Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po świętach "moja waga" niebezpiecznie skoczyła w górę.

Dlatego kategorycznie zaprzestaję degustacji kiełbas i wędzonek, a przerzucam sie na ryby, zwłaszcza te, których przygotowanie wymaga gotowania a nie smażenia.

 

Karp w szarym sosie po polsku:

 

albo :

Karp w galarecie:

 

 

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/
Udostępnij na innych stronach

Prababciu Aniu karpik w szarym sosie śliczny :grin:

 

do wstawienia linku musisz wcisnąć ostatni przycisk URL

 

muszę poszukać przepisu na takiego karpia bo jedna rybka jeszcze leżakuje nie zrobiona :cry:

a w bioderka też po świętach doszło parę... centymetrów całe szczęście że nie metrów :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6594
Udostępnij na innych stronach

Prababciu a czy to jest twoje dzieło :shock: jeśli tak to pewnie masz przepis to może ty mnie wesprzesz bez grzebania po necie :grin: pozdrawiam

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6596
Udostępnij na innych stronach

Ten karp to nie tylko przeze mnie przygotowany ale i przeze mnie złowiony w Zagórzu Śląskim.

 

Karp w szarym sosie po polsku:

Karpia sprawic, odciąc głowę i płetwy, podzielic na półdzwonka.

Z głowy, płetw i warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) ugotowac wywar, dodając pod koniec gotwania liśc laurowy i ziele angielskie, osolic do smaku.

Wywar przecedzic i gotowac w nim półdzwonka ryby w garnku szerkim i płaskim, łatwiej wówczas ugotowaną rybę wyjąc bez jej uszkodzenia, gotowac przez 15 min na bardzo malutkim gazie.

Karpia wyjąc na półmisek, równiutko ułożyc półdzwonka, tak jak były krojone, zalac sosem.

 

SOS:

Na jednej patelni zrobic karmel z 2 łyżek cukru.

Na drugiej patelni przygotowac zasmażkę z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła (mąkę lekko zrumienic)

Połączyc zasmażkę z wywarem, dodac karmel, dodac migdały w płatkach lub w paskach (5 dag), dodac rodzynki (5 dag) dobrze sos wymieszac , aby nie było żadnych grudek.

Pyszny jest na gorąco, ale na zimno również smakuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6601
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Ja miałem ostatnio pecha do ryb. kupiliśmy z żoną pangę mrożoną, która okazała się mintajem i to jeszcze pozlepianym z kilkunastu kawałków. Na domiar złego nie była zbyt świeża i po usmażeniu zrobiła się z niej breja. Zawsze powtarzam sobie żeby nie robić zakupów w marketach i zawsze, gdy coś w nich kupię to wychodzę jak Zabłocki na mydle.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6790
Udostępnij na innych stronach

Hmmm.. - jadam pange prawie co tydzien, z marketu ( jakos w stawach/jeziorach u nas Ci jej brak... ;) ) i nie zdazylo mi sie pomylic pangi z mintajem, choc czesto, glownie jak jest w p0rnocji, to zdaza sie jej lezec z ta ryba, glownie chyba dzieki szalenstwu zakupowemu klientow no i zeby pusto w przegrodce nie bylo, jak juz nedzne resztki zostaja! ;) :grin:

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6795
Udostępnij na innych stronach

Jarek_zielona_pietruszka, trafiłeś na wyjątkowo nieuczciwego sprzedawcę, który Ci wcisnął zamiast pangi mintaja. Panga to filet szeroki i nie rozpada sie na kawałki, natomiast mintaj jest rybą małą i te fileciki z niej również są niepokażne.

Poza tym panga w sprzedaży jest w dwóch rodzajach: panga o mięsie białym i panga o miesie różowym. Trzeba po prostu bardzo uważac przy zakupach :smile:

Ja na Twoim miejscu oddałabym taką rybę do marketu, w którym ja kupiłam.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6797
Udostępnij na innych stronach

Panga to filet szeroki i nie rozpada sie na kawałki, natomiast mintaj jest rybą małą i te fileciki z niej również są niepokażne.

Poza tym panga w sprzedaży jest w dwóch rodzajach: panga o mięsie białym i panga o miesie różowym. Trzeba po prostu bardzo uważac przy zakupach

panga która jest w sprzedaży w polsce to tak naprawdę jest tylko nazwa chandlowa ,jest to naprawdę ryba chodowlana o nazwie sum rekini a kolor jego mięsa jest zależny od tego ile karotenu dodaje się do paszy którą sie ją karmi

co do mintaja to wcale nie jest on małą rybą(widziałem takie po 1,5m)tylko te małe fileciki nie nadają się do przetwórstwa i sprzedawane są przeważnie w promocji po niedużej cenie,a co do świeżości ryb z marketów to ryba złowiona na odległych od polski morzach zanim trafi na nasze stoły jest przechowywana w stanie zamrożonym ok 1 roku

zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6799
Udostępnij na innych stronach

Dobrze wiedzieć ,że kolor ryby zależy od karmy.Ja juz się zastanawiałam czy są jakieś odmiany tej pangi..a tu masz...tylko jedzonko!

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6803
Udostępnij na innych stronach

Ludzie,kupując pangę, patrzcie na metkę: PANGA PRASOWANA-to 100% pewności, że rozsypie się przy smażeniu ( są to prasowane resztki i zmiotki ). Przećwiczyliśmy to na sobie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6833
Udostępnij na innych stronach

Zwierzak: sa u nas dwa rodzaje pangi - jedna hodowlana sprowadzana z Wietnamu druga lowiona w oceanie. Ta lowiona ma biale mieso.

Dobrze wiedziec o tej pandze prasowanej, bo jeszcze sie z taka nie spotkalem. ;)

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-6917
Udostępnij na innych stronach

Byłem dzisiaj na stronie inwestpolu i między innymi maszynami masarniczymi mają w ofercie nastrzykiwarki do ryb. Czemuś taka maszyna musi służyć, bo nazwa brzmi dość znajomo. czyżby już i ryby szprycowali na maxa. Może ja kupiłem właśnie taką nastrzykniętą pangę. albo jeszcze co gorszego. np dorsz nastzrykiwany papką ze śledziowych odpadów :cry::cry:

Wyobraźnia podsuwa mi jeszcze gorsze rzeczy ale niebędę już o tym pisął

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7283
Udostępnij na innych stronach

Byłem dzisiaj na stronie inwestpolu i między innymi maszynami masarniczymi mają w ofercie nastrzykiwarki do ryb. Czemuś taka maszyna musi służyć, bo nazwa brzmi dość znajomo. czyżby już i ryby szprycowali na maxa.

 

Czyżby Jarek był zdziwony ? :shock: niestety pozostało nam mało produktów które nie zostają poddane "uszlachetnianiu".

 

A propo Pangi to mi się już jej odechciało po tym jak dowiedziałem się czym jest karmiona ta z Wietnamu.

Nie napiszę żeby Wam nie obrzydzić.

 

Miro :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7291
Udostępnij na innych stronach

Nie napiszę żeby Wam nie obrzydzić.

Miro, nie żartuj, po aferze Constaru, nic nas nie ruszy!

Pisz co wiesz, albo zapodaj linka.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7292
Udostępnij na innych stronach

Zwierzak: sa u nas dwa rodzaje pangi - jedna hodowlana sprowadzana z Wietnamu druga lowiona w oceanie. Ta lowiona ma biale mieso.

bardzo chciałbym się dowiedzieć ile zapłaciłeś za tą "złowioną w oceanie'

gdybyś znał jej cenę to byś wolał kupić połówkę świniaka

 

 

nie słuchaj co mówią w sklepie :smile: :smile:

zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7293
Udostępnij na innych stronach

Wietnamczyków.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7294
Udostępnij na innych stronach

A ta z wietnamu w jakim jest kolorze? :tongue: :tongue: :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7296
Udostępnij na innych stronach

Niestety już nic nie jest w stanie mnie zdziwić. W czasach gdzie do pieczywa dodaje się gipsu, krezolu i innych paskudztw, Wędliny to roztwór chemiczny z wkładem mięsnym, sery nie są robione z mleka tylko z olejów roślinnych. masło jest masłem tylko w połowie reszta przy dobrych układach to tłuszcz palmowy albo olej. Nawet wodę już podrabiają. Na butelce napisane jest mineralna a jest to woda mineralizowana.

A zmieniając temat to kupiłem w sobotę na targu grenadiera i zjedliśmy z moją lepszą połową z apetytem, po zmaganiach z pangą było to bardzo przyjemne doznanie kulinarne, i mimo, że była to tak samo ryba mrożona to tym razem trafiliśmy na dobry towar. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7378
Udostępnij na innych stronach

@zwierzak: nie wiem, czemu sadzisz, ze my tu w Warszawie nie znamy sie na rybach, nie wiemy co kupujemy, oraz czytac nie potrafimy, i internetu nie mamy, nie mowiac o mnogosci sklepow i wyboru w nich. ;) Panga hodowlana kosztuje w p0rnocji 10-11PLN w Makro za 1kg, atlantycka od chyba 30PLN za 1kg ( nie pamietam dokladnie, bo dawno nie bylem ). Jadalem juz swieza sole, dorady rozowe, okonie morskie i inne jesiotry, wiec wierz mi, ze nie wolalbym polowki swiniaka za to. ;)

 

Pozdrawiam,

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7403
Udostępnij na innych stronach

zwierzak: nie wiem, czemu sadzisz, ze my tu w Warszawie nie znamy sie na rybach,

tego nie powiedziałem

w każdym razie podam link do producenta

tu nawet sprzedają rybkę w różnych kolorach -do wyboru do koloru

www.panga.pl

i link do wikipedii

http://pl.wikipedia.org/wiki/panga_(ryba)

http://pl.wikipedia.org/wiki/sum_rekini

sam widzisz jaka jest rożnica w cenie

zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/504-po-%C5%9Bwi%C4%99tach/#findComment-7477
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.