Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

A ziemniaki tarte drobno?

Najlepiej zatrudnić "starego" i niech trze na ręcznej , Dobrze też farsz wycisnąć w pielusze , bo ciasto ma być gęste . Na ciasto w blasze można położyć plastry boczku , a do farszu można dodawać wszystko co ze świnki - kiełbasa, słonina , boczek itp.

Ciasto można wymieszać z dwoma jajkami i dodać cebulę podpieczoną na boczku .

A to przepis na tony :grin:

PRZEPIS NA NASZ REJBAK /babka ziemniaczana/

 

- ilość na blachę 2,5m x 2,5m wys. 10-15 cm

• 800 kg ziemniaków

• 100 kg boczku

• 60 kg kiełbasy

• 20 kg cebuli

• 100 jaj

• 4 kg mąki

• 4 l śmietany

• vegeta, pieprz do smaku

• olej do smażenia

 

Niezbędne narzędzia pracy:

- patelnia z pokrywą o średnicy 2 m

- łyżka ze stali nierdzewnej 1,5 m

- widelec ze stali nierdzewnej 1,5 m

- olbrzymia chochla spożywcza

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187010
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dolnośląska baba ziemniaczana !!!

Pokemonku Ciebie trudno dogonić...

Dobrze że nie tylko ja żyję takim tempem szalonym... Ty chyba jesteś lepszy :tongue:

 

Dolnośląska baba ziemniaczana !!!

Aż ślinka cieknie.. muszę uszczęśliwić moją rodzinkę takim danie.

Co do chlebków widzę że nie jednego piekarza jesteś w stanie przeskoczyć oczywiście dzięki małemu pomocnikowi :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187021
Udostępnij na innych stronach

To mnie z rana rozczuliłeś , dzięki serdeczne .

:cool:

słodkie te mysie, moja też chlebek lubi podskubać.

:grin:

Co do chlebków widzę że nie jednego piekarza jesteś w stanie przeskoczyć

Ech no jakoś tak sę nauczyłem od Was te chleby piec :)

 

Własnie ogladałem w tv właściciela piekarni, który zachwalał chleb z dodatkim kminku... Nastepne upiekę razowe Izerskie kminkowe :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187027
Udostępnij na innych stronach

Popatrz na przepisy z tej strony http://www.chleb.info.pl/ może któryś Ci podpasuje :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187043
Udostępnij na innych stronach

falszywy sport uprawiasz

??? Czyli, że jak?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187090
Udostępnij na innych stronach

Dobrze też farsz wycisnąć w pielusze , bo ciasto ma być gęste .

o tym bym nie pomyślała, dzięki

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187169
Udostępnij na innych stronach

Henio napisał/a:

Dobrze też farsz wycisnąć w pielusze , bo ciasto ma być gęste .

 

Ja nie odciskałem startych ziemniaków... i babka wyszła fajnie :) ale "ciasto" miałem dośc gęste...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187178
Udostępnij na innych stronach

No i ja też musiałem zrobić tą słynną już budyniową babkę Halusi :)

 

http://img706.imageshack.us/img706/4227/dscf1398wm.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/865/dscf1399wm.jpg

 

PYCHOTA !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187373
Udostępnij na innych stronach

No i ja też musiałem zrobić tą słynną już budyniową babkę Halusi :)

No w końcu ... :grin: :tongue:

Babka cudeńko... :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-187421
Udostępnij na innych stronach

Pokemonku, podaj proszę linki do przepisów, z których pieczesz Izerskie razowe i ten bochenkowy, plisss

Sosenko, ja piekę chlebki wg przepisów przemka1978, on mnie "wirtualnie" nauczył piec chleby, za co jestem mu niezmiernie wdzięczny... założyliśmy ten temat, tam jest wszystko od początku pisane...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7003&postdays=0&postorder=asc&highlight=pieczemy+chleb++przemkiem&start=0

ale trzeba się "przebić" przez kilka stron...

 

Ale wklejam ci receptury na zakwas i zaczyn i na chleby wg jakich ja robię:

 

Zakwas

Zakwas zrobimy z żytniej 2000 do słoika wlej 100ml wody i dodaj 100gr mąki wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce(25-30stC) mieszaj co 12 godz. a dokarmiaj co 24 godz.(takie same porcje 100 na 100) i tak przez 5 kolejnych dni...

 

Z zakwasu robię razowe izerskie albo żytnie albo mieszane pszenno-żytnie wg tego przepisu:

 

Izerskie razowe

 

* 400 g zakwasu żytniego

* 150 ml wody

* 100 g maki żytniej (jasnej lub razowej)

* 300 g mąki pszennej

* 1 łyżka soli

* pół łyżeczki cukru

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośniecia na 1 godzinę, przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło).

 

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce.

 

(Ja dodaje jeszcze pół szklanki otrąb i słoneczniku, wedle smaku... )

 

Natomiast chleb "bochenkowy" robię z zaczynu:

 

Zaczyn na chleb bochenkowy

 

1 - bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy ok. 150 g mąki z której będziemy robić ciasto i tyle wody aby wyszło ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.

2 - dodajemy znów ok.150 g tej samej mąki + woda.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.

3 - do mieszaniny dodajemy ponownie 100 g mąki + wodę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny

 

A tutaj przepis na chleb "bochenkowy" :

 

400g zaczynu

500g mąki pszennej 650

160g mąki żytniej 720

250ml wody

3 płaskie łyżeczki soli

płaska łyżeczka cukru

dwie łyżki oleju

 

Mieszasz wszystko razem dobrze zagniatasz(około 10 minut czym dłużej tym lepiej z mąki uwalnia się gluten który jest odpowiedzialny za przyszły kształt chleba) i zostawiasz na godzinę w ciepłym miejscu. po tym czasie wyciągasz ciasto z miski odgazowujesz formujesz kształt przyszłego bochenka i do koszyka. Ciasto wyrasta od 2 do 4 godzin. Po wyrośnięciu nagrzewasz piekarnik do 250st ciasto wyrzucasz z koszyka na gorącą blachę nacinasz i do piekarnika. Po 10 minutach obniżasz temperaturę do 200st i pieczesz jeszcze około 35-40 minut.

 

Ja naprawdę jeszcze pół roku temu nie miałem zielonego pojęcia co to jest zakwas... ale jeśli ci to pomoże w wypieku własnego chlebka to bardzo bede rad :) Chociaż wiedz, że tylko metoda prób i błędów dojdziesz sama do jakiś wyników :) Po prostu musisz sama próbować, i też trochę po swojemu eksperymentować... Ja na własnej skórze przekonałem się jak bardzo ważne jest wyrastanie chleba... min 4h to podstawa... pozdrawiam.

 

A tutaj moje chlebki "Bochenkowe Kminkowe" z wtorku. Tak jak pisałem wcześniej, w jakimś programie tv, właściciel piekarni zachwalał chleb z dodatkiem kminku... a że ja uwielbiam ten smak... jak mój starszy brat... Zbój :wink: to i takie upiekłem. Zaczynu miałem akurat na dwa duże bochenki, to zrobiłem jeden duży z koszyka i dwa mniejsze w foremce...

 

http://img42.imageshack.us/img42/7596/dscf1412wm.jpg

http://img94.imageshack.us/img94/7628/dscf1414wm.jpg

http://img14.imageshack.us/img14/3972/dscf1417wm.jpg

 

W smaku rewelacja !!! Troszkę za długo siedziały w piekarniku i troche się skórka spiekła z wierzchu (Bartka usypiałem)...

 

A tutaj dzisiejsze zdjęcie, po 3 dniach, chleb jest dalej wyborny, skórka "zmiekła", rewelacja :)

http://img823.imageshack.us/img823/4585/dscf1419wm.jpg

 

Zbóju, jak dam radę to specjalnie dla ciebie upiekę taki chlebek na nasz zlot majowy :) Wiem, ze tez jesteś fanem kminku :)

 

Oczywiście Bartek pomagał mi przez cały czas :)

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-188408
Udostępnij na innych stronach

Witaj pokemon15, jak już wcześniej pisałem ja prawie zawsze dodaję do wyrobu ciasta na chleb kminku, ale mielonego. Proponuję Ci nacinanie ciasta w foremkach trochę gęściej, nie pęka tak po upieczeniu. Ja robie tak:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-188444
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki, Pokemonku. Nie tylko za to, że tak obszernie wszystko opisałeś, ale również za to, że uświadomiłeś mi, jakim jestem gamoniem, ha ha. Bo cały Twój wątek o chlebie na zakwasie studiowałam dokładnie. Mało tego, zakwas wg Twoich instrukcji już robiłam. Tyle że nie pożeniłam przepisów z nazwami chlebków. Najbardziej dotychczas smakował mi chleb na zakwasie (czyli Izerski). To moim zdaniem najlepszy chleb, jaki kiedykolwiek jadłam. Bochenkowy też bardzo dobry, ale nie miał już w sobie tego kwaśnego smaczku. I tu pewnie moja wina, bo trzymając się zapisu w przepisie: "...dodajemy ok. 150 g mąki z której będziemy robić ciasto", to zakarmiałam pszenną mąką. I chlebuś nie był już taki kwaskowaty.

Super jest też chlebek na drożdżach, piekę zawsze z podwójnej porcji (800 g mąki), wychodzą dwa duże chleby, a jakoś szybko znika.

:clap: za Twoje dokonania, cierpliwość i wytrwałość w szczegółowym opisywaniu wszystkiego, a także talent pedagogiczny: to Ty nauczyłeś mnie robić zakwas i piec super chleby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-188452
Udostępnij na innych stronach

ja piekę chlebki wg przepisów przemka1978

....

Izerskie razowe

 

Ten przepis to przecież przepyszny Tatterowiec http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/03/tatterowiec.html :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-188515
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis to przecież przepyszny Tatterowiec

Jak zwał tak zwał... takiego nauczył mnie piec przmek i moje razowce to Razowce Izerskie :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-188518
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj miałem trochę czasu... i Mikołaj chodził... więc musiałem wypróbować nowy prezent...

 

Przepiórcze LECZO Pokemona

 

http://img189.imageshack.us/img189/9199/dscf1458wm.jpg

 

Mikołaj przyniósł mi fajny duży "gar"... a że miałem trochę fajnych warzyw... kiełbasę chudą i... jajka przepiórcze od kumpla... (założył małą hodowlę)... no to wymyśliłem ze zrobię leczo :)

 

 

Nic łatwiejszego a pychota... uch :) cukinia, pomidory, cebula, papryka, kiełbasa, jajka, przyprawy...

 

Ja najpierw cebulę pokrojona w kostkę podrumieniam na oliwie i dodaje kiełbasę też w kostkę pokrojoną, razem lekko podsmażam... wszystko laduje w "garze", wrzucam paprykę, podsmażam i cukinię (też pokrojoną jak wszystkie składniki z resztą), i duszę pod przykryciem jakies 20 min, dalej jak juz cukinia zmięknie dodaję pomidory i przyprawy : sól, pieprz, ostrą paprykę do smaku... po następnych jakiś 30 min duszenia dodaję jajka... jeszcze 3 min i na talerz...

 

 

Wyszło naprawdę pyszne danie... można jeść samo z pieczywem, czy jako "dostawka" do obiadu, mniam :)

 

http://img403.imageshack.us/img403/6240/dscf1457wm.jpg

 

Ta fotorelacja juz z nowego kompa jest i co sie namęczyłem to moje... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-189222
Udostępnij na innych stronach

już wiem co dzisiaj będę robił tylko na kurzych jajkach

Jak tam karolu Leczo ??? :)

Wczoraj zrobiłem rolady Madejowe... 0,5kg mięsa mielonego z łopatki, cebula, papryka kilka pieczarek i jajka. Uwielbiam te rolady, rodzinka z resztą też :)

 

http://img163.imageshack.us/img163/6526/dscf1459wm.jpg

http://img809.imageshack.us/img809/3683/dscf1460wm.jpg

 

A dzisiaj na obiad karkówka czosnkowa... niestety w domu ani piwa nie było... ani wina... żeby podlać mięso podczas smażenia... jednak to już nie ten smak... chociaż i tak pyszna wyszła...

http://img820.imageshack.us/img820/2971/dscf1462wm.jpg

 

Z ziemniaczkami i swojską "okraszoną" kapustą kiszoną :thumbsup:

http://img191.imageshack.us/img191/631/dscf1464wm.jpg

 

Juz sobie robię mocne postanowienie, co by po Świętach ze dwa miesiące na dietę przejść... :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-189676
Udostępnij na innych stronach

, co by po Świętach ze dwa miesiące na dietę przejść...

:lol: :lol: :lol: chyba mięsną :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-189677
Udostępnij na innych stronach

0,5kg mięsa mielonego z łopatki

Młodszy, tą ilość mięsa, mam rozumieć, dałeś na dwie rolady tak, czy na jedną tyle dajesz?? :grin:

Uwielbiam te rolady

Chłopiec roladowiec :tongue:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-189689
Udostępnij na innych stronach

Mnie z 0,5kg mięska + warzywa wychodzą dwie sztuki ;)

"Rodżerku" :grin: , ja na jedną roladę daję 30 dag+dodatki, Na początku jak zacząłem robić rolady to dawałem 0.5kg mięsa+dodatki i mięsa było za duuużo, metodą prób i błędów doszedłem, że maksymalnie do 30dag mięsa, jak dużo mięsa to ciasto bardzo kiepsko się zapieka w środku :D

 

Ciekawe jak rolada by wyszła jakby same mięsko dać+jajo do zaciągnięcia farszu :rolleyes: :grin:

 

Młodszy sorki, ze tak u Ciebie w temacie popisałem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-189714
Udostępnij na innych stronach

Jedno jajko z samym mięchem to raczej by nie związało farszu ;) tym bardziej że tam nie idzie surowe tylko podsmażane :(

Ja daję dużo warzyw i to 0,5 jest w sam raz na dwie ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-189715
Udostępnij na innych stronach

Zbóju roger ma rację nie zwiąże farszu próbowałem i dodałem pieczarki

Ale teraz zrobię 4 dwie z mielone z brzoskwinią 1 szt z pieczarkami 1 szt mięso po smażeniu będzie miało dodane jajko lub ze dwa białka same

Pokemon jak zawsze tylko się wprosić :clap: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-189721
Udostępnij na innych stronach

tym bardziej że tam nie idzie surowe tylko podsmażane :(

To, że się daje podsmażone to :rolleyes: wiem przecież :lol: :lol:

Sam farsz już wystudzony jaki by nie był czy to będzie mięsny czy warzywny zawsze(prawie) jajem zaciągam,jeden raz nie zaciągnąłem i farsz się nie trzymał "kupy" po upieczeniu, tak było w pierwotnym przepisie od którego zacząłem robić, dziś po wielu modyfikacjach z "oryginału" zostało tylko jajo do zaciągania farszu, reszta to już fantazja :grin: :grin:

 

Co do rodzajów farszu to jak najbardziej tu jest pole do popisu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/26/#findComment-189735
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.