Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś tutaj pusto. Trzeba będzie troszkę poprzenosić z innych działów.

Ale zanim to nastąpi, proponuję wymienić się naszymi przepisami, na tą wspaniałą potrawę z grill'a.

Ja robię tak:

 

1 kg wołowiny Chateaubriand (może być też inna część)

1-2 cytryny

oliwa z oliwek

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 ząbek czosnku

5-6 łyżek czerwonej papryki

 

Wykonanie:

 

Wołowinę kroimy w kostkę 4x4 cm grubość 1cm.

Z cytryn wyciskamy sok i dodajemy taką samą ilość oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do soku i oliwki. Następnie dodajemy pieprz oraz paprykę, 5-6 łyżek, lub tyle papryki, by całość miała konsystencję soku pomidorowego ( ilość będzie zależała od wielkości cytryn ).

Wrzucamy mięso, mieszamy i na 24h do lodówki. Następnego dnia nadziewamy na patyczki na przemian z cebulą i kolorową papryką, można dać plasterek boczku wędzonego, jeśli akurat mamy. Całość posypujemy przyprawą do grill'a.

Następnie układamy na gorącym grill'u i pieczemy chwilkę z każdej strony, do pojawienia się charakterystycznych paseczków. Następnie odkładamy na człodnieszą część grill'a aby mięso "doszło". W trakcie pieczenia, kilkukrotnie spryskujemy sokiem jabłkowym.

Obecnie używam grill'a gazowego, więc łatwo można oddzielić strefę gorącą i chłodniejszą, na węglowym po prostu układam w jednej częsci mniej lub wcale brykietu.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się. Dodatkowo w przypadku wołowiny- posypuję szczypta cukru ,w efekcie szybciej mięknie . Nie próbowałam tego na grilu ,ale na patelni się spawdza.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148157
Udostępnij na innych stronach

Ja jak smaze steki wolowe to po wyjeciu z lodowki zarowno sole i pieprze.

Po uplywie 5-6 minut na ruszcik i jazda po 2 minutki z kazdej strony.

 

Miod w gebie palce lizac takze z ta sola to lekka troche przesada wszystko zalezy od miesa,jak kupisz starego wola to Ci nic nie pomoze.

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148163
Udostępnij na innych stronach

Wyborne szaszłyki z polędwicy wołowej.

 

1 kilogram polędwicy wołowej

4 średniej wielkości cebule

 

marynata na winie:

szklanka wina czerwonego, kulinarnego (używam swojej roboty wina z winogronu)

po jednej łyżeczce: suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu oraz 3-4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę

 

do smarowania:

2 łyżki oliwy

 

sposób przygotowania

 

Wołowinę kroję na kostkę o boku 3 cm – nalezy usunąć podczas krojenia wszelkie kawałki błon i tłuszczu.

 

Do marynaty wrzucam mięso i mieszam tak, by dokładnie się nią pokryło, wstawiam do lodówki, na co najmniej kilka godzin.

 

Cebule obieram i kroję na 1cm talarki.

 

Mięso wyjmuję z marynaty, osuszam i nabijam na szpikulce na przemian z cebulą, spryskuję oliwą i wkładam na rozgrzanego grilla – podczas grillowania kilka razy obracam. Mięso powinno być z zewnątrz chrupkie, w środku zaś soczyste, a cebula lekko na wierzchu przypalona. Przed podaniem potrawę solę.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148171
Udostępnij na innych stronach

1 kg wołowiny Chateaubriand (może być też inna część)

Jaka to część wołowiny?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148713
Udostępnij na innych stronach

Jaka to część wołowiny?

napewno wykrajany ze środka polędwicy wołowej

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chateaubriand_%28potrawa%29

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148717
Udostępnij na innych stronach

Znam potrawę pod nazwą befsztyk Chateaubriand.

Jednak kol. Siara w przepisie użył sformułowania:

1 kg wołowiny Chateaubriand (może być też inna część)

co wydaje mi się niejasne dla osób, nie znajacych potraw rodem z Francji.

O ile wiem, w mięsie wołowym nie ma takiej części, co sugeruje powyższa kolokacja.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148720
Udostępnij na innych stronach

O ile wiem, w mięsie wołowym nie ma takiej części, co sugeruje powyższa kolokacja.

Hmm, nie ma w Polsce, ale istnieje we Francji, Belgii. Ja używam tej części rozbiorowej i zapewniam Cię EAnno, że pod taką nazwą ją kupuję.

Za wikipedią:

Chateaubriand jest rodzajem grubego befsztyku, który jest wykrajany ze środka polędwicy wołowej

http://www.renmans.be/belgium_fr/boeuf-76.html

 

Istnieją dość duże różnice w sposobie rozbioru zależnie od kraju.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148723
Udostępnij na innych stronach

Istnieją dość duże różnice w sposobie rozbioru zależnie od kraju.

Domyślam się tego :smile: .

Również w naszych książkach kucharskich - szczególnie tych starych - używane są określenia kulinarne (np. medaliony) jako tożsame z częściami technologicznymi zwierząt.

Wracając do meritum sprawy, IMHO na szaszłyki doskonale nadają się części ogona lub głowy polędwicy. Część środkową to najlepiej przeznaczyć na coś w rodzaju "Chateau"a". No, chyba, że ktoś jest bardzo majętny :grin: ...

Również dobre będzie mięso z rostbefu, antrykotu i środek rozbratla.

Powyższe nie jest broń boże próbą podważania Twojego przepisu, tylko przystosowaniem do polskich warunków w aspekcie pojęciowym i ekonomicznym również :blush: :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148765
Udostępnij na innych stronach

Wracając do meritum sprawy, IMHO na szaszłyki doskonale nadają się części ogona lub głowy polędwicy. Część środkową to najlepiej przeznaczyć na coś w rodzaju "Chateau"a". No, chyba, że ktoś jest bardzo majętny ...

:grin: Dlatego napisałem :

 

(może być też inna część)

Oczywiście każdy zrobi tak, jak uważa. Są kiełbasy robione z polęwicy :tongue: :wink:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-148782
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
A probowaliscie robic szaszłyki z miesa drobiowego?, pyszne!. Ja moze mieso w piwie i przyprawach i podczas pieczenia jeszcze je podlewam :grin: . Z polegwicy szaszłyki?, mieso nie jest za twarde?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-206923
Udostępnij na innych stronach

Z polegwicy szaszłyki?, mieso nie jest za twarde?

No tak, z "polegwicy" będą twarde, ale jeśli weźmiesz np. schab B/K czyli polędwicę i fajnie to mięsko zamarynujesz, to bedzie miodzio :wink: :wink:

 

pozdrawiam :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-206939
Udostępnij na innych stronach

Ja najczęsciej szaszłyki robię w następująco - moim zdaniem prosty sposób przekładając na przemian:

- boczek surowy lub wędzony ( sparzony z przyprawami - surowy parze przez około 30 minut )

- kiełbasa

- filet z kurczka ( sparzony z przyprawami - od momentu jak zagotuje się woda w którym jest filet czekam 2 minutki )

- papryka surowa ( ewentualnie sparzona )

- cebula surowa ( ewentualnie sparzona )

 

Sparzenie wyrobów w zdecydowanym stopniu zmiejsza nam czas pieczenia na grillu :)

 

Zasada jest taka: mięsko, warzywko, mięsko i znowu warzywko itd. :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-207158
Udostępnij na innych stronach

Witam! :) Jako, że grill jest tym tematem który mnie najbardziej interesuje, pozwólcie, że sie tutaj wypowiem poraz pierwszy!

 

Ja szaszłyki robię podobnie jak świadziu, tyle że bez kiełbasy :) A i filet z kurczaka, zeby sie za szybko nie zrobił suchy najpierw moczę w jogurcie naturalnym (bądź greckim) z dużym dodatkiem curry (no i wiadomo, trochę soli i pieprzy) :) Wtedy nawet zwykły szaszłyk nabiera fajnych kolorów. Polecam!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-207183
Udostępnij na innych stronach

Witam! Jako, że grill jest tym tematem który mnie najbardziej interesuje, pozwólcie, że sie tutaj wypowiem poraz pierwszy!

Spróbuj szaszłyk w/g tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6968

 

Zamiast octu można użyć soku pomidorowego, maślanki a nawet majonezu.

Wsadzilem też filmik w tym poscie.

 

Mnie takie szaszlyki najbardziej smakują.

 

pozdr :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-207230
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mam druha, żyje w byłym Leningradzie, on czasami karmi naszych prezydenta i premiera na wyjazdach, za narodowością Armenczyk. Ma kilka opatentowanych osobistych przepisów.

On mi pewnego razu powiedział: " Sasza, do mięsa dla szaszłyku jest potrzebna tylko sól i pieprz. Wszystko!"

Odtąd tylko tak i czynię, mięso lubię tylko karkówka. Niezadowolonych moim szaszłykiem nie spotykałem. Jedna rada - trzeba mięso przygotować za 2-3 dni do imprezy.

 

Paluszków obliżesz :thumbsup:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-226004
Udostępnij na innych stronach

Feederman

podaj za armenskim kolega przepis na to solenie i pieprzenie szaszlykow.Wyprobuje w najblizsza sobote z przyjemnoscia.

Mam druha, żyje w byłym Leningradzie, on czasami karmi naszych prezydenta i premiera na wyjazdach, za narodowością Armenczyk. Ma kilka opatentowanych osobistych przepisów.

On mi pewnego razu powiedział: " Sasza, do mięsa dla szaszłyku jest potrzebna tylko sól i pieprz. Wszystko!"

Odtąd tylko tak i czynię, mięso lubię tylko karkuwka. Niezadowolonych moim szaszłykiem nie spotykałem. Jedna rada - trzeba mięso przygotować za 2-3 dni do imprezy.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-226009
Udostępnij na innych stronach

Feederman

podaj za armenskim kolega przepis na to solenie i pieprzenie szaszlykow.Wyprobuje w najblizsza sobote z przyjemnoscia.

 

do soboty trzeba przygotowywać w czwartek

SASZA CZY MOŻESZ MI PODAĆ PRZEPIS NA MARYNATĘ TEJ KARKÓWKI.

Druhowie, nieuważnie czytaliście - przepis już przed Wami. Mięso, sól i pieprz - wszystko. :lol:

Solę i pieprz dodaję na smak, następnego dnia próbuję, można dodać tego czego mało. :thumbsup:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5241-szasz%C5%82yk/#findComment-226033
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.