Feederman Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Września 2012 Już czyniłem tak samo jak Hania, tylko po co to po przekłuwał igłą, było gorąco i kiełbaska wyciekła - jelito oddzieliło się od zawartości. :blush: Lecz smak był u kiełbasy bardzo szlachetny, wszystką sam tak i zjadł. :thumbsup: Obowiązkowo przygotuję jeszcze, niechaj trochę ochłodzi się. Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Września 2012 Witam. Ja również robię tą kiełbasę bardzo często. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że jest to mój podstawowy wyrób przy każdym wędzeniu . Jest bardzo dobra. Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Września 2012 kaszubka33, nie dam Ci spokoju póki jej nie zrobię :blush: . Wolę spytać niż być czegoś niepewny . - Po klasyfikacji mięsa z szynki i łopatki co zrobiłaś z błonami i cała resztą , sumując podane kg. wychodzi na to że potraktowałaś je przez sito 8 . Dobrze myślę ??? Błony , ścięgna też 8 ??? - Napisałaś , że przyprawy dawałaś raczej na oko jednak w przepisie są podane dosyć dokładanie ilości chyba tylko oprócz pieprzu który po wypowiedzi Twojej wnioskuję , że powinno go być więcej . Można spokojnie się trzymać ilości podanych przez Ciebie na 7.2 kg ??? - Próbowałaś ją podpiekać czy tylko wędzisz bez parzenia tak jak piszesz ??? - I ostatnia niepewność związana z moim sprzętem :blush: . Czy biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie myślisz , że tak pokrojone mięso Kl.I ma szanse przejść przez lejek w Zelmerku 8 czy raczej bez nadziewarki nie mam szans napełnić jelit ??? Serdecznie pozdrawiam i z góry przepraszam za być może ......................... eh :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Września 2012 potraktowałaś je przez sito 8 . Dobrze myślę ??? Błony , ścięgna też 8 ???Tak , chyba że trafi się coś brzydkiego to kot skorzysta :grin: Próbowałaś ją podpiekać czy tylko wędzisz bez parzenia tak jak piszesz ??? tylko wędzę , czasem zdarza mi się że część wkładam w osłonki białkowe 50mm. I te czasem parzę a czasem zostawiam aby podeschły . Zelmerku 8Ja pracuje na 5 , ale mam małą nadziewarkę , chińczyka za 50 zł . W nadziewarce wychodzi lepsza , ale przez lejek spokojnie przechodzi . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Września 2012 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Września 2012 Po klasyfikacji mięsa z szynki i łopatki co zrobiłaś z błonami i cała resztą , sumując podane kg. wychodzi na to że potraktowałaś je przez sito 8 . Dobrze myślę ??? Błony , ścięgna też 8 Błony i ścięgna na 8 :shock: ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-235553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Września 2012 Jeśli Kaszubka się nie pogniewa to chcę Wam pokazać mój wczorajszy wyczyn jej kiełbasy zrobiony na moim Zelmerku 8 . Kiełbasa jest pyszna jedyne ale które mam to do jelita bo mimo długiego moczenia , zmieniania letniej wody ( ok 30 stopni ) , przelewania jelit - wyszło twarde . Ale widzę progres na plus wczoraj było jeszcze gorsze widać że kruszeje . Wiem już gdzie nie kupować jelit przynajmniej tak myślę bo nie wiem czy gdzieś popełniłem błąd w ich przygotowaniu do nadziewania ( dość mocne ) . Ale wracając do kiełbaski . Trzymałem się przepisu , zrobiłem odstępstwo iż mniejsze ścięgna ( większe - śmietnik nie mam kota :grin: ) i błony potraktowałem sitkiem 2mm x 2 i dodałem dopiero do reszty oraz w czasie wędzenia po złapaniu koloru postanowiłem ją podpiec ( pierwszy raz to robiłem ja i moja wędzarnia też :grin: do 68 stopni w środku ) . Część farszu dałem w osłonkę białkową fi 64 ( zmienił bym ale nie wiem na jaką ) bo maja druga połówka bardzo chciała na kanapeczki :grin: . Bardzo polecam tą kiełbaskę również w wersji pieczonej . Serdecznie dziękuję Kaszubce za cierpliwość iż musiała znosić moje notoryczne dopytywania się o być może bzdurne szczegóły odnośnie tej kiełbasy . A teraz kilka fotek ( zdjęcia z lampą to kolorki troszkę :sad: ) : Oddzielne podziękowania dla zbujaszka za długie rozmowy telefoniczne podczas mojego wędzenia :clap: . Było bardzo miło i owocnie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Września 2012 zrobiłem odstępstwo iż mniejsze ścięgna ( większe - śmietnik nie mam kota ) i błony potraktowałem sitkiem 2mm x 2 i dodałem dopiero do reszty I bardzo dobrze zrobiłeś bo byś miał w kiełbasie kawałki do żucia :grin: Ładne kiełbaski.Robisz postępy :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 9 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Września 2012 Adek, piękna kiełbaska , brawo :clap: , powieś gdzieś w przewiewne miejsce , niech trochę obeschnie , ze dwa dni . Cieszę się ze jesteś zadowolony z wyrobu . :clap: :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Września 2012 Oddzielne podziękowania dla zbujaszka za długie rozmowy telefoniczne podczas mojego wędzenia :clap: . Było bardzo miło i owocnie :wink:Mnie również było bardzo miło pogadać Dalsze rozmowy poprowadzimy :rolleyes: przy stole :grin: :grin: oczywiście dzwoń jak coś, ale przy stole to przy stole :lol: :lol: Co do kiełbasek to bardzo ładne. Jeżeli masz możliwość to ze trzy pętka powieś na noc przy uchylonym oknie, temp. już powoli zaczyna sprzyjać podsuszaniu, na dzień kiełbaski do lodówki, na noc do okna i tak przez jakiś tydzień lub dłużej :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Września 2012 Co do kiełbasek to bardzo ładne. Jeżeli masz możliwość to ze trzy pętka powieś na noc przy uchylonym oknie, temp. już powoli zaczyna sprzyjać podsuszaniu, na dzień kiełbaski do lodówki, na noc do okna i tak przez jakiś tydzień lub dłużej :grin: :grin: Tak zrobię :wink: a powieszę nawet więcej niż 3 pętka , mam wolną rękę bo moja LP ma kiełbasę Kaszubki w grubym wykonaniu która ja bardzo satysfakcjonuje to ja mogę suszyć na potęgę cienką :grin: . ale przy stole to przy stole Nic dodać nic ująć :grin: Cieszę się ze jesteś zadowolony z wyrobu Jestem i to bardzo , jeszcze raz dziękuję :clap: Robisz postępy Staram się jak mogę aż może za upierdliwie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Września 2012 mogę suszyć na potęgę cienką To możesz podsuszyć jeszcze tą grubą. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Września 2012 To możesz podsuszyć jeszcze tą grubą. Tu bym przegiął i miał bym kłopoty :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/3/#findComment-236503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.