oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Lutego 2011 Słuchajcie , potrzebuję szybkiej pomocy :!: Wyjąc go z piekarnika , nagrzać piekarnik do 230 stopni i włożyć ponownie Czy odpalić piekarnik i nie ruszać go ? To mój pierwszy chleb na zakwasie , boję się że jak wyjmę , to znowu siądzie :wink: Liczę na Was Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Lutego 2011 Temp do 230* i tak trzymaj przez 15 min, zmniejsz temp do 190-200* i piecz ok 40-45 min. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Lutego 2011 Temp do 230* i tak trzymaj przez 15 min, zmniejsz temp do 190-200* i piecz ok 40-45 min.No wiem , ale wyjąć go , nagrzać i włożyć , czy zostawić w piekarniku i grzać ? [ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 20:45 ] Nie doczekałem się odpowiedzi , odpalam piekarnik , niech się dzieje co chce :wink: http://img21.imageshack.us/img21/5773/p1060233x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Lutego 2011 I dobrze zrobiłeś Jarek jak już wsadziłeś i grzałeś to nie chłodzi się ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Lutego 2011 Ulżyło mi Robert :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Lutego 2011 No wiem , ale wyjąć go , nagrzać i włożyć , czy zostawić w piekarniku i grzać ?Następnym razem jeśli ciasto na chlebek będzie już prawie gotowe do wypieku to wcześniej nagrzej piekarnik do odpowiedniej temp. Nigdy nie wkładam ciasta do nienagrzanego piekarnika. W Twoim przypadku musisz osiągnąć odpowiednią temp i od tego momentu odmierzasz czas wypieku , czyli około godziny. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Lutego 2011 chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika, wyjątkiem jest kiedy pieczemy go w garnku rzymskim, wtedy do zimnego, ale w każdym innym przypadku czy to formowany bochenek czy pieczenie w formie, gorący, naparowany piekarnik. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zobaczymy co będzie ....... :wink: [ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 21:47 ] Wyszło tak : http://img52.imageshack.us/img52/7818/p1060234na.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Marca 2011 oskp,Gratuluję :clap: Zadowolony z własnego chleba? Jaka struktura na przekroju, jaki smak? [ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 21:35 ] Wczorajszy wypiek:Czy to Twój pierwszy chleb, czy kolejny wypiek? Ładnie wygląda. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Marca 2011 Zadowolony z własnego chleba? I tak i nie :wink: Co do wyrośnięcia , wyglądu , nie mam zastrzeżeń , ale do kwaskowatego smaku ja nie jestem przyzwyczajony , moja mama mówi , że jej bardzo smakuje , mnie trochę mniej :wink: Jaka struktura na przekroju, Taka : http://img84.imageshack.us/img84/8567/p1060235.jpg http://img560.imageshack.us/img560/4781/p1060238x.jpg Czy to Twój pierwszy chleb Tak mój dziewiczy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Marca 2011 Czy to Twój pierwszy chleb, czy kolejny wypiek?To dopiero mój trzeci chleb ale zakwas mam już pół roku do tej pory jakoś nie miałem odwagi choć teraz już wiem, że pieczenie chleba na zakwasie nie jest takie straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Marca 2011 ale do kwaskowatego smaku ja nie jestem przyzwyczajonychleb nie powinien być kwaskowy, musiał zbyt długo wyrastać, ze ciasto się zakwasiło. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Marca 2011 musiał zbyt długo wyrastać, ze ciasto się zakwasiło. albo wziąłeś za dużo zaczynu(zakwasu) w stosunku do mąki. Na zdjęciu przekrój chleba wygląda bardzo dobrze. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Marca 2011 Bardzo ładny w przekroju chlebek :clap: :clap: , smak lekko kwaskowaty może być od trzymania foremek w piekarniku w 100*. Ja chlebek do ponownego wyrośnięcia w foremkach kłade na ciepławy kaloryfer na 2-3 godz., jak urośnie nad foremki wkładam do nagrzanego do 230* piekarnika. Reszta jak we wcześniejszych postach. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Marca 2011 chleb nie powinien być kwaskowy Dlaczego ? "Prawdziwy" chleb na zakwasie zawsze kojarzę z chlebem mokrym o lekko kwaśnym smaku. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Marca 2011 Moim zdaniem dobrze kojarzysz BonAir, ja też zawsze otrzymuję chlebek o lekko kwaskowym posmaku. Do wyrośnięcia pozostawiam go w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam bawełnianą ściereczką. W temperaturze pokojowej chleb wyrasta ok. 12 godzin. Zawsze robię z maki razowej orkiszowej. Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Marca 2011 Ja też nie lubię takiego kwaskowatego posmaku i mój chleb nigdy taki nie jest , skoro oskp, napisał, że nie jest przyzwyczajony do kwaskowatości, to wcale nie musi się do niej przyzwyczajać, może mieć pyszny, naturalny chleb o neutralnym smaku. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-149769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Marca 2011 Na razie rośnie , tym razem włożę go do już nagrzanego piekarnika Jeśli tym razem też będzie kwaskowaty , to zostało mi jeszcze jedno podejście , jak mówią : do trzech razy sztuka , ale bądźmy dobrej myśli :grin: http://img8.imageshack.us/img8/5499/p1060242df.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Marca 2011 http://img202.imageshack.us/img202/3627/p1060246e.jpg [ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 18:14 ] Odpalam piekarnik :shock: [ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 18:16 ] Większy już chyba nie wyrośnie , wyjąłem z piekarnika i odpaliłem go na 220 stopni http://img98.imageshack.us/img98/2272/p1060248f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 5 Marca 2011 Znowu dałem d.......y , użyłem za dużej foremki i wyszedł mi placek chlebowy :grin: Ale uchwyciłem smak , mam go i już nie odpuszczę , jest przepyszny :thumbsup: http://img684.imageshack.us/img684/5221/p1060253v.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 5 Marca 2011 oskpKup wagę i dobierz sobie wagowo ile mąki potrzeba na Twoją formę. Do mąki np żytniej razowei typ 2000 dodaj mąki dodaj mąki żytniej 750 będzie mniej kwaskowy.Razowy żytni piecz w keksówkach inaczej zawsze opadnie, taki urok mąki razowej żytniej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Marca 2011 Obudziłem z samego rana Pana Zakwasa , dzisiaj trzecie podejście do chleba na zakwasie :lol: http://img707.imageshack.us/img707/8793/p1060254c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Marca 2011 Faktycznie ciut rozlazł się po brytfance, jeśli chcesz piec w kształcie bochenka, to najlepiej żeby wyrastał w koszyku, jak wyrośnie to ciach go na łopatę i do rozgrzanego piekarnika. ale takie mam wrażenie, że ten Twój chleb ciut za rzadki do formowania bochenka, w tym wypadku wyłóż sobie go normalnie w blaszce tak by ciasto przed wyrośnięciem było do połowy blaszki i niech rośnie, jak go dopasujesz do mniejszej blaszki, to się nie rozklapie. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 6 Marca 2011 Tym razem z 1 kg mąki na dwóch foremkach , na razie rośnie :grin: http://img29.imageshack.us/img29/917/p1060256e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 6 Marca 2011 Odpalam piekarnik http://img811.imageshack.us/img811/3582/p1060257.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/2/#findComment-150639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.