Marek_ Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Witam!Mam pytanie co robicie z wanili w laskach?Bo tak się zastanawiam czy można z niej coś fajnego zrobić, oczywiście oprócz cukru waniliowego a nie namiastki sklepowej o nazwie "cukier wanilinowy" ?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5088-wanilia-w-laskach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Mam pytanie co robicie z wanili w laskach?Ekstrakt waniliowy do ciast na bazie wódki, dużo przepisów jest w sieci, lub jakiś likier np. "Likier Wodza" (Kahlua, piłem kiedyś oryginał do kawy) sam się do niego przymierzam https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=169837#169837 :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5088-wanilia-w-laskach/#findComment-143161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Ekstrakt waniliowy, jak Kolega wyżej. Na 200 ml alkoholu 70% dodaję 4-5 lasek wanilii przeciętej wzdłuż. Po 2-3 miesiącach gotowe. Dodaję do naleśników, pączków, szarlotki itp. Można także wyskrobac ziarenka i zasypać razem z "pustymi" laskami cukrem. Po jakimś czasie uzyskamy prawdziwy cukier waniliowy - taki z czarnymi kropkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5088-wanilia-w-laskach/#findComment-143162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lutego 2012 Ekstrakt waniliowy, jak Kolega wyżej. Na 200 ml alkoholu 70% dodaję 4-5 lasek wanilii przeciętej wzdłuż. Po 2-3 miesiącach gotowe. Dodaję do naleśników, pączków, szarlotki itp. Można także wyskrobac ziarenka i zasypać razem z "pustymi" laskami cukrem. Po jakimś czasie uzyskamy prawdziwy cukier waniliowy - taki z czarnymi kropkami. Potwierdzam, ale mój rodzinny przepis jest bardzo podobny. Dobre wypieki, czy nalewki wymagają dobrych przypraw. Taką przyprawą jest wanilia, a nie żaden syntetyczny ersatz. W sklepach mamy laski wanilii w cenie tak bardzo wygórowanej, że wolimy zadowolić się cukrem wanilinowym z torebki. Niedawno znalazłem sklep, w którym laska wanilii kosztuje 1,30 zł. http://solomonspice.otwarte24.pl/ Przy takiej cenie można pokusić się o wykonanie 2 produktów aromatyzujących. Kupujemy np. 20 lasek wanilii z czego 15 kroimy wzdłuż i na desce zdrapujemy nożem czarne ziarenka, które zachowujemy. Laski wanilii wkładamy do butelki 0,7 litra, zalewamy wódką i uzupełniamy spirytusem, aby stężenie było w okolicach 60 - 70%. Czysty spirytus się nie nadaje, bo denaturując białko utrudnia przejście aromatu do płynu. Co jakiś czas wstrząsamy butelką trzymaną w ciemnym miejscu. Pełen aromat uzyskamy po pół roku, ale już wcześniej można używać płynu do aromatyzowania ciast, napojów, itp. Po zużyciu płynu można zalać wanilię ponownie wódką ze spirytusem. Kiedy wanilia upija się alkoholem kroimy na desce pozostałą wanilię w wąskie paseczki (jak grubość zapałki) bez wyjmowania ziarenek. Następnie kroimy na kawałeczki nie większe jak 0,5 cm. Do tej wanilii dodajemy wcześniej zachowane ziarenka i dosypujemy zwykły cukier (nie pudercuker) i rozcieramy zawartość aby równomiernie rozprowadzić wanilię w cukrze. Najlepiej mieszanie wanilii z cukrem prowadzić w makutrze, a przy jej braku w misce. Chodzi o to, aby równomiernie wymieszać cukier z wanilią. Na tą porcję przeznaczamy 1 kg. cukru. Następnie przesypujemy do szczelnie zamykanych suchych słoików. W razie potrzeby mamy doskonały cukier waniliowy. Przechowujemy jak inne produkty szczelnie zamknięty w szafce. Na pewno się nie zepsuje i ma długą żywotność. Cały czas się zastanawiam, co takiego ma w sobie ta bezsmakowa wanilia, że uwielbiamy odgryzać końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5088-wanilia-w-laskach/#findComment-203356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.