Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie , potrzebuję szybkiej pomocy :!:

 

Wyjąc go z piekarnika , nagrzać piekarnik do 230 stopni i włożyć ponownie

 

Czy odpalić piekarnik i nie ruszać go ? To mój pierwszy chleb na zakwasie , boję się że jak wyjmę , to znowu siądzie :wink:

 

 

Liczę na Was

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149367
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Temp do 230* i tak trzymaj przez 15 min, zmniejsz temp do 190-200* i piecz ok 40-45 min.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149372
Udostępnij na innych stronach

Temp do 230* i tak trzymaj przez 15 min, zmniejsz temp do 190-200* i piecz ok 40-45 min.

No wiem , ale wyjąć go , nagrzać i włożyć , czy zostawić w piekarniku i grzać ?

 

[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 20:45 ]

Nie doczekałem się odpowiedzi , odpalam piekarnik , niech się dzieje co chce :wink:

 

http://img21.imageshack.us/img21/5773/p1060233x.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149373
Udostępnij na innych stronach

I dobrze zrobiłeś Jarek jak już wsadziłeś i grzałeś to nie chłodzi się ..... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149376
Udostępnij na innych stronach

No wiem , ale wyjąć go , nagrzać i włożyć , czy zostawić w piekarniku i grzać ?

Następnym razem jeśli ciasto na chlebek będzie już prawie gotowe do wypieku to wcześniej nagrzej piekarnik do odpowiedniej temp.

Nigdy nie wkładam ciasta do nienagrzanego piekarnika.

W Twoim przypadku musisz osiągnąć odpowiednią temp i od tego momentu odmierzasz czas wypieku , czyli około godziny.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149380
Udostępnij na innych stronach

chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika, wyjątkiem jest kiedy pieczemy go w garnku rzymskim, wtedy do zimnego, ale w każdym innym przypadku czy to formowany bochenek czy pieczenie w formie, gorący, naparowany piekarnik.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149381
Udostępnij na innych stronach

oskp,Gratuluję :clap: Zadowolony z własnego chleba? Jaka struktura na przekroju, jaki smak?

 

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 21:35 ]

Wczorajszy wypiek:

Czy to Twój pierwszy chleb, czy kolejny wypiek? Ładnie wygląda.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149601
Udostępnij na innych stronach

Zadowolony z własnego chleba?

I tak i nie :wink: Co do wyrośnięcia , wyglądu , nie mam zastrzeżeń , ale do kwaskowatego smaku ja nie jestem przyzwyczajony , moja mama mówi , że jej bardzo smakuje , mnie trochę mniej :wink:

 

Jaka struktura na przekroju,

Taka :

 

http://img84.imageshack.us/img84/8567/p1060235.jpg

 

 

http://img560.imageshack.us/img560/4781/p1060238x.jpg

 

 

Czy to Twój pierwszy chleb

 

Tak mój dziewiczy :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149613
Udostępnij na innych stronach

Czy to Twój pierwszy chleb, czy kolejny wypiek?

To dopiero mój trzeci chleb ale zakwas mam już pół roku do tej pory jakoś nie miałem odwagi choć teraz już wiem, że pieczenie chleba na zakwasie nie jest takie straszne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149616
Udostępnij na innych stronach

ale do kwaskowatego smaku ja nie jestem przyzwyczajony

chleb nie powinien być kwaskowy, musiał zbyt długo wyrastać, ze ciasto się zakwasiło.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149707
Udostępnij na innych stronach

musiał zbyt długo wyrastać, ze ciasto się zakwasiło.

albo wziąłeś za dużo zaczynu(zakwasu) w stosunku do mąki. Na zdjęciu przekrój chleba wygląda bardzo dobrze.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149713
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny w przekroju chlebek :clap: :clap: , smak lekko kwaskowaty może być od trzymania foremek w piekarniku w 100*. Ja chlebek do ponownego wyrośnięcia w foremkach kłade na ciepławy kaloryfer na 2-3 godz., jak urośnie nad foremki wkładam do nagrzanego do 230* piekarnika. Reszta jak we wcześniejszych postach.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149722
Udostępnij na innych stronach

chleb nie powinien być kwaskowy

Dlaczego ?

"Prawdziwy" chleb na zakwasie zawsze kojarzę z chlebem mokrym o lekko kwaśnym smaku.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149735
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem dobrze kojarzysz BonAir, ja też zawsze otrzymuję chlebek o lekko kwaskowym posmaku. Do wyrośnięcia pozostawiam go w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam bawełnianą ściereczką. W temperaturze pokojowej chleb wyrasta ok. 12 godzin. Zawsze robię z maki razowej orkiszowej.

 

Pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149742
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie lubię takiego kwaskowatego posmaku i mój chleb nigdy taki nie jest , skoro oskp, napisał, że nie jest przyzwyczajony do kwaskowatości, to wcale nie musi się do niej przyzwyczajać, może mieć pyszny, naturalny chleb o neutralnym smaku.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149769
Udostępnij na innych stronach

Na razie rośnie , tym razem włożę go do już nagrzanego piekarnika

 

Jeśli tym razem też będzie kwaskowaty , to zostało mi jeszcze jedno podejście , jak mówią : do trzech razy sztuka , ale bądźmy dobrej myśli :grin:

 

 

http://img8.imageshack.us/img8/5499/p1060242df.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150391
Udostępnij na innych stronach

http://img202.imageshack.us/img202/3627/p1060246e.jpg

 

[ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 18:14 ]

Odpalam piekarnik :shock:

 

[ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 18:16 ]

Większy już chyba nie wyrośnie , wyjąłem z piekarnika i odpaliłem go na 220 stopni

 

 

http://img98.imageshack.us/img98/2272/p1060248f.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150403
Udostępnij na innych stronach

Znowu dałem d.......y , użyłem za dużej foremki i wyszedł mi placek chlebowy :grin:

 

Ale uchwyciłem smak , mam go i już nie odpuszczę , jest przepyszny :thumbsup:

 

 

http://img684.imageshack.us/img684/5221/p1060253v.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150440
Udostępnij na innych stronach

oskp

Kup wagę i dobierz sobie wagowo ile mąki potrzeba na Twoją formę. Do mąki np żytniej razowei typ 2000 dodaj mąki dodaj mąki żytniej 750 będzie mniej kwaskowy.

Razowy żytni piecz w keksówkach inaczej zawsze opadnie, taki urok mąki razowej żytniej.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150447
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie ciut rozlazł się po brytfance, jeśli chcesz piec w kształcie bochenka, to najlepiej żeby wyrastał w koszyku, jak wyrośnie to ciach go na łopatę i do rozgrzanego piekarnika. ale takie mam wrażenie, że ten Twój chleb ciut za rzadki do formowania bochenka, w tym wypadku wyłóż sobie go normalnie w blaszce tak by ciasto przed wyrośnięciem było do połowy blaszki i niech rośnie, jak go dopasujesz do mniejszej blaszki, to się nie rozklapie.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.