Kaciak Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Moja kiełbasa z dzika wyrabiana jest na różne sposoby, tj, sposób wyrabiania ewoluuje wraz z rosnącym doświadczeniem łowieckim i "masarskim", zależy od wielkości upolowanego dzika jego płci i zawartości tkanki tłuszczowej. Ostatnio czyli wczoraj udało mi się pozyskać dziczka i dzisiaj pokrojone mięsko nabiera mocy w mieszance soli i peklosoli 50/50, oraz pieprzu w ilości 2g/kg. wyszło tego klI 5 kgklIIa 10 dkg kl IIb 7kgkl III 2,5 kg mam zamiar zrobić z tego część "myśliwskiej podsuszanej" a część "jałowcowej". zastanawiam się co do składu przypraw, może ktoś coś podpowie? cdn i fototelacja Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Nie zapomnij o badaniu Wczoraj sobota a dzisiaj niedziela. Piszesz, że się pekluje. Z entuzjazmem wstrzymałbym się do wyniku badania. Chyba, że już to uczyniłeś to zwracam honor. Foto relacja jak najbardziej wskazana. Pozdrawiam Zibi Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Stycznia 2011 badanie zrobione metodą wytrawiania ,pewną, pan lek.wet. powiedział że można spokojnie jeść, dzięki za tą uwagę, gdy chodzi o zdrowie najbliższych honor idzie w odstawkę, a wracajac do kielbasy to nie robiłem z dzika o roku, zona uparła się na wieprzowinę, 1.wywiozłem żonę( z córcią) do teściów tj mojej mamy2. strzeliłem dzika3. zapeklowałem4. zona nie ma już wyjścia :grin: :grin: Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Po wadze widać, że nie odyniec. Jeśli był chudy, to dokup boczek i koniecznie łopatkę, ładnie sklei Ci mięso. Ja jestem właśnie po zakończeniu wędzenia kiełbasy i kabanosów z dziczyzny: był przelatek i warchlak.przyprawy na 1kg/g:pieprz 2gałka muszkatałowa 1jałowiec 1czosnek 1,5cukier 1czosnek dobrze rozetrzyj w blenderze, dodając trochę wody, W sumie niech stanowi 10% wagi mięsnej i w takiej postaci dodawaj przy wyrabianiu mięsa. Ja jednak ostatnio robiąc kiełbasę z dzika z dodatkiem wieprzowiny nie dodałem całości wody, czyli 10%. Sam dzik ma "mokre" mieso, więc z dodawaniem wody trzeba uważać, aby nie przedobrzyć. Ja robiąc kiełbasę starałem się trafić na taki smak, aby smaki lasu i wieprzowiny się prawie wyrównał, z niewielką przewagą lasu.Kiełbasa miała być smaczna, dobrze i długo wędzona i taka wyszła. pozdrawiam Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Stycznia 2011 niech ktoś mnie poratuje jeżeli chodzi o wklejanie zdjęć, kiełbaska z dzika się zrobiła i czas powrzucać foty Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Stycznia 2011 kociak tu masz wszystko napisane, pozdrawiam wklejanie zdjęć na forum Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Stycznia 2011 niech ktoś mnie poratuje jeżeli chodzi o wklejanie zdjęć, kiełbaska z dzika się zrobiła i czas powrzucać fotyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2011 z wcześniej opisanego mięska skomponowałem dwa rodzaje kiełbasy. dodałem przyprawy w ilości kolendra 0,5g/kggałka 1g/kgmajeranek szczyptaczosnek- 2 g/kgwoda w ilości 1lmięsko nadziałem za pomocą napycharki w jelita 32+ oraz w jelita 28-30pierwszy rodzaj uformowałem w wianki a drugi w pętka. oba rodzaje osuszane i wędzone razem.Osuszanie trwało 30min,wędzenie 120 min w temperaturze 40-45Ckiełbasa 28-30 pieczona 40 min w temp. 80-90Ckiełbasa 32+ pieczona 65 min. w temp. 80-90C mam nadzieję że fotki już niedługo dorzucę Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-143734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Stycznia 2011 przedstawiam fotorelację z produkcji kiełbasy z dzika Kaciaka surowiec wyglądał tak po zmieleniu klI 16mm IIa 12mm IIb 10mm III 2x 3mm kiełbaski napchane zostały tak jak opisane to zostało w ostatnim poście, 2h osadzania i do wedzarki [ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 13:52 ] po opisanym powyżej wędzeniu kiełbaska w jelitacg 28-30mm, mazwijmy ją myśliwska podsuszana Kaciaka wyclądała tak a po 50 godzinnym podsuszeniu w temperaturze 15C tak [ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 14:04 ] kiełbaska w jelitach 32+ nazwę ją jałowcowa z dzika Kaciaka po pierwszym węszeniu wyglądała tak na drugi dzień wędziłem tą kiełbaskę zimnym dymem przez 12 h, na początku i na końcu wędzenia dodając do paleniska owoce jałowca. Po tym zabiegu kiełbaska wyglądała tak kiełbaskę powiesiłem na trzy doby do podsuszenia i zobaczymy co z tego wyjdzie. muszę powiedzieć że podsuszenie kiełbasy myśliwskiej bardzo pozytywnie wpłynęło na jej smak, rodzinka mówi że jest pyszna pozdrawiam Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-144160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2011 trzy doby suszenia w moich warunkach okazało by się stanowczo za długo. po 12 h zimnego wędzenia i 36 h podsuszania, kiełbasa jałowcowa Kaciaka z dzika jest gotowa. smak? dobre to stanowczo za mało powiedziane, polecam zarówno sposób wykonania jak i zestaw przypraw dla kiełbas z dziczyzny Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-144314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2011 niezamierzonym produktem jest też ta sama kielbaska nadziana w osłonki białkowe 65mm wędzona i podwędzana tak samo jak jałowcowa , podsuszana już ponad 2 doby, jeszcze powisi Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-144495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2011 Jak już podsuszysz to wrzuć fotki przekroju. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5086-kie%C5%82basa-z-dzika-kaciaka/#findComment-144502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.