Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

u której mięso nigdy mnie zawiodło i po prostu mi głupio oddać

Droga Madlinko, nic nie pozostaje jak znajomą zaprosić na ucztę, niech zacznie...

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149577
Udostępnij na innych stronach

ale w tym sklepie zawsze było świeże

Może jest świeże, może wnęter się trafił, ostatnio też rolnicy stosują w żywieniu mączki zwierzęce, w tym rybne - stąd zapach, a nóż maciora - i zastrzyk dostała w szyjkę, i stan chorobowy powstał. Przyczyn może być wiele. A zaszkodzić, pewnie mniej niż wędlinka statystyczna dobrze nafaszerowana. Dodaj do pieczeni zioła, sama też weź i po bólu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149581
Udostępnij na innych stronach

Droga Madlinko, nic nie pozostaje jak znajomą zaprosić na ucztę, niech zacznie...

hehe :)

A zaszkodzić, pewnie mniej niż wędlinka statystyczna dobrze nafaszerowana. Dodaj do pieczeni zioła, sama też weź i po bólu.

dzięki.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149589
Udostępnij na innych stronach

trwałość mięsa wieprzowego waha się w zależności temperatury wewnątrz mięśnia i jak ma do 7stC to jest 6-9 dni

Odpowiedź jest bardzo nie precyzyjna -bo mięso wp. to co to jest . Gdy zaczniemy wymieniać jego postacie to 6-9 dni to będzie katastrofa . Nie wymieniam specjalnie w jakich postaciach ono występuje by zmusić autora jak również czytających do przemyślenia .Dyskusja nie nic wspólnego z tematem zadanym przez autora . mięso zakupione w sklepach należy od razu zagospodarowywać na przeznaczone cele , pod warunkiem że do tego się nadaje. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149747
Udostępnij na innych stronach

Dyskusja nie nic wspólnego z tematem zadanym przez autora . mięso zakupione w sklepach należy od razu zagospodarowywać na przeznaczone cele , pod warunkiem że do tego się nadaje.

Gościu napisał, że świniaka ubije w gospodarstwie i mieso będzie trzymał w lodówce i tu jest problem, w jakich warunkach higienicznych nastąpi ubój i jak szybko zostanie wychłodzone mięso, jaka też temperatura jest w lodówce. Ale Dziadek ma racje, po pozyskaniu mięsa najlepiej je od razu przygotować do dalszego przetworzenia, bo po co je przechowywać dla przechowywania? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149757
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź jest bardzo nie precyzyjna -bo mięso wp. to co to jest

W szczególnosci chodzi mi o mięso na kiełbasy. Chce odebrać świnie w środę wieczorem. a w piątek po półtora tygodniu wędzić kiełbasę i wędzonki (na mokro) razem i chce postapić tak:

Mieso w całości przeznaczone na kiełbasę przechować w lodówce do niedzieli wieczór

W niedziele wieczorem zapeklować na sucho (18g na 1kg - 60%pekl, 4O soli)

w czwartek wieczorem zmielić i zrobić kiełbasy. i w piątek rano wędzić

 

DZIADEK jak to czytasz co sadzisz o tym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-149953
Udostępnij na innych stronach

Mieso w całości przeznaczone na kiełbasę przechować w lodówce do niedzieli wieczór

W niedziele wieczorem zapeklować na sucho (18g na 1kg - 60%pekl, 4O soli)

A dlaczego chcesz peklować mięso na kiełbasę dopiero w niedzielę ?

Pekluj od razu!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-150007
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego chcesz peklować mięso na kiełbasę dopiero w niedzielę ?

Pekluj od razu!

Słusznie - po co czekać? Zapeklować i niech czeka. Mało to razy mięso tydzień i dłużej czekało na swą kolej. Latem jest gorzej, trzeba sie uwijać. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-150011
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A dlaczego chcesz peklować mięso na kiełbasę dopiero w niedzielę ?

Pekluj od razu!

Słusznie - po co czekać? Zapeklować i niech czeka. Mało to razy mięso tydzień i dłużej czekało na swą kolej. Latem jest gorzej, trzeba sie uwijać. :cool:

Mam pytanie w tym wątku:

- mam zamiar podobnie jak inni wędzić kiełbasy i wędzonki mniej więcej w tym samym terminie;

- półtusze odbieram z ubojni wychłodzone;

- zamierzam peklować na mokro szynki/schaby/boczki ok.13-14 dni;

- przez ten czas coś muszę zrobić z mięsem na kiełbasy (wychodzi, że 12 dni);

1) jak długo - zgodnie z wiedzą i praktyką - może być mięso na kiełbasę peklowane na sucho?

2) jaka powinna przez ten czas być maksymalna temp. przechowywania zapeklowanego mięsa?

3) czy tak długo peklowane i przechowywane mięso zachowuje wszystkie swoje właściwości?

4) czy istnieją jakieś sensowne alternatywy dla tak długiego peklowania (np. mrożenie) ?

Z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości oraz wszelkie motywacje :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/page/2/#findComment-154333
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.