Skocz do zawartości

kiełbasa z dzika kaciaka


Rekomendowane odpowiedzi

Moja kiełbasa z dzika wyrabiana jest na różne sposoby, tj, sposób wyrabiania ewoluuje wraz z rosnącym doświadczeniem łowieckim i "masarskim", zależy od wielkości upolowanego dzika jego płci i zawartości tkanki tłuszczowej.

 

Ostatnio czyli wczoraj udało mi się pozyskać dziczka i dzisiaj pokrojone mięsko nabiera mocy w mieszance soli i peklosoli 50/50, oraz pieprzu w ilości 2g/kg.

 

wyszło tego

klI 5 kg

klIIa 10 dkg

kl IIb 7kg

kl III 2,5 kg

 

 

mam zamiar zrobić z tego część "myśliwskiej podsuszanej" a część "jałowcowej".

 

zastanawiam się co do składu przypraw, może ktoś coś podpowie?

 

cdn i fototelacja

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/
Udostępnij na innych stronach

Nie zapomnij o badaniu :cry: Wczoraj sobota a dzisiaj niedziela. Piszesz, że się pekluje. Z entuzjazmem wstrzymałbym się do wyniku badania. Chyba, że już to uczyniłeś to zwracam honor.

Foto relacja jak najbardziej wskazana. Pozdrawiam Zibi

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143082
Udostępnij na innych stronach

badanie zrobione metodą wytrawiania ,pewną, pan lek.wet. powiedział że można spokojnie jeść, dzięki za tą uwagę, gdy chodzi o zdrowie najbliższych honor idzie w odstawkę,

 

 

a wracajac do kielbasy to nie robiłem z dzika o roku,

zona uparła się na wieprzowinę,

 

1.wywiozłem żonę( z córcią) do teściów tj mojej mamy

2. strzeliłem dzika

3. zapeklowałem

4. zona nie ma już wyjścia :grin:

:grin:

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143085
Udostępnij na innych stronach

Po wadze widać, że nie odyniec. Jeśli był chudy, to dokup boczek i koniecznie łopatkę, ładnie sklei Ci mięso. Ja jestem właśnie po zakończeniu wędzenia kiełbasy i kabanosów z dziczyzny:

był przelatek i warchlak.

przyprawy na 1kg/g:

pieprz 2

gałka muszkatałowa 1

jałowiec 1

czosnek 1,5

cukier 1

czosnek dobrze rozetrzyj w blenderze, dodając trochę wody, W sumie niech stanowi 10% wagi mięsnej i w takiej postaci dodawaj przy wyrabianiu mięsa. Ja jednak ostatnio robiąc kiełbasę z dzika z dodatkiem wieprzowiny nie dodałem całości wody, czyli 10%. Sam dzik ma "mokre" mieso, więc z dodawaniem wody trzeba uważać, aby nie przedobrzyć. Ja robiąc kiełbasę starałem się trafić na taki smak, aby smaki lasu i wieprzowiny się prawie wyrównał, z niewielką przewagą lasu.

Kiełbasa miała być smaczna, dobrze i długo wędzona i taka wyszła.

 

pozdrawiam

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143089
Udostępnij na innych stronach

z wcześniej opisanego mięska skomponowałem dwa rodzaje kiełbasy.

 

dodałem przyprawy w ilości

 

kolendra 0,5g/kg

gałka 1g/kg

majeranek szczypta

czosnek- 2 g/kg

woda w ilości 1l

mięsko nadziałem za pomocą napycharki w jelita 32+ oraz w jelita 28-30

pierwszy rodzaj uformowałem w wianki a drugi w pętka.

 

oba rodzaje osuszane i wędzone razem.

Osuszanie trwało 30min,

wędzenie 120 min w temperaturze 40-45C

kiełbasa 28-30 pieczona 40 min w temp. 80-90C

kiełbasa 32+ pieczona 65 min. w temp. 80-90C

 

mam nadzieję że fotki już niedługo dorzucę

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143734
Udostępnij na innych stronach

przedstawiam fotorelację z produkcji kiełbasy z dzika Kaciaka

 

surowiec wyglądał tak

 

po zmieleniu

 

klI 16mm

IIa 12mm

IIb 10mm

III 2x 3mm

 

kiełbaski napchane zostały tak jak opisane to zostało w ostatnim poście, 2h osadzania i do wedzarki

 

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 13:52 ]

po opisanym powyżej wędzeniu kiełbaska w jelitacg 28-30mm, mazwijmy ją myśliwska podsuszana Kaciaka wyclądała tak

 

a po 50 godzinnym podsuszeniu w temperaturze 15C tak

 

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 14:04 ]

kiełbaska w jelitach 32+ nazwę ją jałowcowa z dzika Kaciaka po pierwszym węszeniu wyglądała tak

 

na drugi dzień wędziłem tą kiełbaskę zimnym dymem przez 12 h, na początku i na końcu wędzenia dodając do paleniska owoce jałowca. Po tym zabiegu kiełbaska wyglądała tak

 

kiełbaskę powiesiłem na trzy doby do podsuszenia i zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

 

 

muszę powiedzieć że podsuszenie kiełbasy myśliwskiej bardzo pozytywnie wpłynęło na jej smak, rodzinka mówi że jest pyszna

 

pozdrawiam

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-144160
Udostępnij na innych stronach

trzy doby suszenia w moich warunkach okazało by się stanowczo za długo.

po 12 h zimnego wędzenia i 36 h podsuszania, kiełbasa jałowcowa Kaciaka z dzika jest gotowa.

 

smak? dobre to stanowczo za mało powiedziane, polecam zarówno sposób wykonania jak i zestaw przypraw dla kiełbas z dziczyzny

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-144314
Udostępnij na innych stronach

niezamierzonym produktem jest też ta sama kielbaska nadziana w osłonki białkowe 65mm

 

wędzona i podwędzana tak samo jak jałowcowa , podsuszana już ponad 2 doby, jeszcze powisi

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-144495
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.