anerka Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Marca 2011 oskp, Ładnie wyrósł ale z tej proporcji chlebki będą chyba trochę niskie.Czekamy na efekt końcowy. Ciekawa jestem jak będzie wyglądał, Ale uchwyciłem smak , mam go i już nie odpuszczę , jest przepysznyI o to chodzi.Powodzenia.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Marca 2011 Tym razem z 1 kg mąki na dwóch foremkachczy to takie same chlebki, bo jest wyraźna różnica na zdjęciach? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Marca 2011 Czekamy na efekt końcowy.Jestem naprawdę zadowolony , dziękuję za wszystkie rady , a oto efekt końcowy : http://img192.imageshack.us/img192/8134/p1060259.jpg http://img844.imageshack.us/img844/7704/p1060260.jpg [ Dodano: Nie 06 Mar, 2011 20:11 ] czy to takie same chlebki, bo jest wyraźna różnica na zdjęciach?Ten po prawej po prostu okulałem w mące , przyznam , wyszedł ładniejszy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Marca 2011 oskp, Gratuluję, cierpliwość popłaca. :clap: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Marca 2011 Ja również gratuluję :clap: :thumbsup: To teraz ja poproszę o dokładny przepis na chlebek :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Marca 2011 To teraz ja poproszę o dokładny przepis na chlebek :grin: 1 kg mąki pszennej 550 gr wody cały słoik ,, obudzonego zakwasu " 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Zakwas obudzony mąką z suszonymi drożdżami z samego rana , odstawiony na kaloryfer Mąka wygrzana na kaloryferze Wszystkie składniki mieszamy , wyrabiamy, odstawiamy na 30 min Ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Pieczemy 10 min w 210 st 30 min w 190 st. Smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Marca 2011 Ładny ten Twój chlebek :clap: :clap:, ja dodaję zmielony kminek, w całości domownicy wyskubują :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Marca 2011 Zakwas obudzony mąką z suszonymi drożdżami Chciałeś zapewne szybciej obudzić zakwas. Ja nie dodaję drożdży, wolę mieć "czysty" zaczyn /trzeba jednak trochę poczekać/ ale jak widać sposoby są różne.Chlebek Ci się udał i smakuje a na pewno będziesz chciał jeszcze eksperymentować.Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Marca 2011 cały słoik ,, obudzonego zakwasu "cały słoik? Może dla tego właśnie masz kwaskowaty chlebek, ja daję tylko 2 łyżki. Chlebek bardzo ładny i gratuluję! Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Marca 2011 ja daję tylko 2 łyżki. To z kolei moim zdaniem za mało. cały słoik ,, obudzonego zakwasu "to juz z pewnościa był zaczyn, tak to rozumiem i jest ok. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Marca 2011 Mój chleb 100% żytni na zakwasie z mąki żytniej 2000 na serwatce (zakwas robiony metodą trójfazową). Z dodatkiem otrąb pszennych, cukru trzcinowego i prażonych ziaren słonecznika. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Marca 2011 Dzisiaj spróbowałem upiec chleb bez foremki, wyszedł bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Marca 2011 przemek1978, Bardzo ładny chleb. Przyznam, że choć piekę różne chleby i nam smakują, bez foremki nie piekłam .Raz próbowałam ale rozpłynął mi się niestety i przełożyłam do formy.Możesz opowiedzieć coś więcej? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Marca 2011 Moje pierwsze dwa podejścia też się zakończyły bardzo płaskim chlebem ale postanowiłem się nie poddawać i za trzecim razem się udało chociaż następnym razem dam mu trochę bardziej wyrosnąć. Piekłem z różnych przepisów i ten z którego upiekłem ten chleb jest najlepszy. Jest to typowy pszenny chleb z cienką chrupiącą skórką i delikatnym elastycznym miąższem. Najważniejsze, żeby wyrastał w koszyku ja mam taki Podam przepis, może Tobie też się uda taki (albo lepszy) upiec. Chleb pszenny na zakwasie 400g ciasta zakwaszonego(metodą trójfazową) 700g mąki chlebowej( u mnie pszenna 650) 320ml wody sól - 3 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka Do zakwaszonego ciasta dodajemy mąkę i wodę wymieszaną z solą i cukrem.Wyrabiamy około 10 minut.Pozostawiamy na 1 godzin, po czym wykładamy na posypany mąką blat i składamy w kulę nakładając brzegi ciasta do środka.Formujemy bochenek i wkładamy do koszyka do wyrastania na około 3-4 godziny do podwojenia objętości. Nagrzewamy piekarnik do 250'C.Chleb nacinamy, spryskujemy wodą i wkładamy do pieca.Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 230'C a po 20 min. do 200'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Marca 2011 400g ciasta zakwaszonego(metodą trójfazową)??? przemek możesz to rozwinąć jakos dla laika takiego jak ja ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Marca 2011 możesz to rozwinąć jakos dla laika takiego jak ja 1 - bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy ok. 150 g mąki z której będziemy robić ciasto i tyle wody aby wyszło ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. 2 - dodajemy znów ok.150 g tej samej mąki + woda.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. 3 - do mieszaniny dodajemy ponownie 100 g mąki + wodę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie masz gotowe ciasto zakwaszone z którego zostawiasz troszkę pomijasz pierwszy punkt i znowu masz następny zaczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 9 Marca 2011 Zaraz to sobie zapisze !!! Mam zamiar dzis upiec jeszcze chleb drożdźowy, bo z tymi zakwasami i zaczynami to ... czarna magia dla mnie... dzieki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Marca 2011 Ale z tego co widzę to kolega piecze na kamieniu i nie wspomniał o tym ...... a to istotny szczegół przy chlebie .... Nie widzę też ani grama żadnego tłuszczu tak ma być czy przeoczenie ..... ? Mnie bez oleju czy oliwy wychodziły takie suche .... ... zawsze dodaję łyżkę - dwie .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Marca 2011 kolega piecze na kamieniuNiestety nie mam kamienia piekę na blasze ani grama żadnego tłuszczuDo pszennych nie daje tłuszczu do żytnich tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Marca 2011 To na czym on stoi na zdjęciu w piekarniku ... ? wygląda jak kamienna płyta .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 10 Marca 2011 Ja nie dodaję żadnego tłuszczu ani do pszenno-żytnich ani do żytnich chlebów i na suchość nie narzekam. Do przemek1978 w przepisie mówisz o chlebie pszennym ale to ciasto zakwaszone prowadzisz na mące żytniej czy pszennej bo jeśli na żytniej to stanowi ono później przeszło 50% dodanej mąki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 10 Marca 2011 ciasto zakwaszone prowadzisz na mące żytniej czy pszennejzaczyn robię zawsze z takiej samej mąki z jakiej póżniej piekę chleb [ Dodano: Czw 10 Mar, 2011 15:53 ] To na czym on stoi na zdjęciu w piekarnikuchleb leży na blasze posypanej mąką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 10 Marca 2011 madlinka napisał/a: ja daję tylko 2 łyżki. To z kolei moim zdaniem za mało.jak się ma stabilny zakwas, to wystarczy, zawsze chlebek mi pięknie wyrastał. Dzisiaj spróbowałem upiec chleb bez foremki,no proszę :clap: Podam przepis, może Tobie też się uda taki (albo lepszy) upiec. Chleb pszenny na zakwasie w sobotę upiekę ten Twój chleb, zastanawiam się tylko po co do pszennego metoda trójfazowa? do tej pory stosowałam tą metodę do ciężkich chlebów z mąki pełnoziarniste , no ale może ma to wpływ na smak? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 10 Marca 2011 po co do pszennego metoda trójfazowajeżeli często pieczesz i masz już zaczątek to wystarczy dodać mąki, wody zostawić na 6h póżniej znowu to samo tym razem na 4h i ciasto zakwaszone gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 10 Marca 2011 jeszcze ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.