Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Zapeklowałem właśnie 6 kg podgardla i w sobotę planuje je uwędzić. W związku z tym mam pytanie jakim sposobem najlepiej tego dokonać: na zimno (jeżeli tak to jaka temp i jaki czas proponujecie) albo na gorąco?

 

Podgardla używam to produkcji domowego smalcu (po naszemu - do tustego:). Podgardle nie będzie parzone.

 

Z góry dziekuję za odpowiedzi :)

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5150-podgardle/
Udostępnij na innych stronach

Ja podgardle "do dalszego przerobu" wędzę w temperaturze 40-60 st.

Uważam, że sama temperatura nie jet tak istotna z uwagi na późniejszą obróbkę cieplną.

Ważniejszy jest stopień uwędzenia. Zrób na próbę ciemniejsze i jaśniejsze.

Sam ocenisz smakowo, które będą lepsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5150-podgardle/#findComment-144695
Udostępnij na innych stronach

Podgardle wędzę na gorąco.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5150-podgardle/#findComment-144697
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.