Darino Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Marca 2011 u której mięso nigdy mnie zawiodło i po prostu mi głupio oddaćDroga Madlinko, nic nie pozostaje jak znajomą zaprosić na ucztę, niech zacznie... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Marca 2011 ale w tym sklepie zawsze było świeże Może jest świeże, może wnęter się trafił, ostatnio też rolnicy stosują w żywieniu mączki zwierzęce, w tym rybne - stąd zapach, a nóż maciora - i zastrzyk dostała w szyjkę, i stan chorobowy powstał. Przyczyn może być wiele. A zaszkodzić, pewnie mniej niż wędlinka statystyczna dobrze nafaszerowana. Dodaj do pieczeni zioła, sama też weź i po bólu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Marca 2011 Droga Madlinko, nic nie pozostaje jak znajomą zaprosić na ucztę, niech zacznie...hehe A zaszkodzić, pewnie mniej niż wędlinka statystyczna dobrze nafaszerowana. Dodaj do pieczeni zioła, sama też weź i po bólu.dzięki. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Marca 2011 trwałość mięsa wieprzowego waha się w zależności temperatury wewnątrz mięśnia i jak ma do 7stC to jest 6-9 dniOdpowiedź jest bardzo nie precyzyjna -bo mięso wp. to co to jest . Gdy zaczniemy wymieniać jego postacie to 6-9 dni to będzie katastrofa . Nie wymieniam specjalnie w jakich postaciach ono występuje by zmusić autora jak również czytających do przemyślenia .Dyskusja nie nic wspólnego z tematem zadanym przez autora . mięso zakupione w sklepach należy od razu zagospodarowywać na przeznaczone cele , pod warunkiem że do tego się nadaje. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Marca 2011 Dyskusja nie nic wspólnego z tematem zadanym przez autora . mięso zakupione w sklepach należy od razu zagospodarowywać na przeznaczone cele , pod warunkiem że do tego się nadaje. Gościu napisał, że świniaka ubije w gospodarstwie i mieso będzie trzymał w lodówce i tu jest problem, w jakich warunkach higienicznych nastąpi ubój i jak szybko zostanie wychłodzone mięso, jaka też temperatura jest w lodówce. Ale Dziadek ma racje, po pozyskaniu mięsa najlepiej je od razu przygotować do dalszego przetworzenia, bo po co je przechowywać dla przechowywania? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Marca 2011 Odpowiedź jest bardzo nie precyzyjna -bo mięso wp. to co to jestW szczególnosci chodzi mi o mięso na kiełbasy. Chce odebrać świnie w środę wieczorem. a w piątek po półtora tygodniu wędzić kiełbasę i wędzonki (na mokro) razem i chce postapić tak: Mieso w całości przeznaczone na kiełbasę przechować w lodówce do niedzieli wieczór W niedziele wieczorem zapeklować na sucho (18g na 1kg - 60%pekl, 4O soli) w czwartek wieczorem zmielić i zrobić kiełbasy. i w piątek rano wędzić DZIADEK jak to czytasz co sadzisz o tym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Marca 2011 Mieso w całości przeznaczone na kiełbasę przechować w lodówce do niedzieli wieczór W niedziele wieczorem zapeklować na sucho (18g na 1kg - 60%pekl, 4O soli) A dlaczego chcesz peklować mięso na kiełbasę dopiero w niedzielę ? Pekluj od razu! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-150007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Marca 2011 A dlaczego chcesz peklować mięso na kiełbasę dopiero w niedzielę ? Pekluj od razu! Słusznie - po co czekać? Zapeklować i niech czeka. Mało to razy mięso tydzień i dłużej czekało na swą kolej. Latem jest gorzej, trzeba sie uwijać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-150011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umberto Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Marca 2011 A dlaczego chcesz peklować mięso na kiełbasę dopiero w niedzielę ? Pekluj od razu! Słusznie - po co czekać? Zapeklować i niech czeka. Mało to razy mięso tydzień i dłużej czekało na swą kolej. Latem jest gorzej, trzeba sie uwijać. Mam pytanie w tym wątku: - mam zamiar podobnie jak inni wędzić kiełbasy i wędzonki mniej więcej w tym samym terminie; - półtusze odbieram z ubojni wychłodzone; - zamierzam peklować na mokro szynki/schaby/boczki ok.13-14 dni; - przez ten czas coś muszę zrobić z mięsem na kiełbasy (wychodzi, że 12 dni); 1) jak długo - zgodnie z wiedzą i praktyką - może być mięso na kiełbasę peklowane na sucho? 2) jaka powinna przez ten czas być maksymalna temp. przechowywania zapeklowanego mięsa? 3) czy tak długo peklowane i przechowywane mięso zachowuje wszystkie swoje właściwości? 4) czy istnieją jakieś sensowne alternatywy dla tak długiego peklowania (np. mrożenie) ? Z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości oraz wszelkie motywacje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-154333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.