anerka Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Marca 2011 oskp, Ładnie wyrósł ale z tej proporcji chlebki będą chyba trochę niskie.Czekamy na efekt końcowy. Ciekawa jestem jak będzie wyglądał, Ale uchwyciłem smak , mam go i już nie odpuszczę , jest przepysznyI o to chodzi.Powodzenia.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Marca 2011 Tym razem z 1 kg mąki na dwóch foremkachczy to takie same chlebki, bo jest wyraźna różnica na zdjęciach? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Marca 2011 Czekamy na efekt końcowy.Jestem naprawdę zadowolony , dziękuję za wszystkie rady , a oto efekt końcowy : http://img192.imageshack.us/img192/8134/p1060259.jpg http://img844.imageshack.us/img844/7704/p1060260.jpg [ Dodano: Nie 06 Mar, 2011 20:11 ] czy to takie same chlebki, bo jest wyraźna różnica na zdjęciach?Ten po prawej po prostu okulałem w mące , przyznam , wyszedł ładniejszy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Marca 2011 oskp, Gratuluję, cierpliwość popłaca. :clap: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Marca 2011 Ja również gratuluję :clap: :thumbsup: To teraz ja poproszę o dokładny przepis na chlebek :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Marca 2011 To teraz ja poproszę o dokładny przepis na chlebek :grin: 1 kg mąki pszennej 550 gr wody cały słoik ,, obudzonego zakwasu " 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Zakwas obudzony mąką z suszonymi drożdżami z samego rana , odstawiony na kaloryfer Mąka wygrzana na kaloryferze Wszystkie składniki mieszamy , wyrabiamy, odstawiamy na 30 min Ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Pieczemy 10 min w 210 st 30 min w 190 st. Smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Marca 2011 Ładny ten Twój chlebek :clap: :clap:, ja dodaję zmielony kminek, w całości domownicy wyskubują :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Marca 2011 Zakwas obudzony mąką z suszonymi drożdżami Chciałeś zapewne szybciej obudzić zakwas. Ja nie dodaję drożdży, wolę mieć "czysty" zaczyn /trzeba jednak trochę poczekać/ ale jak widać sposoby są różne.Chlebek Ci się udał i smakuje a na pewno będziesz chciał jeszcze eksperymentować.Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Marca 2011 cały słoik ,, obudzonego zakwasu "cały słoik? Może dla tego właśnie masz kwaskowaty chlebek, ja daję tylko 2 łyżki. Chlebek bardzo ładny i gratuluję! Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Marca 2011 ja daję tylko 2 łyżki. To z kolei moim zdaniem za mało. cały słoik ,, obudzonego zakwasu "to juz z pewnościa był zaczyn, tak to rozumiem i jest ok. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-150986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Marca 2011 Mój chleb 100% żytni na zakwasie z mąki żytniej 2000 na serwatce (zakwas robiony metodą trójfazową). Z dodatkiem otrąb pszennych, cukru trzcinowego i prażonych ziaren słonecznika. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Marca 2011 Dzisiaj spróbowałem upiec chleb bez foremki, wyszedł bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Marca 2011 przemek1978, Bardzo ładny chleb. Przyznam, że choć piekę różne chleby i nam smakują, bez foremki nie piekłam .Raz próbowałam ale rozpłynął mi się niestety i przełożyłam do formy.Możesz opowiedzieć coś więcej? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Marca 2011 Moje pierwsze dwa podejścia też się zakończyły bardzo płaskim chlebem ale postanowiłem się nie poddawać i za trzecim razem się udało chociaż następnym razem dam mu trochę bardziej wyrosnąć. Piekłem z różnych przepisów i ten z którego upiekłem ten chleb jest najlepszy. Jest to typowy pszenny chleb z cienką chrupiącą skórką i delikatnym elastycznym miąższem. Najważniejsze, żeby wyrastał w koszyku ja mam taki Podam przepis, może Tobie też się uda taki (albo lepszy) upiec. Chleb pszenny na zakwasie 400g ciasta zakwaszonego(metodą trójfazową) 700g mąki chlebowej( u mnie pszenna 650) 320ml wody sól - 3 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka Do zakwaszonego ciasta dodajemy mąkę i wodę wymieszaną z solą i cukrem.Wyrabiamy około 10 minut.Pozostawiamy na 1 godzin, po czym wykładamy na posypany mąką blat i składamy w kulę nakładając brzegi ciasta do środka.Formujemy bochenek i wkładamy do koszyka do wyrastania na około 3-4 godziny do podwojenia objętości. Nagrzewamy piekarnik do 250'C.Chleb nacinamy, spryskujemy wodą i wkładamy do pieca.Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 230'C a po 20 min. do 200'C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Marca 2011 400g ciasta zakwaszonego(metodą trójfazową)??? przemek możesz to rozwinąć jakos dla laika takiego jak ja ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Marca 2011 możesz to rozwinąć jakos dla laika takiego jak ja 1 - bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy ok. 150 g mąki z której będziemy robić ciasto i tyle wody aby wyszło ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. 2 - dodajemy znów ok.150 g tej samej mąki + woda.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. 3 - do mieszaniny dodajemy ponownie 100 g mąki + wodę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie masz gotowe ciasto zakwaszone z którego zostawiasz troszkę pomijasz pierwszy punkt i znowu masz następny zaczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 9 Marca 2011 Zaraz to sobie zapisze !!! Mam zamiar dzis upiec jeszcze chleb drożdźowy, bo z tymi zakwasami i zaczynami to ... czarna magia dla mnie... dzieki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Marca 2011 Ale z tego co widzę to kolega piecze na kamieniu i nie wspomniał o tym ...... a to istotny szczegół przy chlebie .... Nie widzę też ani grama żadnego tłuszczu tak ma być czy przeoczenie ..... ? Mnie bez oleju czy oliwy wychodziły takie suche .... ... zawsze dodaję łyżkę - dwie .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Marca 2011 kolega piecze na kamieniuNiestety nie mam kamienia piekę na blasze ani grama żadnego tłuszczuDo pszennych nie daje tłuszczu do żytnich tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Marca 2011 To na czym on stoi na zdjęciu w piekarniku ... ? wygląda jak kamienna płyta .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 10 Marca 2011 Ja nie dodaję żadnego tłuszczu ani do pszenno-żytnich ani do żytnich chlebów i na suchość nie narzekam. Do przemek1978 w przepisie mówisz o chlebie pszennym ale to ciasto zakwaszone prowadzisz na mące żytniej czy pszennej bo jeśli na żytniej to stanowi ono później przeszło 50% dodanej mąki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 10 Marca 2011 ciasto zakwaszone prowadzisz na mące żytniej czy pszennejzaczyn robię zawsze z takiej samej mąki z jakiej póżniej piekę chleb [ Dodano: Czw 10 Mar, 2011 15:53 ] To na czym on stoi na zdjęciu w piekarnikuchleb leży na blasze posypanej mąką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 10 Marca 2011 madlinka napisał/a: ja daję tylko 2 łyżki. To z kolei moim zdaniem za mało.jak się ma stabilny zakwas, to wystarczy, zawsze chlebek mi pięknie wyrastał. Dzisiaj spróbowałem upiec chleb bez foremki,no proszę :clap: Podam przepis, może Tobie też się uda taki (albo lepszy) upiec. Chleb pszenny na zakwasie w sobotę upiekę ten Twój chleb, zastanawiam się tylko po co do pszennego metoda trójfazowa? do tej pory stosowałam tą metodę do ciężkich chlebów z mąki pełnoziarniste , no ale może ma to wpływ na smak? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 10 Marca 2011 po co do pszennego metoda trójfazowajeżeli często pieczesz i masz już zaczątek to wystarczy dodać mąki, wody zostawić na 6h póżniej znowu to samo tym razem na 4h i ciasto zakwaszone gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 10 Marca 2011 jeszcze ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/3/#findComment-151429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.