimnego pieca do 200C miał wpływcóż, ja razowce piekę wg tego własnie sposobu, taki przepis podał mi przemek i wszystko raczej jest ok, nie raz troche pęknie ale to nie problem dla mnie. Czas wyrastania... po wyrobieniu ciasta -1 godzina, przełozenie do foremek i wyrastanie ok 4h do podwojenia objętosci... i dopiero do piekarnika. Co innego chleb pszenno-zytni (bochenkowy), ten wrzucam na rozgrzaną blachę i do rozgrzanego piekarnika (230st) na 10min i obniżam do 200 i ok 45-50 min się piecze. Chleby wychodzą OK i pyszne... sami widzicie na zdjęciach... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 11 Maja 2011 jeśli mogę ... ja zacząłem ten wątek , to uzurpuję sobie prawo do podsumowania :wink: dziś upiekłem wg pokemona , ale to ja coś przywaliłem a mam wrażenie jakby to on poczuł porażkę :grin: . Przy okazji dyskusji dostałem kilka cennych porad od EAnna . Następny upiekę wg asia50 i jak coś nie wyjdzie nie ona temu będzie winna :grin: Chcę dojść do perfekcji :blush: i Wasze uwagi mi w tym pomagają ((bow))- tutaj miał być ukłon w Waszą stronę , ale jakoś się nie da wkleić - i nie tylko w temacie chleba , ale wędzonek , a niedługo ( mam taką nadzieję ) produkcji sera . Dziękuję wszystkim za wkład w mój rozwój jako producenta domowych wyrobów ....i tyle Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 11 Maja 2011 ja razowce piekę wg tego własnie sposobu, taki przepis podał mi przemek i wszystko raczej jest ok, nie raz troche pęknieCiasto na chleb razowy raczej jest rzadkie dlatego nie ma znaczenia czy zaczniemy piec w zimnym czy gorącym piecu najważniejsze jest dobre wyrośnięcie przed pieczeniem jeżeli będzie za mało wyrośnięte popęka za mocno wyrośnięte chleb będzie opadnięty. Natomiast chleby pszenno-żytnie na zaczynie to całkiem inna bajka tutaj ważny jest każdy etap od dobrego wyrobienia, wyrośnięcia ciasta poprzez dobrze nagrzany piec, naparowanie, temperaturę, aż po czas pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 15 Maja 2011 Wieczorem w piątek zadzwonił brat, że w sobote będziemy mieć gościa... z Kanady... nasza ciocia zrobiła nam niespodziankę... no to szybka decyzja, trzeba ciasto upiec... padło na szarlotkę Marka z Bielska lekko zmodyfikowaną... Zamiast słoiczka konfitur dałem wydrylowane wiśnie ze słoika, rocznik 94' Ciasto piekłem o 1 w nocy... http://img705.imageshack.us/img705/8594/dscf9397wm.jpg A żeby nie było nam za słodko już rano machnąłem dwie Madejowe rolady francuskie... Farsz z mięsa mielonego z łopatki wp, 3 cebule, pieczarki, papryka zielona... http://img197.imageshack.us/img197/3047/dscf9401wm.jpg Uploaded with ImageShack.us http://images45.fotosik.pl/869/3ffac6bdfbe14026m.jpg Wszystko wyszło rewelacyjnie Gościom wszystko smakowało, ciotka była zachwycona Ciasta juz nie ma niestety i trzeba będzie znowu upiec Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 15 Maja 2011 Pokemonie ..wspaniale wypieki...!! :clap: :clap: Ja do takiej Rolady dokladam kosteczki zółtego sera.. np. Gouda itp... Oczywiscie po podsmazeniu i przestudzeniu farszu..Serek wiaze farsz i dodaje super smaczek oraz fajnie sie to kroi..Super do piwka ;-) pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 15 Maja 2011 Ja do takiej Rolady dokladam kosteczki zółtego sera..no widzisz... ja daje jajko, zapomniałem napisać ale następnym razem dam jeszcze ser Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-159945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 21 Maja 2011 Ostatnio coś się "opuściłem" w wyrobach na słodko... to dzisiaj upiekłem "rzucany" Haluśkowy biszkopt i zrobiłem szybkie ananasowe ciacho na zimno z bitą śmietaną i galaretkami :wink: http://img4.imageshack.us/img4/814/dscf9436wm.jpg http://img593.imageshack.us/img593/9673/dscf9437wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-160462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 21 Maja 2011 Właśnie zakończyłem rodzinne spotkanie przy grillu a ty jeszcze kusisz takimi smakołykami :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-160467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 21 Maja 2011 A żeby nie było nam za słodko już rano machnąłem dwie Madejowe rolady francuskie... Farsz z mięsa mielonego z łopatki wp, 3 cebule, pieczarki, papryka zielona... Witam. Możesz podać dokładniejszy przepis na to MISTRZOSTWO ŚWIATA? :wink: :clap: Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/16/#findComment-160474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.