Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W ZGODZIE Z EKOLOGIĄ...

 

Wysoka wartość odżywcza i zdrowotna naszych produktów jest wynikiem stosowania ekologicznych metod na wszystkich etapach hodowli i produkcji wędlin, zgodnie z zaleceniami Ustawy o rolnictwie ekologicznym (z dn. 16.03.2001). Zobacz certyfikat.

Naszą produkcję zaczynamy od doboru odpowiednich ras trzody chlewnej i bydła. Rasy rodzime cechują się wysokimi walorami jak: genetyczna odporność na choroby, wysoka płodność, długowieczność oraz zdolności adaptacyjne do warunków środowiskowych i nie wzbogacanych intensywnie pasz. Preferujemy tuczniki rodzimej rasy "złotnicka pstra", których mięso charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi przy dużej zawartości tłuszczu w tuszy. Barwa mięsa jest jasnoróżowa do ciemnoróżowej. Widoczna jest nieznaczna marmurkowatość mięsa (poprzerastanie tłuszczem włókien mięśniowych), co nadaje mięsu doskonałą konsystencję - jędrną i elastyczną, słonina jest jędrna i jednolita. Po obróbce termicznej mięso pochodzące od świń złotnickich charakteryzuje się doskonałym smakiem i kruchością. Podczas obróbki cieplnej - pieczenia, smażenia, gotowania i duszenia, są mniejsze ubytki objętości i masy niż w przypadku mięsa innych ras.

 

 

Hodowla zwierząt wykorzystywanych do produkcji odbywa się tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych. Zwierzęta te żyją w niewielkich stadach, w dobrych warunkach fitosanitarnych w chlewniach i oborach z dostępem do wybiegów i pastwisk. Umożliwia to uniknięcie stosowania antybiotyków i innych leków.

 

Wydłużony czas hodowli od 8 do 9 miesięcy skutkuje wysoką jakość uzyskiwanego mięsa, a równocześnie umożliwia rezygnację ze stosowania przyspieszaczy (hormonów) wzrostu oraz antybiotyków. Do karmienia stosowane są pasze ekologiczne , bez dodatków syntetycznych i preparatów genetycznie modyfikowanych (GMO), które powodują naturalny wzrost i wysoką zdrowotność zwierząt.

...I NORMAMI SANITARNYMI

 

Stosujemy zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz wdrażamy system HACCP. Obecnie jesteśmy też na etapie modernizacji zakładu, która ma na celu polepszenie warunków sanitarno - higienicznych produkcji.

WĘDLINY BEZ KONSERWANTÓW I DODATKÓW

 

 

Skład naszych wędlin jest tak dobrany, aby nie stosować żadnych chemicznych konserwantów lub sztucznych wypełniaczy, za wyjątkiem witaminy C i soli peklującej o specjalnie, dla naszej firmy, zmniejszonej o 50% zawartości azotynu sodu. Stosujemy naturalne przyprawy ekologiczne jak czosnek, majeranek, cebula pochodzące od producentów ekologicznych oraz pieprz i gałkę muszkatołową w ziarnie. Wszystkie dodatki posiadają certyfikat zgodności produktu rolnictwa ekologicznego. Wędzenie ekologicznych wędlin odbywa się w tradycyjny sposób, tj. w dymie z drewna olchowego bez kory w czasie od 12 do 72 godzin w zależności od wyrobu (w wielkoprzemysłowych przetwórniach czas wędzenia jest skrócony do około 1 godz.).

 

Nasze wędliny są zapakowane próżniowo w sposób zapewniający ich dobrą jakość. Wyroby w słoikach są pasteryzowane

 

BYŁEM TAM, Widziałem, smakowałem!!!!!

z ukłonami

 

Jondek

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

przeczytałem przed chwilą posty w tym temacie Wk....rwia mnie wrzucanie wszystkich rolnikow do jednego wora oszustów i rzezimieszków i bandytów dybiących na pieniądze miastowych można kupić i można produkować świnie czyste" i dać gwarancę jakośći wyrobu bo to zależy od producenta mogę mieć takie świnie ale wy ich nie kupicie bo po pierwsze będa o ok 50% droższe i mimo doskonałej jakośći mięsa będą miały bardzo duży udział tłuszczu mięso będzie przerośnięte i będzie gruba słonina i to tyle tytułem wyjaśnienia mam czyste mleko sery warzywa przetwory mąke chleb przyprawy i inne i muszę się prosić żęby ktoś to nabył za uczciwe pieńiądze bo mimo wyrobionego nazwiska 100% zaufania do tego co robię ludzie nie mogą zaakceptować faktu że za określońą najwyższą jakość trzeba ućzćiwie zapłacic co do własnych wyrobów - wyrób zrobiony w domu z złej jakości surowca nie stanie się cukierkiem mimo zapakowania go w złotko ciekawe jak szybko ten post zniknie
kurun

ciekawe jak szybko ten post zniknie

A dlaczego ma zniknąć. :question: Przecież napisałeś najprawdziwszą prawdę. Taki wyrób musi więcej kosztować jako surowiec i jako produkt finalny,a ci co tego nie rozumieją to niech wrócą do szkoły i nauczą się liczyć. :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

ciekawe jak szybko ten post zniknie

kurun, małej wiary jesteś.Nie denerwuj się niepotrzebnie.To o czym piszesz jest znane większości forumowiczów i zapewniam że większość szanuje i pracę i uczciwość rolnika.Dobra jakość musi iść w parze z ceną.Pozdrawiam

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Ten temat nigdy nie będzie miał pozytywnego zakończenia.Kupujący chciałby do domu zabrać produkt końcowy czyli mięso lub półtuszę.I tu kłaniają się przepisy dotyczące uboju gospodarczego a tam wyrażnie jest napisane,że taki ubój można przeprowadzić tylko na potrzeby własne,przez odpowiedniego fachowca i w odpowiednich warunkach.O uboju należy powiadomić Powiatowego Lek.Vet. oraz zdjąć zwierzę z ewidencji w ARiMR oraz oddać do badania próbki mięsa.Rolnik jest 3krotnie kontrolowany.I jak potem wytłumaczyć smutnemu panu z UKS,że te 15 szt tuczników to było na potrzeby własne?A rolnik półtuszami i mięsem handlować nie możę.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Darino

jesteś wielki brawo brawo.

 

W Rolmięsie można kupic mięso z Złotnickiej Pstrej.

Jakośc mięsa: 100% pewnośc ekologicznego chowu.

Wołowinka też jest.

z ukłonami

 

Jondek

jesteś wielki brawo brawo.

Nie wiem czy jestem jaki jestem ale mam pytanko

Jak to się ma

http://www.rolmies.pl/praca.html

:rolleyes:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

A rolnik półtuszami i mięsem handlować nie możę

Oczywiście, że nie może, ale żywą sztukę może sprzedać a jedna sztuka nie podlega rejestracji przy dalszym jej ...... i tu już rolnika nie obchodzi jakim użytkowaniu

Ten temat nigdy nie będzie miał pozytywnego zakończenia.Kupujący chciałby do domu zabrać produkt końcowy czyli mięso lub półtuszę.I tu kłaniają się przepisy dotyczące uboju gospodarczego a tam wyraźnie jest napisane,że taki ubój można przeprowadzić tylko na potrzeby własne,przez odpowiedniego fachowca i w odpowiednich warunkach.O uboju należy powiadomić Powiatowego Lek.Vet. oraz zdjąć zwierzę z ewidencji w ARiMR oraz oddać do badania próbki mięsa.Rolnik jest 3krotnie kontrolowany.I jak potem wytłumaczyć smutnemu panu z UKS,że te 15 szt tuczników to było na potrzeby własne?A rolnik półtuszami i mięsem handlować nie możę.

 

Pozdrawiam serdecznie.

a jaki problem zwieźć tą sztukę do ubojni , gdzie zostanie , ubita, zbadana i zdjęta z ewidencji

 

co do uboju gospodarczego na 24h przed planowanym ubojem należny zgłosić zamiar ubicia trzody do Powiatowego Lekarza Weterynarii , po ubiciu mięso zbadać , zagospodarować pozostałości ( czytaj kwit z firmy utylizacyjnej lub z rzeźni o przyjęciu pozostałości ) następnie wyrejestrować w ARIMR, koszt ubicia sztuki w rzeźni nie przekracza 100zł , mięso odbierasz na 2 dzień wystudzone , ( latem nie ma problemu z owadami , a za niewielką opłatą ( jak ktoś nie potrafi ) rozbiorą ci półtusze na elementy. i jaki jest tu sens zabawy w rzeźnika i listonosza zarazem .

 

Jeszcze jedno rolnik może sprzedać półtusze nie przetworzone (US czy UKS mogą sobie skoczyć )

Piotrek

a jaki problem zwieźć tą sztukę do ubojni , gdzie zostanie , ubita, zbadana i zdjęta z ewidencji

Jestem za tym .Ale jest problem, gdzie te rzeźnie są, nieraz trzeba by było świnkę wieść 40km do ubojni i co za dwa dni znów po nią jechać.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

przeczytałem przed chwilą posty w tym temacie Wk....rwia mnie wrzucanie wszystkich rolnikow do jednego wora oszustów i rzezimieszków i bandytów dybiących na pieniądze miastowych można kupić i można produkować świnie czyste" i dać gwarancę jakośći wyrobu bo to zależy od producenta mogę mieć takie świnie ale wy ich nie kupicie bo po pierwsze będa o ok 50% droższe i mimo doskonałej jakośći mięsa będą miały bardzo duży udział tłuszczu mięso będzie przerośnięte i będzie gruba słonina i to tyle tytułem wyjaśnienia mam czyste mleko sery warzywa przetwory mąke chleb przyprawy i inne i muszę się prosić żęby ktoś to nabył za uczciwe pieńiądze bo mimo wyrobionego nazwiska 100% zaufania do tego co robię ludzie nie mogą zaakceptować faktu że za określońą najwyższą jakość trzeba ućzćiwie zapłacic co do własnych wyrobów - wyrób zrobiony w domu z złej jakości surowca nie stanie się cukierkiem mimo zapakowania go w złotko ciekawe jak szybko ten post zniknie

po pierwsze nasze społeczeństwo jest stosunkowo biedne 3/4 społeczeństwa większość dochodów przeznacza na żywność i niestety dla takich ludzi liczy się cena nie jakość ,

 

po drugie część ludzi kupują oczami , ma ładnie wyglądać i się pięknie nazywać a najlepiej jak jest drobno zmielone /zmiksowane co by nie było widać żyłek , błonek czy nie daj boże tłuszczu ( celo użyłem słowa widać , bo czy on tam jest czy nie to już nie ma znaczenia)

 

po trzeci zapaleńców którzy przykładają uwagę do tego co i jak jedzą jest coraz więcej , ale jeszcze daleka droga przed nami.

 

a co do cen świń ekologicznych / czystych to niestety nie będą 50% droższe ale kilka razy droższe , ( pomijam trudności z doborem "materiału" genetycznego , policz sobie koszt paszy , "tańszej" ale mniej "wydajnej" przez to wydłużającej cykl odchowu/ tuczu, co wydłuża nie tylko amortyzację budynków jak i zwiększa koszty pracy na jedną sztukę .większe brakowanie , itd)

 

[ Dodano: Czw 09 Lut, 2012 21:57 ]

a jaki problem zwieźć tą sztukę do ubojni , gdzie zostanie , ubita, zbadana i zdjęta z ewidencji

Jestem za tym .Ale jest problem, gdzie te rzeźnie są, nieraz trzeba by było świnkę wieść 40km do ubojni i co za dwa dni znów po nią jechać.
to jest ból ale policz sobie wycieczki do

 

1. lekarza powiatowego,

2. lekarza badającego mięso

3. zagospodarowanie pozostałości

4. wizyta w ARIMR

 

( zakładam oczywiście , że wszystko robimy jak książka pisze)

 

ja mam lepiej w promieniu 10 km mam 5 rzeźni świadczących usługi dla indywidualnych osób

Piotrek

i co za dwa dni znów po nią jechać.

 

tylko żeby nie skończyło się tak jak u Barei :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

przed świętami kupiłem 2 sztuki złotnickiej pstrej od rolnika który m innymi dostarcza świnie do rolmiesu certyfikowane eko odebrane po uboju z ubojni koszt 5.5 i 5.75 za kg plus opłata za ubój i badania wyszło z transportem taniej niz gdybym kupił na miejscu
kurun

...a co do cen świń ekologicznych / czystych to niestety nie będą 50% droższe ale kilka razy droższe , ( pomijam trudności z doborem "materiału" genetycznego , policz sobie koszt paszy , "tańszej" ale mniej "wydajnej" przez to wydłużającej cykl odchowu/ tuczu, co wydłuża nie tylko amortyzację budynków jak i zwiększa koszty pracy na jedną sztukę .większe brakowanie , itd)...

To są oczywiste oczywistości, ale nie dla każdego niestety. :rolleyes:

 

Wartościowa "blondynka" wymaga nakładu CZASU i PIENIĘDZY czyli

wychodzi na JEDNO bo "czas to pieniądz". :cool:

 

Ja wiem jedno, każda "blondynka"

znajdzie swojego amatora! :wink:

 

To analogicznie jak z innymi wartościami,

bo z braku wiedzy czy "czasu" :wink:, ale również "na złość"

czyli z przekonań "nabytych" droga oglądania "niezwykle" inteligentnych reklam

będziemy manifestować swoje przekonania. :lol:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

przed świętami kupiłem 2 sztuki złotnickiej pstrej od rolnika który m innymi dostarcza świnie do rolmiesu certyfikowane eko odebrane po uboju z ubojni koszt 5.5 i 5.75 za kg plus opłata za ubój i badania wyszło z transportem taniej niz gdybym kupił na miejscu

I masz pewnosc ,że to Ekologiczne z Rolmięsu :grin: kolego mieszkam 10 km od firmy... zycze smacznego z Eko masz tylko nazwe i rase.

W porównaniu do swini chodowanej na sposób gospodarski z czasów PRL.

... masz pewnosc ,że to Ekologiczne z Rolmięsu :grin: kolego mieszkam 10 km od firmy... zycze smacznego z Eko masz tylko nazwe i rase.

W porównaniu do swini chodowanej na sposób gospodarski z czasów PRL.

Kolego Leśniak zgadzam się z Wami w 99%. :lol:

 

Nie wspominam mile czasów "prl-u" ale to wcale nie znaczy,

ze wtedy nie było wartościowych "blondynek" do skonsumowania. :tongue:

 

Nawet za "hitlera" byly. :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

przed świętami kupiłem 2 sztuki złotnickiej pstrej od rolnika który m innymi dostarcza świnie do rolmiesu certyfikowane eko odebrane po uboju z ubojni koszt 5.5 i 5.75 za kg plus opłata za ubój i badania wyszło z transportem taniej niz gdybym kupił na miejscu

przykro mi to mówić , ale za ta cenę nie mogłeś kupić złotnickiej ( pomijając już fakt , że przed świętami ceny dochodziły do 6,30 za "zwykłe" świnki z tuczu gospodarczego , bez certyfikatu )

 

złotnicka to rasa typowa słoninowa , słabo wykorzystująca pasze "gorszej" jakości a przez to wolno rosnąca za ta cenę nikt ci takiej świni nie sprzeda (chyba , że zaszły inne zaszłości lub układy )

 

( jaka miał słoninę mniejszą jak "na trzy palce" to nawet nie krzyżówka ze złotnicką )

 

 

z tego co pamiętam swego czasu niedaleko Ciebie w Parczu był PGR gdzie hodowano złotnicką .

Piotrek
  • Maxell zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.