oskp Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Lutego 2011 Sam sobie się dziwię , przyszło staremu uczyć się i książki czytać ...... :lol: http://img829.imageshack.us/img829/1875/p1060100.jpg http://img690.imageshack.us/img690/6283/p1060101d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Lutego 2011 Hallo!!!! No to nie jestes sam ,bo ja "na starosc " tylko takie cos czytam, no i sie ucze.:wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Lutego 2011 Uważajcie z czego się uczycie. Niektóre (dość drogie książki) są zupełnie bezwartościowe. Opierają się na przepisach skopiowanych ze starych książek kucharskich lub poradników. Autorzy (np. Fidoruk) w życiu nie mieli kontaktu z mięsem (chyba, że na talerzu). Nikt także nie robił wyrobów w oparciu o te przpisy. Po prostu nastała taka moda i mozna coś na tym zarobić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Lutego 2011 na stronce jest tyle przepisów i opinii myślę że nie trzeba więcej szukać Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Lutego 2011 Uważajcie z czego się uczycie. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Lutego 2011 na stronce jest tyle przepisów i opinii myślę że nie trzeba więcej szukać No to Twoim zdaniem na stronce nie powinno sie nic wiecej dziac?? Ja jestem innego zdania ,czym wiecej tym lepiej. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lutego 2011 I już mam pierwsze pytanie po czytaniu książki . Miałem zamiar kupić pstrąga i spróbować uwędzić w temp. 45 stopni przez około 4 godziny , a w książce piszą o spulchnianiu w temp 100 - 110 przed wędzeniem w celu zniszczenia bakterii , załączam skan strony , co o tym sadzicie ? http://img695.imageshack.us/img695/534/p1060102l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2011 Tak to wygląda, kiedy książkę tłumaczy osoba, która nie ma zielonego pojęcia o tym co tłumaczy. Coś o tym wiem :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Lutego 2011 załączam skan strony , co o tym sadzicie ?Książka tłumaczona jest z języka niem. W Niemczech i nie tylko, tradycyjnie wędzenie ryb zaczyna się od wysokiej temperatury. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2011 W Niemczech i nie tylko, tradycyjnie wędzenie ryb zaczyna się od wysokiej temperatury. :grin: I konczy sie na wysokiej ,koledzy z pracy wedza przykladowo pstrgi 20 minut. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2011 Tak to wygląda, kiedy książkę tłumaczy osoba, która nie ma zielonego pojęcia o tym co tłumaczy.Tak, nie posiadam tej książki w języku niem. ale przypuszczam że "spulchnianie" było "garen" co znaczy obróbka termiczna (czyli po polsku pieczenie, gotowanie lub smażenie w wysokiej temp.) Sens tego jest jak w skanie opisane, że otwierają się skóry jamy brzucha na zewnątrz i dopuszczają wędzenie "od środka" :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lutego 2011 Czyli 45 stopni i 4 godziny wędzenia Waszym zdaniem wystarczą :grin: a potem konsumpcja :thumbsup: Dobra , jak będę miał kłopoty żołądkowe, to na klopie znowu zacznę czytać ta książkę , he he :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Lutego 2011 Czyli 45 stopni i 4 godziny wędzenia Waszym zdaniem wystarczą :grin: a potem konsumpcja :thumbsup: Dobra , jak będę miał kłopoty żołądkowe, to na klopie znowu zacznę czytać ta książkę , he he :grin: Skąd 45C i 4 godziny ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Lutego 2011 Takie założenia :grin: / teoretyczne / Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Lutego 2011 nie uważam że nie powinno się nic więcej dziać tylko uważam że stronę prowadzą profesjonaliści i to pod względem teoretycznym jak i praktycznym przekazują maximum wiedzy i to bezinteresownie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Lutego 2011 kiedys bedac w Polsce na urlopie nad morzem rozmawialem z rybakami, i oni wlasnie twierdzili ze wedza ryby w temp. okolo 50°C, jak dlugo juz nie pamietam. A robiac w Niemczech kurs na karte wedkarska instruktor tlumaczyl nam ze ryby powinno sie wedzic w temp. 90-100°C, bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozyty ktore przy tej temp. gina. Pokazywal nam nawet zdjecia tych zwierzatek. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Lutego 2011 Chciałbym zobaczyć takiego fachowca który uwędził jakąś rybę w tej temperaturze :grin: :grin: : instruktor tlumaczyl nam ze ryby powinno sie wedzic w temp. 90-100°C, bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozyty ktore przy tej temp. gina. Pokazywal nam nawet zdjecia tych zwierzatek. Pozdrawiam yogi Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Lutego 2011 A robiac w Niemczech kurs na karte wedkarska instruktor tlumaczyl nam ze ryby powinno sie wedzic w temp. 90-100°C, bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozyty ktore przy tej temp. gina.witaj ja też przyznam się że tą metodę znam,lecz nigdy nie praktykowałem jej..... zaczyna się ciekawie,ciekawe co inni napiszą jeszcze na ten temat pozdrawiam Bergkamen z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Lutego 2011 zwierzak, Bardzo dobrze instruktor mówił, ryby wędzi się w temp 50 st i po uzyskaniu odpowiedniego koloru podnosi temperaturę powyżej 90 st. Normy mówią, że od 95 do 130 st ryba nabiera odpowiedniego smaku. Czas wędzenia w wyższej temperaturze od 20 do 40 minut. Oczywiście ryby wędzone na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Lutego 2011 t. Normy mówią, że od 95 do 130 st ryba nabiera odpowiedniego smaku. Czas wędzenia w wyższej temperaturze od 20 do 40 minut. Oczywiście ryby wędzone na ciepło. To jasne, z cytowanego przezemnie postu wynika że RYBY Wędzi się w temp 90-100 jak mówi pan instruktor i w dalszym ciągu chciałbym zobaczyć tego fschowca :grin: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Lutego 2011 ryby wędzi się w temp 50 st i po uzyskaniu odpowiedniego koloru podnosi temperaturę powyżej 90 st. I tak wędzę, a rybki jeszcze w solance, zaraz je na haki dam. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Lutego 2011 Dodam, że odpowiedni zapach z wędzarni przypomni o końcu wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Lutego 2011 Ja tam wędzę 3 godziny w temp koło 40% aż ryba osiągnie kolor a potem 20 minut w temp. 60-90 pieczenie i jest zajebista!!! Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Lutego 2011 bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozytyNa temat pasożytów było już pisane w temacie pstrągów, że właśnie z tego powodu usuwamy skrzela :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Lutego 2011 że właśnie z tego powodu usuwamy skrzela Jednak tasiemiec którego mają ryby słodkowodne , o morskich nie słyszałem , w skrzelach chyba nie mieszka :smile: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.