Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tutaj moja Palcówka po 4 dniach obsychania, wygląda chyba dobrze... 2 godzinki zadymiana w ok 30 stopniach i teraz wisi sobie w łazience a raczej w korytarzu-zejściu z łazienki do kibelka przy wyjściu na drugi balkon, temp ok 15-18 stopni...

 

http://img189.imageshack.us/img189/9779/dscf1741wm.jpg

http://img94.imageshack.us/img94/8190/dscf1742wm.jpg

 

Jutro chyba będzie próbowanie :) Bo juz po dotyku i zapachu czuć, że będzie dobra :) W sumie do pierwszy raz robiłem kiełbasę całkowicie "krojoną"... zobaczymy jaka bedzie...

 

Przy wyrobie "frankfurterków" pod koniec zabrakło mi jelit baranich, to "farsz" zapakowałem w osłonki białkowe i wyszła bardzo fajna kiełbasa... ot taki kanapkowy "frankfurter" :) Pycha :) Po zadymianiu, sparzona i wisiała sobie dwa dni i obsychała.

 

http://img42.imageshack.us/img42/8529/dscf1744wm.jpg

http://img848.imageshack.us/img848/1098/dscf1745wm.jpg

 

Tak sobie myślę... , że na weekend znowu jakąś kiełbasę zrobię... :)

 

A tutaj jeszcze moja "usprawniona" chińska nadziewarka... odpowietrznik tymczasowy z wkreta i podkładki... :wink: Z nowym tłokiem nawet robota szła sprawnie :)

 

 

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-196990
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 605
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A tutaj moja Palcówka po 4 dniach obsychania, wygląda chyba dobrze... 2 godzinki zadymiana w ok 30 stopniach i teraz wisi sobie w łazience a raczej w korytarzu-zejściu z łazienki do kibelka przy wyjściu na drugi balkon, temp ok 15-18 stopni...

 

[

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

dzięki za info, wiemy gdzie to nie pobudzimy domowników :grin: :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-196992
Udostępnij na innych stronach

A tutaj moja Palcówka po 4 dniach obsychania,

 

Super kiełbacha :clap: , tej grubej moim zdaniem też nic nie brakuje . Ja też dokładam gorczycę w całości do moich kiełbasek . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-197003
Udostępnij na innych stronach

Palcówka po 12 dniach... wspaniała wyszła w smaku, trochę może za bardzo podeschła, ale daje się kroić w plasterki :)

http://img850.imageshack.us/img850/6935/dscf1752wm.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/7403/dscf1754wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-198497
Udostępnij na innych stronach

:grin: Artur :grin: miło patrzeć jakie robisz wyroby i postępy.Myślę,że już długo na te zmiany nocne nie pochodzisz :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

 

[ Dodano: Wto 24 Sty, 2012 08:26 ]

:grin: następnym razem,słoninę pokrój na mniejsze kawałki(to jest tylko taka Moja rada) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-198560
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No i co ja mam tutaj napisać... ot przeczytałem kilka postów mojego serdecznego przyjaciela, kolegi, brata... andrzejaK... i coż... jak to się mówi... dupa na miejscu nie wysiedziała...

Myślę sobie... mrozy zelżały... dwa dni wolnego... będzie zadymianie :)

 

Nasz andrzej tak mi zrobił smaka na tą swoja "zwykłą" pobiedziską, że nie wytrzymałem... Przed wczoraj zakupiłem troche surowca i wyszło mi 2,9 wp II (łopatka, mięso drobne, boczek) i 0,6kg wp I (z łopatki)...

Zapeklowałem to to na 48h, peklosolą/solą - 60/40 - w ilości 18g/kg.

Dzisiaj zmieliłem I na 8, a II na fi 6, wszystko wymieszałem z dodatkiem 50ml wody i z przyprawami : 2g czosnku suszonego, 3g czarnego pieprzu, 0,3g gałki i 3g majeranku...

 

Nadziewałem w osłonki naturalne wp kal 28-32...

 

http://i44.tinypic.com/2lo6jk2.jpg

 

 

I to jest prawdziwy wyrób sposobem i w warunkach domowych... :) gdzie tam zaraz maserenki przydomowe itp ... kuchnia, zimna łazienka :wink: i zwykła beczka... ot i wszystko co do szczęścia potrzeba :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201586
Udostępnij na innych stronach

tylko wydaje się jakby trochę za luźno nadziane

przemku, nadziewane maszynką... 3 kg nie opłacało się nadziewarki wyciągać... córa pomagała... może i faktyczycznie ze trzy batony troszkę za luźne... ale wiesz... domowa-zdrowa-manufaktura :) to nie fabryka :) pozdrawiam :) najgorzej to będzie zadymic te kiełbasy jutro na mrozie :) ...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201591
Udostępnij na innych stronach

I to jest prawdziwy wyrób sposobem i w warunkach domowych..

 

I oto chodzi . Tak dla relaksu i żeby coś zdrowego i smacznego zjeść :grin: :thumbsup: :clap:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201600
Udostępnij na innych stronach

Tutaj kiełbasa andrzejaK już zadymiona i sparzona :) Bardzo smaczna wyszła :)

 

http://i42.tinypic.com/i4lks9.jpg

 

 

I jeszcze boczki w przyprawach :cool:

 

http://i43.tinypic.com/124bk9k.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201780
Udostępnij na innych stronach

Tutaj kiełbasa andrzejaK już zadymiona i sparzona :) Bardzo smaczna wyszła :)

Pokemonie bardzo fajna ta kiełbaska :thumbsup: , moja LP wczoraj na ostatkach białej zrobiła

zalewajki i będę zmuszony coś zrobić bo narobiłeś mi takiej ochoty że :shock: jutro muszę zakupić mięsko i zapeklować :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201966
Udostępnij na innych stronach

narobiłeś mi takiej ochoty że :shock: jutro muszę zakupić mięsko i zapeklować

Działaj bodzio działaj :) kiełbasa super :) i na zimno i na gorąco :) w zamian za drewno dałem kumplowi trochę i boczek... był wniebowzięty :) Juz mnie męczy co bym my uwędził trochę szynek itp :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201973
Udostępnij na innych stronach

Działaj bodzio działaj :) kiełbasa super :) i na zimno i na gorąco :)

Nie omieszkam spróbować ,ja ostatnio też trochę drewna pozyskałem , swat z ciął jabłonkę - połupałem i schnie ,będzie tego z kubik i sąsiad przywiózł mi kubik olchy tez dostałem gratis w zamian za uwędzenie jakiś pyszności a w drewnie na opał które zakupiłem było 0,3 kubika drewna dębowego , więc jest czym zadymiać :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-201975
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnio tak za mną chodziła biała kiełbasa, że jak zobaczyłem w moim sklepiku piękny "kawałek" szynki - 3,5kg, to od razu przyszła mi myśl o "extra białej" :) Bez namysłu zakupiłem ten "kawałek" szynki wp, 1,5kg boczku i golonkę wp 0,9kg...

Myślę sobie... z tego surowca coś wymodzę... trochę się obawiałem, że moze wyjdzie twarda... bo chuda to wiadomo... ale miała być eXtra :wink:

 

Po klasyfikacji surowca ( kilka ładnych części szynki poszło na "bitki" w sosie, na obiad), otrzymałem:

I wp - 1,4kg

II wp - 2,0kg

III wp - 0,56kg

 

Mięso pokrojone w kawałki zasoliłem, oddzielnie każdą klasę w ilości 18g soli/kg mięsa. I tak sobie stało w lodówce 24h, wczoraj zmieliłem...

I - fi 10

II - fi 6

III - fi 3

 

I ponownie do lodówki na 24h (trzeba było iść do roboty...)

 

Dzisiaj wyjąłem przygotowany surowiec, i za czym przygotowałem jelita i ciasto na chleby Izerskie, to godzinka zeszła (temp pokojowa).

Przyprawy jakie dodałem podczas wyrabiania ( rozpuszczone w wodzie - na 4 kg miesa ok 200ml wody), to 8 ząbków czosnku, 8g pieprzu mielonego i 8g majeranku (mogłem dać i 12...)

 

Najpierw wyrobiłem I i III z przyprawami i wodą, nastepnie dodałem II... wyrabiałem z 5 minut jeszcze aż ładnie "farsz" zaczął kleić się do dłoni...

 

Dzisiaj nie bawiłem się Zelmerkiem, tylko wyciągnąlem nadziewarkę z szafy :)

 

Muszę tutaj jeszcze wspomnieć o jelitach... ot kupuje od jakiegoś czasu paczkowane takie po 15m "jelita cienkie wieprzowe" u Niebieszczańskich... nie są tanie... ale zostało mi ich trochę z poprzedniego wyrobu, stały sobie zasolone w słoiczku z miesiąc... dzisiaj na szybko wyciągnąłem z lodówki, moczyły się w zimnej wodzie ze 20 minut i może z 10 w ciepłej... i zacząłem nadziewać...

Rewelacja normalnie... co innego kiełbasy wędzone i parzone, czy podpiekane... tutaj białą od razu sparzyłem (tak mi sie chciało... :) ) i jelita na kiełbasie wyszły tak delikatne, że zjadłem całe dwa pętka bez zadnych dodatków, czy obierania ze "skórki" , jak to niektórzy piszą...

 

http://i43.tinypic.com/wu1mag.jpg

http://i44.tinypic.com/1z6glqp.jpg

 

Wyszło mi 4kg wspaniałej, jak sie okazało białej eXtra kiełbasy... Część zamroziłem, z 1,5kg surowej poszło do lodówki na jutro, a z kg upiekłem w smalcu... rodzinka lubi taką najbardziej... na chlebek ze smalczykiem...

 

http://i44.tinypic.com/1z5kz5w.jpg

 

A tutaj "świeżo" sparzona...

 

http://i43.tinypic.com/ixqy3c.jpg

 

I tutaj muszę na koniec powiedzieć, że decydując się na białą eXtra, czyli dość chudą i robioną w sumie z szynki, brałem pod uwagę, że końcowy efekt może być lekko twardawy albo co...

A tutaj ku mojej wielkiej radości i w sumie zaskoczeniu lekkim, dopóki nie spróbowałem... kiełbasa wyszła bardzo delikatna, jelito jakby rozpływa się w ustach, nie jest gumowate, twarde czy ciągnące... Kiełbasa nie jest twarda czy łykowata, sucha... normalnie niebo w gębie...

A ta pieczona to dopiero będzie coś... ale to dopiero jutro spróbuje... jak cos dla mnie zostanie... bo na rano do pracy... a , może skubnę kawałek... :)

na pewno wezmę kilka pętek surowej i kolegom w pracy super śniadanko zrobię :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205011
Udostępnij na innych stronach

Artur :clap: i kto tu terroryzuje , o tej porze to nie dopuszczalne , bardzo apetyczna :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205015
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie wygląda Twoja "biała", spróbuj kiedyś dusić białą w dużej ilości cebuli, do cebuli dodaj troszkę majeranku no i duś na smalcu. Nie pożałujesz.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205020
Udostępnij na innych stronach

spróbuj kiedyś dusić białą w dużej ilości cebuli

PePe, obiecuje, że przy następnym wyrobie białej, upiekę ją w cebuli :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-205021
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trzeba coś zadymić niedługo... wyciągam ostatnie kiełbasy z zamrażarki...

 

http://i40.tinypic.com/ic24g5.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-206462
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiejsza kiełbasa czosnkowa...

http://img40.imageshack.us/img40/5180/dscf2118wm.jpg

 

I myśliwska, na świeżo..... jeszcze nie podsuszona... ale... szok... jaka wspaniała...

 

http://img803.imageshack.us/img803/938/dscf2120wm.jpg

 

Niestety... nic więcej nie będę pisał... wklejał fotek... może zrobię wyjatek i jak obiecałem wrzucę przepis na chleb Sudecki...

 

Obiecałem... Chyba trochę Dziadka i innych stałych forumowiczów zrozumiałem... cóż...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-211590
Udostępnij na innych stronach

Obiecałem... Chyba trochę Dziadka i innych stałych forumowiczów zrozumiałem... cóż...

O czym Ty młodszy do nas piszesz :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/13/#findComment-211602
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.