Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sam sobie się dziwię , przyszło staremu uczyć się i książki czytać ...... :lol:

 

http://img829.imageshack.us/img829/1875/p1060100.jpg

 

 

http://img690.imageshack.us/img690/6283/p1060101d.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Uważajcie z czego się uczycie. :D Niektóre (dość drogie książki) są zupełnie bezwartościowe. Opierają się na przepisach skopiowanych ze starych książek kucharskich lub poradników. Autorzy (np. Fidoruk) w życiu nie mieli kontaktu z mięsem (chyba, że na talerzu). Nikt także nie robił wyrobów w oparciu o te przpisy. Po prostu nastała taka moda i mozna coś na tym zarobić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144867
Udostępnij na innych stronach

na stronce jest tyle przepisów i opinii myślę że nie trzeba więcej szukać
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144871
Udostępnij na innych stronach

Uważajcie z czego się uczycie.

:cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144872
Udostępnij na innych stronach

na stronce jest tyle przepisów i opinii myślę że nie trzeba więcej szukać

No to Twoim zdaniem na stronce nie powinno sie nic wiecej dziac??

Ja jestem innego zdania ,czym wiecej tym lepiej.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144874
Udostępnij na innych stronach

I już mam pierwsze pytanie po czytaniu książki . Miałem zamiar kupić pstrąga i spróbować uwędzić w temp. 45 stopni przez około 4 godziny , a w książce piszą o spulchnianiu w temp 100 - 110 przed wędzeniem w celu zniszczenia bakterii , załączam skan strony , co o tym sadzicie ?

 

http://img695.imageshack.us/img695/534/p1060102l.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144897
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda, kiedy książkę tłumaczy osoba, która nie ma zielonego pojęcia o tym co tłumaczy.

Coś o tym wiem :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144900
Udostępnij na innych stronach

załączam skan strony , co o tym sadzicie ?

Książka tłumaczona jest z języka niem.

W Niemczech i nie tylko, tradycyjnie wędzenie ryb zaczyna się od wysokiej temperatury.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144902
Udostępnij na innych stronach

W Niemczech i nie tylko, tradycyjnie wędzenie ryb zaczyna się od wysokiej temperatury.

:grin:

I konczy sie na wysokiej ,koledzy z pracy wedza przykladowo pstrgi 20 minut.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144903
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda, kiedy książkę tłumaczy osoba, która nie ma zielonego pojęcia o tym co tłumaczy.

Tak, nie posiadam tej książki w języku niem. ale przypuszczam że "spulchnianie" było "garen" co znaczy obróbka termiczna (czyli po polsku pieczenie, gotowanie lub smażenie w wysokiej temp.)

Sens tego jest jak w skanie opisane, że otwierają się skóry jamy brzucha na zewnątrz i dopuszczają wędzenie "od środka"

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144907
Udostępnij na innych stronach

Czyli 45 stopni i 4 godziny wędzenia Waszym zdaniem wystarczą :grin: a potem konsumpcja :thumbsup:

 

Dobra , jak będę miał kłopoty żołądkowe, to na klopie znowu zacznę czytać ta książkę , he he :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144908
Udostępnij na innych stronach

Czyli 45 stopni i 4 godziny wędzenia Waszym zdaniem wystarczą :grin: a potem konsumpcja :thumbsup:

 

Dobra , jak będę miał kłopoty żołądkowe, to na klopie znowu zacznę czytać ta książkę , he he :grin:

Skąd 45C i 4 godziny ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144914
Udostępnij na innych stronach

nie uważam że nie powinno się nic więcej dziać tylko uważam że stronę prowadzą profesjonaliści i to pod względem teoretycznym jak i praktycznym przekazują maximum wiedzy i to bezinteresownie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144931
Udostępnij na innych stronach

kiedys bedac w Polsce na urlopie nad morzem rozmawialem z rybakami, i oni wlasnie twierdzili ze wedza ryby w temp. okolo 50°C, jak dlugo juz nie pamietam. A robiac w Niemczech kurs na karte wedkarska instruktor tlumaczyl nam ze ryby powinno sie wedzic w temp. 90-100°C, bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozyty ktore przy tej temp. gina. Pokazywal nam nawet zdjecia tych zwierzatek.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144932
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym zobaczyć takiego fachowca który uwędził jakąś rybę w tej temperaturze :grin: :grin:

:

instruktor tlumaczyl nam ze ryby powinno sie wedzic w temp. 90-100°C, bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozyty ktore przy tej temp. gina. Pokazywal nam nawet zdjecia tych zwierzatek.

Pozdrawiam yogi

zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144937
Udostępnij na innych stronach

A robiac w Niemczech kurs na karte wedkarska instruktor tlumaczyl nam ze ryby powinno sie wedzic w temp. 90-100°C, bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozyty ktore przy tej temp. gina.

witaj

ja też przyznam się że tą metodę znam,lecz nigdy nie praktykowałem jej.....

zaczyna się ciekawie,ciekawe co inni napiszą jeszcze na ten temat

pozdrawiam

Bergkamen z Bielska

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144955
Udostępnij na innych stronach

zwierzak, Bardzo dobrze instruktor mówił, ryby wędzi się w temp 50 st i po uzyskaniu odpowiedniego koloru podnosi temperaturę powyżej 90 st. Normy mówią, że od 95 do 130 st ryba nabiera odpowiedniego smaku. Czas wędzenia w wyższej temperaturze od 20 do 40 minut. Oczywiście ryby wędzone na ciepło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144964
Udostępnij na innych stronach

t

. Normy mówią, że od 95 do 130 st ryba nabiera odpowiedniego smaku. Czas wędzenia w wyższej temperaturze od 20 do 40 minut. Oczywiście ryby wędzone na ciepło.

To jasne, z cytowanego przezemnie postu wynika że RYBY Wędzi się w temp 90-100 jak mówi pan instruktor i w dalszym ciągu chciałbym zobaczyć tego fschowca :grin:

zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144966
Udostępnij na innych stronach

ryby wędzi się w temp 50 st i po uzyskaniu odpowiedniego koloru podnosi temperaturę powyżej 90 st.

I tak wędzę, a rybki jeszcze w solance, zaraz je na haki dam. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144967
Udostępnij na innych stronach

Ja tam wędzę 3 godziny w temp koło 40% aż ryba osiągnie kolor a potem 20 minut w temp. 60-90 pieczenie i jest zajebista!!!
Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144972
Udostępnij na innych stronach

bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozyty

Na temat pasożytów było już pisane w temacie pstrągów,

że właśnie z tego powodu usuwamy skrzela

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144973
Udostępnij na innych stronach

że właśnie z tego powodu usuwamy skrzela

 

 

Jednak tasiemiec którego mają ryby słodkowodne , o morskich nie słyszałem , w skrzelach chyba nie mieszka :smile:

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/#findComment-144991
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.