Teresa Galas Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Czy ktoś wie jak wędzić biały ser? Ja wędzę w zimnym, gęstym dymie, ale szybko mi wysycha. W sklepie kupuje biały, wędzony i jest zawsze soczysty. Pozdrawiam Teresa Galas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Nie jestem specem w tym temacie , ale sklepowe wyroby potrafią dymu nie widzieć , tylko są smarowane jakimiś wynalazkami na E i coś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witaj Teresa, ja nie mam tyle doświadczenia co reszta, ale w ciągu 2 miesięcy uwędziłem już trochę serków (mówimy o twarogowych) i też wędziłem na zimno po około 12 godzin 18-25 stC. Faktycznie serki mają bardzo zwartą i suchą konsystencje, a po paru dniach zaczynają przypominać zwartością oscypka. Mnie takie smakują na kanaki lub do sałatek. Dziś wędziłem razem z białą kiełbasą w temperaturze 2,5 godz. 40-45 stC, a następnie 1 godz. 55-60 stC. Serki są wyraźnie inne, mniej zwarte i bardziej soczyste, zobaczymy później jakie w smaku. Ja serki przed włożeniem do solanki obtaczam w ziołach prowansalskich. Ale więcej na temat wędzenia znajdziesz tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6202 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2010 jak wędzić biały ser? Ja wędzę w zimnym, gęstym dymie, ale szybko mi wysycha.Masz na myśli twaróg? Ilość wody w twarogu zależy od jego tłustości oraz sposobu ogrzewania mleka. W wędzarni też może być różna wilgotność dymu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Dziś wędziłem razem z białą kiełbasą Takie małe pytanie - po co wędzić białą kiełbasę, która potem nie jest biała, tylko uwędzona? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2010 pis67, zrobiłem trochę więcej, wędziłem serki, to sobie uwędziłem trochę białej, która jak zauważyłeś nie była już biała, ale i tak smaczna z aromatem dymku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2010 to sobie uwędziłem trochę białejBiałą, jeżeli ktoś nie ma możliwości sobie zrobić, można wędzić, ja zanim miałem przyjemność "do Was" trafić to białą sklepową wędziłem, trzeba ją tylko dobrze osuszyć. Na obecną chwilę nie polecam wędzenia białej sklepowej z wiadomych względów, no chyba że ktoś musi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.