Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Studzenie w wodzie po parzeniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#21 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12380 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sty 2017 - 21:13

No jak już znany, ceniony i szanowany w kraju jak i w USA kolega Anrdzej K wtrącił sie do dyskusji
:blush: :facepalm:

 

 

 Pozdrowienia  Seminole ,  dużo zdrówka w Nowym Roku :D



#22 Seminole

Seminole

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 14 sty 2017 - 21:13

Należy dodać, że nie ma problemu ze studzeniem wędzonek na powietrzu jeżeli temperatura jest niska. 

 

Najgorszym rozwiązaniem jest chłodzenie takiej szynki w ciepłym powietrzu z chwilą kiedy temperatura osiąga górny limit niebezpiecznej strefy (60° C). Powietrze bardzo wolno przewodzi ciepło i wiadomo nam, że szybciej ugotujemy kawałek mięsa we wrzącej wodzie o temperaturze 100° C aniżeli upieczemy go w piecu nastawionym również na 100° C. Gorąca szynka jest nieskażona, gdyż wszystkie bakterie zostały zniszczone podczas parzenia, zarówno wewnątrz jak i na jej powierzchni. Niestety jak wisi w powietrzu to bakterie z otoczenia zaczną na nią wskakiwać i będą powoli kroczyć wewnątrz mięsa. Szynka powinna byc smaczna lecz jej żywotność będzie któtka.



#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12380 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sty 2017 - 21:21

Robię tak od kilkunastu lat i żyję w dobrym zdrowiu.

 

 

 Chcialem zażartować ale się wstrzymam . :)

 

 

 Gorąco pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#24 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 14 sty 2017 - 21:25

Czynność powtarzam dwa razy więc ryzyko jest mniejsze. 

 

Za pozdrowienia dziękuję.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych