Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pan Zakwas po tygodniu snu / jak ja bym tak chciał / dostał dzisiaj kolację i szaleje :grin:

 

A wiec jutro coś upieczemy :grin:

 

http://img844.imageshack.us/img844/5089/p1060292j.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154058
Udostępnij na innych stronach

Oj , tak trafić na to forum przed małżeństwem , człowiek wybrałby sobie taką userkę i wszystko byłoby naturalne .........

dobre :lol: :lol: :lol:

Pan Zakwas po tygodniu snu / jak ja bym tak chciał / dostał dzisiaj kolację i szaleje

pan Zakwas wygląda wspaniale jakim konkretnym gatunkiem mąki go karmisz?

Nigdy mi tak jeszcze nie urósł

 

musiałeś trafić na dobrą mąkę, to ma ogromne znaczenie zawsze kupowałam tą samą mąkę i jeden raz miała wyższą zawartość białka niż zwykle, wyrósł wtedy niesamowicie. Wciąż poszukuję tak idealnej mąki zwłaszcza że moje ulubione chleby to czysto pszenne a tam ilość białka jest ważna.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154079
Udostępnij na innych stronach

oskp napisał/a:

Oj , tak trafić na to forum przed małżeństwem , człowiek wybrałby sobie taką userkę i wszystko byłoby naturalne .........

 

dobre :lol: :lol: :lol:

Oj madlinko no powiedz mi, że ja nie mam racji ........

 

Jeśli kobitka nie umie gotować i upiec, to i żona z niej będzie taka sobie , jak zupa w proszku :wink:

 

Przecież żeby dobre było , to trzeba ciasto odpowiednio przygotować , najpierw zamieszać , potem odpowiednio ugnieść , co jakiś czas spróbować ........ :thumbsup: czy jest już dobre i odpowiednio wyrośnięte :grin:

 

Nie na darmo starzy górale powiadają , że dobrej gospodyni ciasto samo w rękach rośnie .......... :grin:

 

pan Zakwas wygląda wspaniale jakim konkretnym gatunkiem mąki go karmisz?

Nadal twierdzę , że najważniejszą sprawą jest to , by Pan Zakwas miał tradycję . Zaczątki mojego zakwasu wywodzą się z piekarni o 30- to letnich tradycjach . Wtedy Pan Zakwas zje wszystko z apetytem .

Oczywiście karmię go mąką , z której zamierzam piec chleb . Jest to mieszanka mąki pszennej 650 oraz mąki orkiszowej .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154094
Udostępnij na innych stronach

aczątki mojego zakwasu wywodzą się z piekarni o 30- to letnich tradycjach .

no to wszystko jasne :) Mój Pan Zakwas ma dopiero 3 lata :)

Oj madlinko no powiedz mi, że ja nie mam racji ........

pewnie tak tylko niestety w życiu nic nie jest tak proste.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154167
Udostępnij na innych stronach

No to moje dzisiejsze pszenno-orkiszowe z rodzynkami i żurawiną :thumbsup:

 

http://img231.imageshack.us/img231/4862/p1060303o.jpg

 

http://img8.imageshack.us/img8/4506/p1060302nz.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154207
Udostępnij na innych stronach

No to moje dzisiejsze pszenno-orkiszowe z rodzynkami i żurawiną :thumbsup:

No nie... jestem w szoku. :rolleyes:

Wielkie :clap: dla Ciebie .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154209
Udostępnij na innych stronach

Jarek .... powiem Ci chłopie że zadziwiasz mnie .... :clap: :clap:

 

PS

Ja myślałem że Ty mnie przeklniesz ale widzę że realizujesz się na wielu płaszczyznach ..... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154210
Udostępnij na innych stronach

pozwoliłem sobie zrobić chleb na zakwasie pierwszy raz

 

i do tego konserwa słojkowa :grin:

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154289
Udostępnij na innych stronach

Chlebek na swojskim zakwasie (na żurek) według kol. Papcia

½kg mąki żytniej, ¼kg mąki pszennej,150 ml zakwasu,15gr soli 300ml wody

Ciasto dobrze wyrobione rośnie 1 godz, następnie drugi raz wyrobione znowu 1 godzinkę.

Wypiek w termoobiegu 200°C przez 1godz.

Do smaku kroimy Schinkespeck lub co się ma.

A tak wygląda w przekroju. :thumbsup:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154298
Udostępnij na innych stronach

uwielbiam orkiszowe tylko to 7zł za kilo mąki....

Dzisiejsze zakupy w Tesco

 

Orkiszowa pełnoziarnista - 3,49

 

Pszenna pełnoziarnista - 2,59

 

Pszenna 650 - 1,28

 

http://img846.imageshack.us/img846/9808/p1060305.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154339
Udostępnij na innych stronach

Bardzo udane wyroby

Dzięki, powiem że chlebek smakuje :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154387
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny bochenek

Dzięki Pokemonku

Zakwas na żur zawsze jest dlatego opałaca się taki szybki chlebek.

Kiedyś kupowałem chleb swojski francuski w Nancy, na drogę dostałem radę, chlebek zawijać w wilgotny ręcznik. Tak moża bez problemu go nawet przez ponad tydzień przechowywać.

:cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154404
Udostępnij na innych stronach

muszę się wybrać do Tesco, ciekawe czy w każdym jest taka cena?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/6/#findComment-154420
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.