Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już czyniłem tak samo jak Hania, tylko po co to po przekłuwał igłą, było gorąco i kiełbaska wyciekła - jelito oddzieliło się od zawartości. :blush:

Lecz smak był u kiełbasy bardzo szlachetny, wszystką sam tak i zjadł. :thumbsup:

Obowiązkowo przygotuję jeszcze, niechaj trochę ochłodzi się.

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235190
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam. Ja również robię tą kiełbasę bardzo często. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że jest to mój podstawowy wyrób przy każdym wędzeniu :). Jest bardzo dobra.
Primum non nocere.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235460
Udostępnij na innych stronach

kaszubka33, nie dam Ci spokoju póki jej nie zrobię :blush: .

Wolę spytać niż być czegoś niepewny .

- Po klasyfikacji mięsa z szynki i łopatki co zrobiłaś z błonami i cała resztą , sumując podane kg. wychodzi na to że potraktowałaś je przez sito 8 . Dobrze myślę ??? Błony , ścięgna też 8 ???

- Napisałaś , że przyprawy dawałaś raczej na oko jednak w przepisie są podane dosyć dokładanie ilości chyba tylko oprócz pieprzu który po wypowiedzi Twojej wnioskuję , że powinno go być więcej . Można spokojnie się trzymać ilości podanych przez Ciebie na 7.2 kg ???

- Próbowałaś ją podpiekać czy tylko wędzisz bez parzenia tak jak piszesz ???

 

- I ostatnia niepewność związana z moim sprzętem :blush: . Czy biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie myślisz , że tak pokrojone mięso Kl.I ma szanse przejść przez lejek w Zelmerku 8 czy raczej bez nadziewarki nie mam szans napełnić jelit ???

 

Serdecznie pozdrawiam i z góry przepraszam za być może ......................... eh :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235470
Udostępnij na innych stronach

potraktowałaś je przez sito 8 . Dobrze myślę ??? Błony , ścięgna też 8 ???

Tak , chyba że trafi się coś brzydkiego to kot skorzysta :grin:

Próbowałaś ją podpiekać czy tylko wędzisz bez parzenia tak jak piszesz ???

tylko wędzę , czasem zdarza mi się że część wkładam w osłonki białkowe 50mm. I te czasem parzę a czasem zostawiam aby podeschły .

Zelmerku 8

Ja pracuje na 5 , ale mam małą nadziewarkę , chińczyka za 50 zł .

W nadziewarce wychodzi lepsza , ale przez lejek spokojnie przechodzi .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235540
Udostępnij na innych stronach

Po klasyfikacji mięsa z szynki i łopatki co zrobiłaś z błonami i cała resztą , sumując podane kg. wychodzi na to że potraktowałaś je przez sito 8 . Dobrze myślę ??? Błony , ścięgna też 8

Błony i ścięgna na 8 :shock: ?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235553
Udostępnij na innych stronach

Jeśli Kaszubka się nie pogniewa to chcę Wam pokazać mój wczorajszy wyczyn jej kiełbasy zrobiony na moim Zelmerku 8 . Kiełbasa jest pyszna jedyne ale które mam to do jelita bo mimo długiego moczenia , zmieniania letniej wody ( ok 30 stopni ) , przelewania jelit - wyszło twarde . Ale widzę progres na plus wczoraj było jeszcze gorsze widać że kruszeje . Wiem już gdzie nie kupować jelit przynajmniej tak myślę bo nie wiem czy gdzieś popełniłem błąd w ich przygotowaniu do nadziewania ( dość mocne ) . Ale wracając do kiełbaski :) . Trzymałem się przepisu , zrobiłem odstępstwo iż mniejsze ścięgna ( większe - śmietnik nie mam kota :grin: ) i błony potraktowałem sitkiem 2mm x 2 i dodałem dopiero do reszty oraz w czasie wędzenia po złapaniu koloru postanowiłem ją podpiec ( pierwszy raz to robiłem ja i moja wędzarnia też :grin: do 68 stopni w środku ) . Część farszu dałem w osłonkę białkową fi 64 ( zmienił bym ale nie wiem na jaką ) bo maja druga połówka bardzo chciała na kanapeczki :grin: . Bardzo polecam tą kiełbaskę również w wersji pieczonej . Serdecznie dziękuję Kaszubce za cierpliwość iż musiała znosić moje notoryczne dopytywania się o być może bzdurne szczegóły odnośnie tej kiełbasy . A teraz kilka fotek ( zdjęcia z lampą to kolorki troszkę :sad: ) :

 

 

 

Oddzielne podziękowania dla zbujaszka za długie rozmowy telefoniczne podczas mojego wędzenia :clap: . Było bardzo miło i owocnie :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236483
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem odstępstwo iż mniejsze ścięgna ( większe - śmietnik nie mam kota ) i błony potraktowałem sitkiem 2mm x 2 i dodałem dopiero do reszty

I bardzo dobrze zrobiłeś bo byś miał w kiełbasie kawałki do żucia :grin:

Ładne kiełbaski.Robisz postępy :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236491
Udostępnij na innych stronach

Adek, piękna kiełbaska , brawo :clap: , powieś gdzieś w przewiewne miejsce , niech trochę obeschnie , ze dwa dni .

Cieszę się ze jesteś zadowolony z wyrobu .

:clap: :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236492
Udostępnij na innych stronach

Oddzielne podziękowania dla zbujaszka za długie rozmowy telefoniczne podczas mojego wędzenia :clap: . Było bardzo miło i owocnie :wink:

Mnie również było bardzo miło pogadać :D Dalsze rozmowy poprowadzimy :rolleyes: przy stole :grin: :grin: oczywiście dzwoń jak coś, ale przy stole to przy stole :lol: :lol:

 

 

Co do kiełbasek to bardzo ładne. Jeżeli masz możliwość to ze trzy pętka powieś na noc przy uchylonym oknie, temp. już powoli zaczyna sprzyjać podsuszaniu, na dzień kiełbaski do lodówki, na noc do okna i tak przez jakiś tydzień lub dłużej :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236495
Udostępnij na innych stronach

Co do kiełbasek to bardzo ładne. Jeżeli masz możliwość to ze trzy pętka powieś na noc przy uchylonym oknie, temp. już powoli zaczyna sprzyjać podsuszaniu, na dzień kiełbaski do lodówki, na noc do okna i tak przez jakiś tydzień lub dłużej :grin: :grin:

Tak zrobię :wink: a powieszę nawet więcej niż 3 pętka , mam wolną rękę bo moja LP ma kiełbasę Kaszubki w grubym wykonaniu która ja bardzo satysfakcjonuje to ja mogę suszyć na potęgę cienką :grin: .

 

ale przy stole to przy stole

Nic dodać nic ująć :grin:

 

 

Cieszę się ze jesteś zadowolony z wyrobu

Jestem i to bardzo , jeszcze raz dziękuję :clap:

 

Robisz postępy

Staram się jak mogę aż może za upierdliwie :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236496
Udostępnij na innych stronach

mogę suszyć na potęgę cienką

To możesz podsuszyć jeszcze tą grubą. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236499
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.