Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Teresa, ja nie mam tyle doświadczenia co reszta, ale w ciągu 2 miesięcy uwędziłem już trochę serków (mówimy o twarogowych) i też wędziłem na zimno po około 12 godzin 18-25 stC. Faktycznie serki mają bardzo zwartą i suchą konsystencje, a po paru dniach zaczynają przypominać zwartością oscypka. Mnie takie smakują na kanaki lub do sałatek. Dziś wędziłem razem z białą kiełbasą w temperaturze 2,5 godz. 40-45 stC, a następnie 1 godz. 55-60 stC. Serki są wyraźnie inne, mniej zwarte i bardziej soczyste, zobaczymy później jakie w smaku. Ja serki przed włożeniem do solanki obtaczam w ziołach prowansalskich. Ale więcej na temat wędzenia znajdziesz tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6202
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137792
Udostępnij na innych stronach

jak wędzić biały ser? Ja wędzę w zimnym, gęstym dymie, ale szybko mi wysycha.

Masz na myśli twaróg?

Ilość wody w twarogu zależy od jego tłustości oraz sposobu ogrzewania mleka.

W wędzarni też może być różna wilgotność dymu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137821
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędziłem razem z białą kiełbasą

Takie małe pytanie - po co wędzić białą kiełbasę, która potem nie jest biała, tylko uwędzona? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137830
Udostępnij na innych stronach

pis67, zrobiłem trochę więcej, wędziłem serki, to sobie uwędziłem trochę białej, która jak zauważyłeś nie była już biała, ale i tak smaczna z aromatem dymku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137854
Udostępnij na innych stronach

to sobie uwędziłem trochę białej

Białą, jeżeli ktoś nie ma możliwości sobie zrobić, można wędzić, ja zanim miałem przyjemność "do Was" trafić to białą sklepową wędziłem, trzeba ją tylko dobrze osuszyć. Na obecną chwilę nie polecam wędzenia białej sklepowej z wiadomych względów, no chyba że ktoś musi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4924-jak-w%C4%99dzi%C4%87-twar%C3%B3g/#findComment-137953
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.