abratek Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Ten Madlinkowy tłuszczyk to na olej wygląda ...jakoś za mało zółty jak na olej ale mozliwe :rolleyes: Wg mnie nasiąkliwość smażonego ciasta smalcem jest dużo mniejsza niż np. olejem. Nie wiem, jak jest w przypadku smażenia na maśle klarowanym.o maśle się nie wypowiem bo wiadomo... cena to i się raczej nie stosuje :rolleyes: prawdę mówiąc na oleju NIGDY nie smażyłem pączków :rolleyes: - ominęło mnie to na szczęście bo mi po prostu takie pączki nie smakują i w tym zakresie jestem zdecydowanym zwolennikiem smalcu... ... który jednak niestety bardzo często też nie jest zbyt dobrej jakości :mellow: - zdarza się czasem taki... dość"aromatyczny" :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-198047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 20 Stycznia 2012 o maśle się nie wypowiem bo wiadomo... Dokładnie...A po za konkursem,to smalec ma niższą temperaturę (wrzenia) niż olej. :rolleyes: Może za słabo rozgrzany był...??? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-198050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Madlinka nie napisała, na jakim tłuszczu smaży pączki.na smalcu smażyłam oczywiście, ale z Biedronki, może powinnam kupić w innym sklepie. Może za słabo rozgrzany był...???tutaj mam pewność, ze był dobrze rozgrzany, bo smażyłam we frytkownicy i ustawiłam sobie temperaturę na 170 stopni. słaba lub uszkodzona siatka glutenowa spowodowane słabą jakością mąki lub dodatkiem złego tłuszczuno i tu jest pies pogrzebany, skopałam i jedno i drugie. mąka była wątpliwej jakości, po za tym poprzednio użyłam masła a teraz margaryny, bo oryginalny przepis z moimi zapiskami dałam znajomej, a ja sobie wydrukowałam nowy i tam była napisana margaryna, po prostu zapomniałam że poprzednio dawałam masło Dziękuje Ci Abratku już więcej nie popełnię tych błędów jednak mimo ich, to nadal są najsmaczniejsze pączki jakie jadłam. Jako aromat polecam skórkę otartą z jednej pomarańczy i świeżą laskę wanilii. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-198072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 4 Lutego 2012 No to zaczynamy.... :wink: Abratkowe pączki... :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 4 Lutego 2012 No to zaczynamy.... :wink: Abratkowe pączki... :thumbsup: Halinko bardzo ładne te pączusie ,miały być u mnie wczoraj ale się trochę plany pokrzyżowały i będą dopiero na ostatki :lol: , czy smażyłaś je na smalcu ? Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 4 Lutego 2012 A co ma w środku :question: :clap: Halinko szkoda że jednego nie zostawiłaś bez lukru :sad:Dla Ciebie Andrzejku specjalnie zostawiłam bez lukru.. :wink: nadziane marmoladą. /5b59c39edaa65626.html][/url] czy smażyłaś je na smalcu ?Jak najbardziej Bodzio :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 4 Lutego 2012 Oj marzą mi się te pączki Abratka ,oj marzą z nadzieniem konfitury z płatków róży (oczywiście tej prawdziwej)Babcia robiła takie pyszne....Gratki dla Halusi :wink: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 4 Lutego 2012 U mnie też Abratkowy rarytas dzisiaj Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 5 Lutego 2012 @halusia@, czy podawałaś już gdzieś przepis na lukier? Bo bardzo ładnie wygląda. Oj zrobię jeszcze jedno podejście do tych pączusiów. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 5 Lutego 2012 @halusia@, czy podawałaś już gdzieś przepis na lukier? Być może.... :wink: Lukier to cukier puder i gorąca woda. Musisz sama wyczuć ile wlać wody... ale ja do pączków robię lukier bardziej gęsty. Każdy pączek zanurzam do połowy w lukrze... stąd taki ładny efekt. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 5 Lutego 2012 zrobię jeszcze jedno podejściespróbuj tak "ustawić" produkcję aby mieć możliwość smażenia małych ilości - bo moze tu masz problemy co do pomady pudrowej to można też (co ja stosuję) zalewać zimną wodą... wrzucane gorące pączki pokrywają się bardzo cienką, szklistą powłoką... - to dla tych co nie lubią za dużej skorupy na pączkach :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 5 Lutego 2012 spróbuj tak "ustawić" produkcję aby mieć możliwość smażenia małych ilości - bo moze tu masz problemyno spróbuję, ja myślę że największsym probleme był teraz pośpiech, bo wiadomo przy 2 miesięcznym dziecku trudno o czas. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 9 Lutego 2012 Po dwóch nieudanych podejściach w końcu udały mi się pączki. Przepis rewelacja. Że już o sposobie na sklejanie nie wspomnę :) :). Takiego kulania pączków jak moja mama robi to się chyba nigdy nie nauczę. A Twoim sposobem mi wyszło. Mam frajdę jak małe dziecko . Zrobiłam na próbę z 1/5 porcji bo po tym jak ostatnio wyrzuciłam paczki z 0,5 kg mąki i 8 żółtek!!! to wolałam nie ryzykować. Już wiem co będę robić na tłusty czwartek. Teściu też stwierdził, że bardzo dobre. Dzięki wielkie za przepis i instruktaż. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 9 Lutego 2012 No to pierwsza próba wstawienia zdjęcia, ciekawe czy się uda No to się nie udało :/ Próba druga: http://img826.imageshack.us/img826/1917/img9191nw.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Powinno być Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 9 Lutego 2012 http://img826.imageshack.us/img826/1917/img9191nw.jpg Powinnaś adres obrazka wstawić między znaczniki "xxxxxxxx" zamiast x-ów Ładne pączki wysmażyłaś ... :clap: :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 9 Lutego 2012 Obrazek Powinnaś adres obrazka wstawić między znaczniki "xxxxxxxx" zamiast x-ów Ładne pączki wysmażyłaś ... :clap: :clap: :clap:Dzięki Ci dobry człowieku następnym razem zrobię już tak jak trzeba Strasznie się z tych pączków cieszę :) Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 9 Lutego 2012 Asiek bardzo ładne pączusie... :thumbsup: :clap: Teraz koniecznie z całej porcji... próba udana. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 9 Lutego 2012 Asiek bardzo ładne pączusie... :thumbsup: :clap: Teraz koniecznie z całej porcji... próba udana. Już teściu zamówił na tłusty czwartek, a próba udana tylko i wyłącznie dzięki świetnemu przepisowi Abratka i "łopatologicznemu" kursowi wykonania za co bardzo, bardzo dziękuję Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 10 Lutego 2012 asiek, no piękne po prostu, i na środku jasna linia jest :clap: Eh mnie dopadło przeziębienie i tylko chęci mam do smażenia, ale siły już nie Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 10 Lutego 2012 Asiek- jakie nadzienie? pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 10 Lutego 2012 Niestety najzwyklejsza sklepowa marmolada, mazurskie zapasy mojego ukochanego dżemu brusznicowego się skończyły. A tu gdzie teraz mieszkam, jakoś nie mogę jej namierzyć Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 10 Lutego 2012 Abratek wspominał o marmoladzie z dz.r. firmy ,,Stovit"Nabyłem ją dziś w tesco.Muszę jeszcze kupić termometr do mierzenia temp. smalcu.Nie wiem gdzie,poza internetem możnaby kupić konfiturę z płatków dz.r.Konfitura z dz.r. którą kupiłem jest zrobiona z owoców, a to zupełnie coś innego pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 10 Lutego 2012 Ja zamiast kombinować z termometrem (mimo, że mam) skorzystałam z frytkownicy. Jeśli posiadasz taki sprzęt to szczerze Ci polecam, nie ma problemu z osiągnięciem właściwej temperatury i jej utrzymywaniem na odpowiednim poziomie.Co do konfitury z płatek, to nie poratuję bo osobiście za nią nie przepadam i od czasów przeprowadzki z mazur już jej nie robię bo nie mam kogo obdarowywać Robię czasem tylko nalewkę z płatek róży, bo ją lubi moja miejscowa znajoma A jeśli chcesz to zapraszam latem do Rogowa przy szkółce jest gdzie nazbierać Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 10 Lutego 2012 Geronimo, ja w zeszłym roku robiłem z różaną marmoladą z Biedronki Super jest Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 10 Lutego 2012 gdzie,poza internetem możnaby kupić konfiturę z płatków dz.r.Widziałam w delikatesach "Bomi" . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.