pokemon15 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 15 Stycznia 2012 A tutaj moja Palcówka po 4 dniach obsychania, wygląda chyba dobrze... 2 godzinki zadymiana w ok 30 stopniach i teraz wisi sobie w łazience a raczej w korytarzu-zejściu z łazienki do kibelka przy wyjściu na drugi balkon, temp ok 15-18 stopni... http://img189.imageshack.us/img189/9779/dscf1741wm.jpg http://img94.imageshack.us/img94/8190/dscf1742wm.jpg Jutro chyba będzie próbowanie Bo juz po dotyku i zapachu czuć, że będzie dobra W sumie do pierwszy raz robiłem kiełbasę całkowicie "krojoną"... zobaczymy jaka bedzie... Przy wyrobie "frankfurterków" pod koniec zabrakło mi jelit baranich, to "farsz" zapakowałem w osłonki białkowe i wyszła bardzo fajna kiełbasa... ot taki kanapkowy "frankfurter" Pycha Po zadymianiu, sparzona i wisiała sobie dwa dni i obsychała. http://img42.imageshack.us/img42/8529/dscf1744wm.jpg http://img848.imageshack.us/img848/1098/dscf1745wm.jpg Tak sobie myślę... , że na weekend znowu jakąś kiełbasę zrobię... A tutaj jeszcze moja "usprawniona" chińska nadziewarka... odpowietrznik tymczasowy z wkreta i podkładki... :wink: Z nowym tłokiem nawet robota szła sprawnie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-196990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 15 Stycznia 2012 A tutaj moja Palcówka po 4 dniach obsychania, wygląda chyba dobrze... 2 godzinki zadymiana w ok 30 stopniach i teraz wisi sobie w łazience a raczej w korytarzu-zejściu z łazienki do kibelka przy wyjściu na drugi balkon, temp ok 15-18 stopni... [ :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: dzięki za info, wiemy gdzie to nie pobudzimy domowników :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-196992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 16 Stycznia 2012 A tutaj moja Palcówka po 4 dniach obsychania, Super kiełbacha :clap: , tej grubej moim zdaniem też nic nie brakuje . Ja też dokładam gorczycę w całości do moich kiełbasek . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-197003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Palcówka po 12 dniach... wspaniała wyszła w smaku, trochę może za bardzo podeschła, ale daje się kroić w plasterki http://img850.imageshack.us/img850/6935/dscf1752wm.jpg http://img209.imageshack.us/img209/7403/dscf1754wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-198497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 24 Stycznia 2012 :grin: Artur :grin: miło patrzeć jakie robisz wyroby i postępy.Myślę,że już długo na te zmiany nocne nie pochodzisz :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: [ Dodano: Wto 24 Sty, 2012 08:26 ]:grin: następnym razem,słoninę pokrój na mniejsze kawałki(to jest tylko taka Moja rada) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-198560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 8 Lutego 2012 No i co ja mam tutaj napisać... ot przeczytałem kilka postów mojego serdecznego przyjaciela, kolegi, brata... andrzejaK... i coż... jak to się mówi... dupa na miejscu nie wysiedziała... Myślę sobie... mrozy zelżały... dwa dni wolnego... będzie zadymianie Nasz andrzej tak mi zrobił smaka na tą swoja "zwykłą" pobiedziską, że nie wytrzymałem... Przed wczoraj zakupiłem troche surowca i wyszło mi 2,9 wp II (łopatka, mięso drobne, boczek) i 0,6kg wp I (z łopatki)... Zapeklowałem to to na 48h, peklosolą/solą - 60/40 - w ilości 18g/kg. Dzisiaj zmieliłem I na 8, a II na fi 6, wszystko wymieszałem z dodatkiem 50ml wody i z przyprawami : 2g czosnku suszonego, 3g czarnego pieprzu, 0,3g gałki i 3g majeranku... Nadziewałem w osłonki naturalne wp kal 28-32... http://i44.tinypic.com/2lo6jk2.jpg I to jest prawdziwy wyrób sposobem i w warunkach domowych... gdzie tam zaraz maserenki przydomowe itp ... kuchnia, zimna łazienka :wink: i zwykła beczka... ot i wszystko co do szczęścia potrzeba Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 8 Lutego 2012 Nadziewałem w osłonki naturalne wp fajne :clap: ...tylko wydaje się jakby trochę za luźno nadziane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 8 Lutego 2012 tylko wydaje się jakby trochę za luźno nadzianeprzemku, nadziewane maszynką... 3 kg nie opłacało się nadziewarki wyciągać... córa pomagała... może i faktyczycznie ze trzy batony troszkę za luźne... ale wiesz... domowa-zdrowa-manufaktura to nie fabryka pozdrawiam najgorzej to będzie zadymic te kiełbasy jutro na mrozie ... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 8 Lutego 2012 na mrozie nie jest źle najgorzej jak będzie śnieg mocno sypał...ale ogólnie fajnie wyszła ci ta kiełbacha :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 9 Lutego 2012 I to jest prawdziwy wyrób sposobem i w warunkach domowych.. I oto chodzi . Tak dla relaksu i żeby coś zdrowego i smacznego zjeść :grin: :thumbsup: :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 9 Lutego 2012 Tutaj kiełbasa andrzejaK już zadymiona i sparzona Bardzo smaczna wyszła http://i42.tinypic.com/i4lks9.jpg I jeszcze boczki w przyprawach http://i43.tinypic.com/124bk9k.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 9 Lutego 2012 Super kiełbasa, ta ostatnia teraz jak i ta gruba z gorczycą (to mi się podoba) widzę że i ładnie okręcana. Tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 10 Lutego 2012 Tutaj kiełbasa andrzejaK już zadymiona i sparzona Bardzo smaczna wyszła Pokemonie bardzo fajna ta kiełbaska :thumbsup: , moja LP wczoraj na ostatkach białej zrobiła zalewajki i będę zmuszony coś zrobić bo narobiłeś mi takiej ochoty że :shock: jutro muszę zakupić mięsko i zapeklować :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 10 Lutego 2012 narobiłeś mi takiej ochoty że :shock: jutro muszę zakupić mięsko i zapeklowaćDziałaj bodzio działaj kiełbasa super i na zimno i na gorąco w zamian za drewno dałem kumplowi trochę i boczek... był wniebowzięty Juz mnie męczy co bym my uwędził trochę szynek itp Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 10 Lutego 2012 Działaj bodzio działaj kiełbasa super i na zimno i na gorąco Nie omieszkam spróbować ,ja ostatnio też trochę drewna pozyskałem , swat z ciął jabłonkę - połupałem i schnie ,będzie tego z kubik i sąsiad przywiózł mi kubik olchy tez dostałem gratis w zamian za uwędzenie jakiś pyszności a w drewnie na opał które zakupiłem było 0,3 kubika drewna dębowego , więc jest czym zadymiać :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 29 Lutego 2012 Ostatnio tak za mną chodziła biała kiełbasa, że jak zobaczyłem w moim sklepiku piękny "kawałek" szynki - 3,5kg, to od razu przyszła mi myśl o "extra białej" Bez namysłu zakupiłem ten "kawałek" szynki wp, 1,5kg boczku i golonkę wp 0,9kg... Myślę sobie... z tego surowca coś wymodzę... trochę się obawiałem, że moze wyjdzie twarda... bo chuda to wiadomo... ale miała być eXtra :wink: Po klasyfikacji surowca ( kilka ładnych części szynki poszło na "bitki" w sosie, na obiad), otrzymałem: I wp - 1,4kg II wp - 2,0kg III wp - 0,56kg Mięso pokrojone w kawałki zasoliłem, oddzielnie każdą klasę w ilości 18g soli/kg mięsa. I tak sobie stało w lodówce 24h, wczoraj zmieliłem... I - fi 10 II - fi 6 III - fi 3 I ponownie do lodówki na 24h (trzeba było iść do roboty...) Dzisiaj wyjąłem przygotowany surowiec, i za czym przygotowałem jelita i ciasto na chleby Izerskie, to godzinka zeszła (temp pokojowa). Przyprawy jakie dodałem podczas wyrabiania ( rozpuszczone w wodzie - na 4 kg miesa ok 200ml wody), to 8 ząbków czosnku, 8g pieprzu mielonego i 8g majeranku (mogłem dać i 12...) Najpierw wyrobiłem I i III z przyprawami i wodą, nastepnie dodałem II... wyrabiałem z 5 minut jeszcze aż ładnie "farsz" zaczął kleić się do dłoni... Dzisiaj nie bawiłem się Zelmerkiem, tylko wyciągnąlem nadziewarkę z szafy Muszę tutaj jeszcze wspomnieć o jelitach... ot kupuje od jakiegoś czasu paczkowane takie po 15m "jelita cienkie wieprzowe" u Niebieszczańskich... nie są tanie... ale zostało mi ich trochę z poprzedniego wyrobu, stały sobie zasolone w słoiczku z miesiąc... dzisiaj na szybko wyciągnąłem z lodówki, moczyły się w zimnej wodzie ze 20 minut i może z 10 w ciepłej... i zacząłem nadziewać... Rewelacja normalnie... co innego kiełbasy wędzone i parzone, czy podpiekane... tutaj białą od razu sparzyłem (tak mi sie chciało... ) i jelita na kiełbasie wyszły tak delikatne, że zjadłem całe dwa pętka bez zadnych dodatków, czy obierania ze "skórki" , jak to niektórzy piszą... http://i43.tinypic.com/wu1mag.jpg http://i44.tinypic.com/1z6glqp.jpg Wyszło mi 4kg wspaniałej, jak sie okazało białej eXtra kiełbasy... Część zamroziłem, z 1,5kg surowej poszło do lodówki na jutro, a z kg upiekłem w smalcu... rodzinka lubi taką najbardziej... na chlebek ze smalczykiem... http://i44.tinypic.com/1z5kz5w.jpg A tutaj "świeżo" sparzona... http://i43.tinypic.com/ixqy3c.jpg I tutaj muszę na koniec powiedzieć, że decydując się na białą eXtra, czyli dość chudą i robioną w sumie z szynki, brałem pod uwagę, że końcowy efekt może być lekko twardawy albo co... A tutaj ku mojej wielkiej radości i w sumie zaskoczeniu lekkim, dopóki nie spróbowałem... kiełbasa wyszła bardzo delikatna, jelito jakby rozpływa się w ustach, nie jest gumowate, twarde czy ciągnące... Kiełbasa nie jest twarda czy łykowata, sucha... normalnie niebo w gębie... A ta pieczona to dopiero będzie coś... ale to dopiero jutro spróbuje... jak cos dla mnie zostanie... bo na rano do pracy... a , może skubnę kawałek... na pewno wezmę kilka pętek surowej i kolegom w pracy super śniadanko zrobię Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 29 Lutego 2012 Artur :clap: i kto tu terroryzuje , o tej porze to nie dopuszczalne , bardzo apetyczna :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 29 Lutego 2012 Smakowicie wygląda Twoja "biała", spróbuj kiedyś dusić białą w dużej ilości cebuli, do cebuli dodaj troszkę majeranku no i duś na smalcu. Nie pożałujesz. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 29 Lutego 2012 spróbuj kiedyś dusić białą w dużej ilości cebuliPePe, obiecuje, że przy następnym wyrobie białej, upiekę ją w cebuli Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 29 Lutego 2012 Pokemonie, nie masz upiec a udusić, to zasadnicza różnica. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 9 Marca 2012 Trzeba coś zadymić niedługo... wyciągam ostatnie kiełbasy z zamrażarki... http://i40.tinypic.com/ic24g5.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-206462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 9 Marca 2012 Szybko będziesz musiał wędzic bo wygląda smacznie :thumbsup: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-206466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 9 Marca 2012 Oglądamy, dobrze wychodzi, to jest kiełbasa jak się patrzy! I jak na weterana przystało! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-206467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Dzisiejsza kiełbasa czosnkowa... http://img40.imageshack.us/img40/5180/dscf2118wm.jpg I myśliwska, na świeżo..... jeszcze nie podsuszona... ale... szok... jaka wspaniała... http://img803.imageshack.us/img803/938/dscf2120wm.jpg Niestety... nic więcej nie będę pisał... wklejał fotek... może zrobię wyjatek i jak obiecałem wrzucę przepis na chleb Sudecki... Obiecałem... Chyba trochę Dziadka i innych stałych forumowiczów zrozumiałem... cóż... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-211590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Obiecałem... Chyba trochę Dziadka i innych stałych forumowiczów zrozumiałem... cóż...O czym Ty młodszy do nas piszesz :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-211602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.