Siara Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lutego 2011 Jakoś tutaj pusto. Trzeba będzie troszkę poprzenosić z innych działów.Ale zanim to nastąpi, proponuję wymienić się naszymi przepisami, na tą wspaniałą potrawę z grill'a.Ja robię tak: 1 kg wołowiny Chateaubriand (może być też inna część)1-2 cytrynyoliwa z oliwek1 łyżeczka czarnego pieprzu1 ząbek czosnku5-6 łyżek czerwonej papryki Wykonanie: Wołowinę kroimy w kostkę 4x4 cm grubość 1cm.Z cytryn wyciskamy sok i dodajemy taką samą ilość oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do soku i oliwki. Następnie dodajemy pieprz oraz paprykę, 5-6 łyżek, lub tyle papryki, by całość miała konsystencję soku pomidorowego ( ilość będzie zależała od wielkości cytryn ).Wrzucamy mięso, mieszamy i na 24h do lodówki. Następnego dnia nadziewamy na patyczki na przemian z cebulą i kolorową papryką, można dać plasterek boczku wędzonego, jeśli akurat mamy. Całość posypujemy przyprawą do grill'a.Następnie układamy na gorącym grill'u i pieczemy chwilkę z każdej strony, do pojawienia się charakterystycznych paseczków. Następnie odkładamy na człodnieszą część grill'a aby mięso "doszło". W trakcie pieczenia, kilkukrotnie spryskujemy sokiem jabłkowym.Obecnie używam grill'a gazowego, więc łatwo można oddzielić strefę gorącą i chłodniejszą, na węglowym po prostu układam w jednej częsci mniej lub wcale brykietu. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Lutego 2011 Tylko przyprawy uzywasz czy solisz jeszcze dodatkowo?? Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2011 Wołowinę podobnie jak wątrobę solimy dopiero na talerzu przed jedzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgadzam się. Dodatkowo w przypadku wołowiny- posypuję szczypta cukru ,w efekcie szybciej mięknie . Nie próbowałam tego na grilu ,ale na patelni się spawdza. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Lutego 2011 Ja jak smaze steki wolowe to po wyjeciu z lodowki zarowno sole i pieprze. Po uplywie 5-6 minut na ruszcik i jazda po 2 minutki z kazdej strony. Miod w gebie palce lizac takze z ta sola to lekka troche przesada wszystko zalezy od miesa,jak kupisz starego wola to Ci nic nie pomoze. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Lutego 2011 Wyborne szaszłyki z polędwicy wołowej. 1 kilogram polędwicy wołowej4 średniej wielkości cebule marynata na winie:szklanka wina czerwonego, kulinarnego (używam swojej roboty wina z winogronu)po jednej łyżeczce: suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu oraz 3-4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę do smarowania:2 łyżki oliwy sposób przygotowania Wołowinę kroję na kostkę o boku 3 cm – nalezy usunąć podczas krojenia wszelkie kawałki błon i tłuszczu. Do marynaty wrzucam mięso i mieszam tak, by dokładnie się nią pokryło, wstawiam do lodówki, na co najmniej kilka godzin. Cebule obieram i kroję na 1cm talarki. Mięso wyjmuję z marynaty, osuszam i nabijam na szpikulce na przemian z cebulą, spryskuję oliwą i wkładam na rozgrzanego grilla – podczas grillowania kilka razy obracam. Mięso powinno być z zewnątrz chrupkie, w środku zaś soczyste, a cebula lekko na wierzchu przypalona. Przed podaniem potrawę solę. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2011 1 kg wołowiny Chateaubriand (może być też inna część)Jaka to część wołowiny? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2011 Jaka to część wołowiny?napewno wykrajany ze środka polędwicy wołowej http://pl.wikipedia.org/wiki/Chateaubriand_%28potrawa%29 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2011 napewno wykrajany ze środka polędwicy wołowejDokładnie Darino, dzięki. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2011 No i proszę mamy w środku zimy odrobinę letnich szaleństw.Pozdrawiam i smacznego grillowania życzę. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2011 Znam potrawę pod nazwą befsztyk Chateaubriand. Jednak kol. Siara w przepisie użył sformułowania: 1 kg wołowiny Chateaubriand (może być też inna część)co wydaje mi się niejasne dla osób, nie znajacych potraw rodem z Francji. O ile wiem, w mięsie wołowym nie ma takiej części, co sugeruje powyższa kolokacja. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2011 O ile wiem, w mięsie wołowym nie ma takiej części, co sugeruje powyższa kolokacja.Hmm, nie ma w Polsce, ale istnieje we Francji, Belgii. Ja używam tej części rozbiorowej i zapewniam Cię EAnno, że pod taką nazwą ją kupuję. Za wikipedią: Chateaubriand jest rodzajem grubego befsztyku, który jest wykrajany ze środka polędwicy wołowej http://www.renmans.be/belgium_fr/boeuf-76.html Istnieją dość duże różnice w sposobie rozbioru zależnie od kraju. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2011 Istnieją dość duże różnice w sposobie rozbioru zależnie od kraju.Domyślam się tego :smile: . Również w naszych książkach kucharskich - szczególnie tych starych - używane są określenia kulinarne (np. medaliony) jako tożsame z częściami technologicznymi zwierząt. Wracając do meritum sprawy, IMHO na szaszłyki doskonale nadają się części ogona lub głowy polędwicy. Część środkową to najlepiej przeznaczyć na coś w rodzaju "Chateau"a". No, chyba, że ktoś jest bardzo majętny :grin: ... Również dobre będzie mięso z rostbefu, antrykotu i środek rozbratla. Powyższe nie jest broń boże próbą podważania Twojego przepisu, tylko przystosowaniem do polskich warunków w aspekcie pojęciowym i ekonomicznym również :blush: :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2011 Wracając do meritum sprawy, IMHO na szaszłyki doskonale nadają się części ogona lub głowy polędwicy. Część środkową to najlepiej przeznaczyć na coś w rodzaju "Chateau"a". No, chyba, że ktoś jest bardzo majętny ... :grin: Dlatego napisałem : (może być też inna część) Oczywiście każdy zrobi tak, jak uważa. Są kiełbasy robione z polęwicy :tongue: :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arikka Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Marca 2012 A probowaliscie robic szaszłyki z miesa drobiowego?, pyszne!. Ja moze mieso w piwie i przyprawach i podczas pieczenia jeszcze je podlewam :grin: . Z polegwicy szaszłyki?, mieso nie jest za twarde? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-206923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Marca 2012 Z polegwicy szaszłyki?, mieso nie jest za twarde? No tak, z "polegwicy" będą twarde, ale jeśli weźmiesz np. schab B/K czyli polędwicę i fajnie to mięsko zamarynujesz, to bedzie miodzio :wink: :wink: pozdrawiam :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-206939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2012 Ja najczęsciej szaszłyki robię w następująco - moim zdaniem prosty sposób przekładając na przemian:- boczek surowy lub wędzony ( sparzony z przyprawami - surowy parze przez około 30 minut )- kiełbasa - filet z kurczka ( sparzony z przyprawami - od momentu jak zagotuje się woda w którym jest filet czekam 2 minutki )- papryka surowa ( ewentualnie sparzona )- cebula surowa ( ewentualnie sparzona ) Sparzenie wyrobów w zdecydowanym stopniu zmiejsza nam czas pieczenia na grillu Zasada jest taka: mięsko, warzywko, mięsko i znowu warzywko itd. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-207158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2012 Witam! Jako, że grill jest tym tematem który mnie najbardziej interesuje, pozwólcie, że sie tutaj wypowiem poraz pierwszy! Ja szaszłyki robię podobnie jak świadziu, tyle że bez kiełbasy A i filet z kurczaka, zeby sie za szybko nie zrobił suchy najpierw moczę w jogurcie naturalnym (bądź greckim) z dużym dodatkiem curry (no i wiadomo, trochę soli i pieprzy) Wtedy nawet zwykły szaszłyk nabiera fajnych kolorów. Polecam!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-207183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Marca 2012 Witam! Jako, że grill jest tym tematem który mnie najbardziej interesuje, pozwólcie, że sie tutaj wypowiem poraz pierwszy! Spróbuj szaszłyk w/g tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6968 Zamiast octu można użyć soku pomidorowego, maślanki a nawet majonezu. Wsadzilem też filmik w tym poscie. Mnie takie szaszlyki najbardziej smakują. pozdr :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-207230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Marca 2012 Jaa... to brzmi smacznie Dzięki za odnalezienie przepisu, zaraz go sobie wklepie w folder "Najbliższy grill", a że w weekend już ma być pogoda to takiej okazji nie można zmarnować Nareszcie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-207272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arikka Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Marca 2012 słuchajcie jest tak piękna pogoda,że mozna spokojnie zacząc grillowac. Ja zawsze robiłam szaszłyki z kurczaka ale sprobuje Waszych przepisów. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-208004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Lipca 2012 Mam druha, żyje w byłym Leningradzie, on czasami karmi naszych prezydenta i premiera na wyjazdach, za narodowością Armenczyk. Ma kilka opatentowanych osobistych przepisów. On mi pewnego razu powiedział: " Sasza, do mięsa dla szaszłyku jest potrzebna tylko sól i pieprz. Wszystko!"Odtąd tylko tak i czynię, mięso lubię tylko karkówka. Niezadowolonych moim szaszłykiem nie spotykałem. Jedna rada - trzeba mięso przygotować za 2-3 dni do imprezy. Paluszków obliżesz :thumbsup: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-226004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Lipca 2012 Feederman podaj za armenskim kolega przepis na to solenie i pieprzenie szaszlykow.Wyprobuje w najblizsza sobote z przyjemnoscia. Mam druha, żyje w byłym Leningradzie, on czasami karmi naszych prezydenta i premiera na wyjazdach, za narodowością Armenczyk. Ma kilka opatentowanych osobistych przepisów. On mi pewnego razu powiedział: " Sasza, do mięsa dla szaszłyku jest potrzebna tylko sól i pieprz. Wszystko!" Odtąd tylko tak i czynię, mięso lubię tylko karkuwka. Niezadowolonych moim szaszłykiem nie spotykałem. Jedna rada - trzeba mięso przygotować za 2-3 dni do imprezy. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-226009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Lipca 2012 SASZA CZY MOŻESZ MI PODAĆ PRZEPIS NA MARYNATĘ TEJ KARKÓWKI. Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-226012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Lipca 2012 Feederman podaj za armenskim kolega przepis na to solenie i pieprzenie szaszlykow.Wyprobuje w najblizsza sobote z przyjemnoscia. do soboty trzeba przygotowywać w czwartek SASZA CZY MOŻESZ MI PODAĆ PRZEPIS NA MARYNATĘ TEJ KARKÓWKI.Druhowie, nieuważnie czytaliście - przepis już przed Wami. Mięso, sól i pieprz - wszystko. :lol: Solę i pieprz dodaję na smak, następnego dnia próbuję, można dodać tego czego mało. :thumbsup: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-226033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.