pawelgdynia Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2011 Witam.Potrzebuję podpowiedzi odnośnie ilości przypraw.Czy w przepisie: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=3 są podane ilości na 1kg farszu czy na całe 5 kg kiełbasy?Trochę się pogubiłem a nie chcę popsuć mięska.. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lutego 2011 Ilość przypraw jest podana na 5kg mięsa. Ja bym dał mniej soli, nie 110g a maksymalnie 90g. Pzdr. Ps. To Ci powinno pomóc. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/#findComment-145270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lutego 2011 Ja proponuję taki zestaw przypraw: To jest ilość przypraw na 100kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/#findComment-145283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Lutego 2011 Ołówkiem dopisywałem z boku ilości na 10 i 5 kg mięsa, ale niezbyt dobrze widać.Ilość peklosoli (saletra + sól) można zmniejszyć wg własnego uznania. Średnia dawka dla tego typu wędlin, to 0,20 kg na 10 kg mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/#findComment-145284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Lutego 2011 Kiełbaska już zrobiona, niestety wersja chemiczna (sól wędzonkowa od Mira) bo aktualnie jestem pozbawiony wędzarni.Przyprawy dałem jak w przepisie oprócz soli - tej daję zazwyczaj 18g/kg bo taka słoność nam odpowiada. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/#findComment-145328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lutego 2011 Przyprawy dałem jak w przepisie oprócz soli - tej daję zazwyczaj 18g/kg bo taka słoność nam odpowiada. A ile dodałeś soli wędzonkowej ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/#findComment-145360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgodnie z nadrukiem na torebce czyli 1% wagi mięsa.No i odpowiednio mniej peklosoli. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/#findComment-145371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2011 Kiełbaska suszyła się 5 dni. Smak prawidłowy, myśliwski ale trochę mi za bardzo wyschła. Da się chociaż odrobinę odwrócić proces? Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/#findComment-146206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lutego 2011 Nie kombinuj. Teraz może wisieć (nawet w pokoju) co najmniej rok.Cały urok jedzenia mysliwskiej polega na krojeniu cieniutkich plasterków i trzymaniu ich w ustach do chwili, aż sie prawie rozpuszczą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5169-my%C5%9Bliwska-pieczona-sucha-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/#findComment-146207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.