pokemon15 Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 8 Lipca 2011 w smaku można by podciągnąć po rolady Madejowe chyba...madlinko, nie, w smaku jest całkiem co innego !!! całkiem inaczej się zapieka, inne składniki i całkiem inna procedura, w smaku... chm... sam nie wiem,,, do czego to porównać... po prostu musisz sama zrobić... pychotka, na zimno jeszcze lepsze !!! powiem Aśko żeby dokładny przepis podała, rewelacja Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 8 Lipca 2011 Nie ma poddawania się, rozpaczania, czy załamki... trzeba wnioski wyciągać i uczyć się na błędach... Mój dzisiejszy Pleśniak porzeczkowy http://img833.imageshack.us/img833/83/dscf0161wm.jpg Już z samego rana poleciałem na ogród porzeczki rwać Bo zaraz bedzie po... a takiego smaka nabrałem na ciacho porzeczkowe, że szok... no i wyszło Normalnie super na takie ciepłe dni... ech... słodkie ciasto i "beza" i kwaskowate owoce porzeczek... poezja... [ Dodano: Sob 09 Lip, 2011 00:36 ]Jeszcze dzisiaj machnąłem pasztet z królika... pieprzny i paprykowy... kurcze, Aśko jeszcze gorący zaczęła jeść i na nic się zdały moje krzyki i... zniknęły 'ozdoby' z wierzchu... nawet nie wiem kiedy.... http://img12.imageshack.us/img12/5228/dscf0155wm.jpg Pasztet, super, jedna "foremka" powędruje do brata jutro... http://images39.fotosik.pl/949/4000a227305ab402m.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 9 Lipca 2011 Jeszcze jedno... http://img40.imageshack.us/img40/3713/dscf0162wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 9 Lipca 2011 pokemon15, czy jest gdzieś na forum przepis na pasztet ze zdjęcia :question: Bo wiedzę jakieś ciekawe dodatki. Ja dodaję śliwke kalifornijską i pistacje, a u Ciebie widzę coś innego, ślinka cieknie :thumbsup: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 9 Lipca 2011 Bo wiedzę jakieś ciekawe dodatki.To normalny pasztet z królika Z tym, że do części farszu już na koniec przed wkładaniem do foremek dodaje pokrojona w kostkę surową paprykę (tu zielona), bo moje dziewczyny lubią paprykowy A przepis masz tutaj: Pasztet Tinka Z tym, ze ja juz robię po swojemu, do tego np dałem wątróbki drobiowe i boczek wp Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 9 Lipca 2011 powiem Aśko żeby dokładny przepis podała, rewelacjabędę wdzięczna, pozdrów żonę Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 14 Lipca 2011 Dzisiaj upiekłem chleb, dawno juz takiego nie robiłem... ostatnio same razowe Izerskie "robiłem"... http://img200.imageshack.us/img200/1774/dscf0177wm.jpg Niby wszystko ładnie, fajnie wyszedł, w smaku też OK... ale... no właśnie... może to przez nowy koszyk ??? :mellow: Ponad 10 min wyrabiałem... godzinę sobie odpoczywał... odgazowałem i wyrastał ponad 3h... nie wiem, moze "wysechł" za bardzo podczas wyrastania... do piekarnika też nie dawałem wody... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 15 Lipca 2011 na zdjęciu wygląda na bardzo zbity jakby niedostatecznie wyrośnięty, druga kwestia ilości dodanej wody, wydaję mi się że ciut za mało (kruszy się?), chleb przy wyrabianiu ma być miękki i elastyczny, łatwo się formować, trzecia sprawa, na zdjęciu nie widzę, ale czy przykryłeś chleb do wyrastania? Jeśli rośnie odkryty skóra robi się twarda i pęka, no i piekarnik koniecznie trzeba naparować przed samym włożeniem chleba, ja wrzucam kilka kostek lodu albo wlewam ćwierć szklanki wody na dno piekarnika. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 15 Lipca 2011 jakby niedostatecznie wyrośniętywg przepisu ma wyrastac od 2-4h, wyrastał ponad 3... ilości dodanej wody, wydaję mi się że ciut za małowody też wg przepisu... 250ml czy przykryłeś chleb do wyrastaniatak sciereczką piekarnik koniecznie trzeba naparowaćhm... bochenkowe jak piekłem do tej pory to nie naparowywałem piekarnika... może coś nie tak z tym moim zaczynem... juz sam nie wiem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 15 Lipca 2011 wody też wg przepisu... 250ml, wszystko zależy do mąki, raz potrzeba trochę mniej wody a raz trochę więcej, wszystko na wyczucie pod palcami przy wyrabianiu. Pęknięcia od spodu mogą również świadczyć o wstawieniu chleba do nienagrzanego piekarnika. Powodzenia w dalszym pieczeniu chlebków. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 15 Lipca 2011 Dzisiaj zdążyłem upiec dwa kombinowane chleby razowe Izerskie pszenne http://img847.imageshack.us/img847/1897/dscf0190wm.jpg Nawet nie spróbuje... bo lece do pracy a są jeszcze gorące... sprawdzę jutro rano co nakombinowałem Ale pachnie w całym domu super... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 15 Lipca 2011 Pokemonie :clap: :clap: :clap: Izerskie pszenne A co będziesz jadł na starość :tongue: :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 16 Lipca 2011 A co będziesz jadł na starośćhe he, wcale tak źle to nie wyszło Chleby wyszły bardzo dobre w smaku, nie za "ciężkie" i "mokre", nawet jak na razowce to fajnie wyrosły, skórka ta z wierzchu zmiękła po nocy i chleb jest pyszny Chociaz kombinowany... http://img148.imageshack.us/img148/1711/dscf0192wm.jpg teraz dałem 400g zaczynu, 500g maki razowej pszennej, 250 g żytniej 720 i 250 g pszennej 650... 300 ml wody, wyrabiałem w misce aż zrobiła się taka "buła". Zostawiłem na 3h do wyrastania, następnie znowu wyrabiałem na stole z 10min , podzieliłem na dwa , uformowałem i do foremek na 3 godziny i do piekarnika... ale chyba i tak zatraciłem się w chlebach za bardzo, bo jakoś na początku ładniejsze mi wychodziły, te bochenkowe... a może to kwestia zaczynu-zakwasu? mam go od roku prawie... może nowy czas zrobić ? A tutaj na kolacyjkę z ostatnimi plasterkami polędwicy i mielonką kanapkową... http://img28.imageshack.us/img28/8438/dscf0193wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-166906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 19 Lipca 2011 Dzisiaj na obiad usmażyłem trochę placków ziemniaczanych. Przepis na placki przekazała mi jeszcze śp moja kochana babcia... robiła najlepsze i najsmaczniejsze placki na świecie. Ja najbardziej lubię ze śmietaną i posypane cukrem... i zimna maślanka i nic więcej mi do szczęścia nie trzeba... :wink: http://img600.imageshack.us/img600/4458/dscf0211wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 19 Lipca 2011 Ja najbardziej lubię ze śmietaną i posypane cukrem... i zimna maślankao takie "ołatki" ja lubie są najlepsze :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 21 Lipca 2011 Dzisiaj nici z wędzenia... pogoda "pod psem"... leje juz ponad 40 godzin... niekiedy tak intensywnie, że nawet nie było sensu kombinować z daszkami, plandekami... No to, żeby umilić i osłodzić sobie i rodzinie te deszczowe chwile... upiekłem rabarbarowca maślanego wg przepisu naszej halinki http://img706.imageshack.us/img706/9332/dscf0241wm.jpg http://img827.imageshack.us/img827/7623/dscf0240wm.jpg I nawet kruszonka mi fajnie wyszła ale tym razem zagniatałem na sucho... :wink: Żona na obiad kisz zrobiła... normalnie cud-malina... ale o tym później jak zabutelkuje drugą partię truskawkówki :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 21 Lipca 2011 No to, żeby umilić i osłodzić sobie i rodzinie te deszczowe chwile..Oj Pokemonku... Ty to potrafisz poprawić nastrój rodzince. :wink: Ciacho jak zawsze , bardzo apetyczne... :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 21 Lipca 2011 Żona na obiad kisz zrobiła...co to? ... a placuszka to uratuj choć kawałeczek na sobotę :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 21 Lipca 2011 upiekłem rabarbarowca maślanego :thumbsup: :thumbsup: Ciacho jak zawsze , bardzo apetyczne... :thumbsup:Młodszy z każdym dreptaniem coraz smaczniej "daje rade" ... to ci dreptacz skubaniutki :tongue: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 21 Lipca 2011 upiekłem rabarbarowca maślanego wg przepisu naszej halinki Ale narobiłeś smaku ,postaram się zrobić takiego w sobotę . Oglądałem w TV Bogatynię , normalnie :shock: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 21 Lipca 2011 będę wdzięczna, pozdrów żonęco to? ...Kurcze juz późna nocka ale ... kisz... ja mówię na to "kiszka" Moja żona od koleżanki z Gdańska przepis dostała... http://img820.imageshack.us/img820/2264/dscf0235wm.jpg To takie zapiekane ciasto francuskie z farszem i zalewane "sosem"... ciasto francuskie kupuje gotowe... specjalnie do tych kiszek nabyłem dwie "formy" ceramiczne żaroodporne, fi 24... ciasto wykładamy na dnie, przycinając tak zeby do foremki pasowało... farsz... tu jest dowolność... my tzn LP robiła tak... 1. pieczarki, cebulka, boczek wędzony krojony w kostkę, wszystko razem duszone... 2. Pomidory krojone w kostkę,ser typu feta. 3. (dzisiaj) pieczarki, mięso mielone, papryka (duszone-smażone) wcześniej, ser żółty pokrojony w kostkę, i ma wierzch plasterki pomidora. Niezależnie od "farszu" który wykładamy na ciasto... przygotowujemy "sos" którym polewamy=zalewamy nasz kisz... i tak na dwie foremki 'bełtamy" 6 jaj i 220ml śmietany (mała), na wierzch układamy pozostałe ciasto wg uznania... Zapiekamy w piekarniku 20-30 min w temp 200st. Najlepsze jest chyba na zimno!!! http://img707.imageshack.us/img707/4614/dscf0238wm.jpg A tutaj kilka fotek, które z narażeniem życia robiłem... żona jakoś nie chce się uwieczniać na zdjęciach... :mellow: :wink: prawie ścierą przez łeb dostałem... :grin: http://img707.imageshack.us/img707/3129/dscf0233eh.jpg http://img823.imageshack.us/img823/2625/dscf0229r.jpg http://img845.imageshack.us/img845/9969/dscf0232o.jpg http://img851.imageshack.us/img851/4043/dscf0234y.jpg http://img842.imageshack.us/img842/3504/dscf0237b.jpg Jak mi sie uda tą moją LP "przekonać" to moze kisz na nasze spotkanie przywiozę w sobotę,,, :shock: Ps fotosik nie działa... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 22 Lipca 2011 To takie zapiekane ciasto francuskie z farszem i zalewane "sosem"To już wiem co będę robił :grin: tylko foremki gdzieś po sklepach trzeba poszukać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 22 Lipca 2011 Pokemon15,oj się naoglądałam z samego rana Twoich wypieków......Dobrze,że laptop nie ma funkcji zapachowych,bo można kawałek ekranu zjeść :grin: :thumbsup: Pięknie to wszystko i apetycznie wygląda.Kiedy Ty na to czas znajdujesz???? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 22 Lipca 2011 pokemon15 napisał/a: To takie zapiekane ciasto francuskie z farszem i zalewane "sosem" To już wiem co będę robił tylko foremki gdzieś po sklepach trzeba poszukaćja też po niedzieli zrobię, formę mam metalową ale specjalną do tarty to chyba może być? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 22 Lipca 2011 Do tej pory robiłam tarty na kruchym cieście najczęściej z farszem porowo-szpinakowo boczkowym , chyba pora spróbowac na francuskim :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/19/#findComment-167756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.