Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Madlinkowy tłuszczyk to na olej wygląda ...

jakoś za mało zółty jak na olej ale mozliwe :rolleyes:

 

Wg mnie nasiąkliwość smażonego ciasta smalcem jest dużo mniejsza niż np. olejem.

Nie wiem, jak jest w przypadku smażenia na maśle klarowanym.

o maśle się nie wypowiem bo wiadomo... cena to i się raczej nie stosuje :rolleyes:

 

prawdę mówiąc na oleju NIGDY nie smażyłem pączków :rolleyes: - ominęło mnie to na szczęście bo mi po prostu takie pączki nie smakują i w tym zakresie jestem zdecydowanym zwolennikiem smalcu...

... który jednak niestety bardzo często też nie jest zbyt dobrej jakości :mellow: - zdarza się czasem taki... dość"aromatyczny" :???:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-198047
Udostępnij na innych stronach

o maśle się nie wypowiem bo wiadomo...

Dokładnie...A po za konkursem,to smalec ma niższą temperaturę (wrzenia) niż olej. :rolleyes: Może za słabo rozgrzany był...???
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-198050
Udostępnij na innych stronach

Madlinka nie napisała, na jakim tłuszczu smaży pączki.

na smalcu smażyłam oczywiście, ale z Biedronki, może powinnam kupić w innym sklepie.

Może za słabo rozgrzany był...???

tutaj mam pewność, ze był dobrze rozgrzany, bo smażyłam we frytkownicy i ustawiłam sobie temperaturę na 170 stopni.

słaba lub uszkodzona siatka glutenowa spowodowane słabą jakością mąki lub dodatkiem złego tłuszczu

no i tu jest pies pogrzebany, skopałam i jedno i drugie. mąka była wątpliwej jakości, po za tym poprzednio użyłam masła a teraz margaryny, bo oryginalny przepis z moimi zapiskami dałam znajomej, a ja sobie wydrukowałam nowy i tam była napisana margaryna, po prostu zapomniałam że poprzednio dawałam masło :(

Dziękuje Ci Abratku już więcej nie popełnię tych błędów jednak mimo ich, to nadal są najsmaczniejsze pączki jakie jadłam. Jako aromat polecam skórkę otartą z jednej pomarańczy i świeżą laskę wanilii.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-198072
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to zaczynamy.... :wink: Abratkowe pączki... :thumbsup:

Halinko bardzo ładne te pączusie ,miały być u mnie wczoraj ale się trochę plany pokrzyżowały i będą dopiero na ostatki :lol: , czy smażyłaś je na smalcu ?

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200802
Udostępnij na innych stronach

A co ma w środku :question: :clap:

 

Halinko szkoda że jednego nie zostawiłaś bez lukru :sad:

Dla Ciebie Andrzejku specjalnie zostawiłam bez lukru.. :wink: nadziane marmoladą.

/5b59c39edaa65626.html][/url]

 

czy smażyłaś je na smalcu ?

Jak najbardziej Bodzio :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200803
Udostępnij na innych stronach

Oj marzą mi się te pączki Abratka ,oj marzą z nadzieniem konfitury z płatków róży (oczywiście tej prawdziwej)

Babcia robiła takie pyszne....

Gratki dla Halusi :wink:

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200807
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, czy podawałaś już gdzieś przepis na lukier? Bo bardzo ładnie wygląda.

Oj zrobię jeszcze jedno podejście do tych pączusiów.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200939
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, czy podawałaś już gdzieś przepis na lukier?

Być może.... :wink:

Lukier to cukier puder i gorąca woda.

Musisz sama wyczuć ile wlać wody... ale ja do pączków robię lukier bardziej gęsty.

Każdy pączek zanurzam do połowy w lukrze... stąd taki ładny efekt. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200950
Udostępnij na innych stronach

zrobię jeszcze jedno podejście

spróbuj tak "ustawić" produkcję aby mieć możliwość smażenia małych ilości - bo moze tu masz problemy :cool:

 

co do pomady pudrowej to można też (co ja stosuję) zalewać zimną wodą...

wrzucane gorące pączki pokrywają się bardzo cienką, szklistą powłoką...

- to dla tych co nie lubią za dużej skorupy na pączkach :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-200953
Udostępnij na innych stronach

spróbuj tak "ustawić" produkcję aby mieć możliwość smażenia małych ilości - bo moze tu masz problemy

no spróbuję, ja myślę że największsym probleme był teraz pośpiech, bo wiadomo przy 2 miesięcznym dziecku trudno o czas.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201006
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch nieudanych podejściach w końcu udały mi się pączki. Przepis rewelacja. Że już o sposobie na sklejanie nie wspomnę :) :) :) :). Takiego kulania pączków jak moja mama robi to się chyba nigdy nie nauczę. A Twoim sposobem mi wyszło. Mam frajdę jak małe dziecko ;). Zrobiłam na próbę z 1/5 porcji bo po tym jak ostatnio wyrzuciłam paczki z 0,5 kg mąki i 8 żółtek!!! to wolałam nie ryzykować. Już wiem co będę robić na tłusty czwartek. Teściu też stwierdził, że bardzo dobre.

 

Dzięki wielkie za przepis i instruktaż.

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201659
Udostępnij na innych stronach

No to pierwsza próba wstawienia zdjęcia, ciekawe czy się uda ;)

No to się nie udało :/

Próba druga:

http://img826.imageshack.us/img826/1917/img9191nw.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Powinno być :)

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201672
Udostępnij na innych stronach

http://img826.imageshack.us/img826/1917/img9191nw.jpg

 

Powinnaś adres obrazka wstawić między znaczniki "xxxxxxxx" zamiast x-ów ;)

 

Ładne pączki wysmażyłaś ... :clap: :clap: :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201673
Udostępnij na innych stronach

Obrazek

 

Powinnaś adres obrazka wstawić między znaczniki "xxxxxxxx" zamiast x-ów ;)

 

Ładne pączki wysmażyłaś ... :clap: :clap: :clap:

Dzięki Ci dobry człowieku :) następnym razem zrobię już tak jak trzeba :)

 

Strasznie się z tych pączków cieszę :):):)

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201675
Udostępnij na innych stronach

Asiek bardzo ładne pączusie... :thumbsup: :clap:

Teraz koniecznie z całej porcji... próba udana.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201680
Udostępnij na innych stronach

Asiek bardzo ładne pączusie... :thumbsup: :clap:

Teraz koniecznie z całej porcji... próba udana.

Już teściu zamówił na tłusty czwartek, a próba udana tylko i wyłącznie dzięki świetnemu przepisowi Abratka i "łopatologicznemu" kursowi wykonania za co bardzo, bardzo dziękuję :)

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201681
Udostępnij na innych stronach

asiek, no piękne po prostu, i na środku jasna linia jest :clap:

Eh mnie dopadło przeziębienie i tylko chęci mam do smażenia, ale siły już nie :(

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201817
Udostępnij na innych stronach

Niestety najzwyklejsza sklepowa marmolada, mazurskie zapasy mojego ukochanego dżemu brusznicowego się skończyły. A tu gdzie teraz mieszkam, jakoś nie mogę jej namierzyć :(
www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201893
Udostępnij na innych stronach

Abratek wspominał o marmoladzie z dz.r. firmy ,,Stovit"Nabyłem ją dziś w tesco.

Muszę jeszcze kupić termometr do mierzenia temp. smalcu.

Nie wiem gdzie,poza internetem możnaby kupić konfiturę z płatków dz.r.

Konfitura z dz.r. którą kupiłem jest zrobiona z owoców, a to zupełnie coś innego :cry:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201899
Udostępnij na innych stronach

Ja zamiast kombinować z termometrem (mimo, że mam) skorzystałam z frytkownicy. Jeśli posiadasz taki sprzęt to szczerze Ci polecam, nie ma problemu z osiągnięciem właściwej temperatury i jej utrzymywaniem na odpowiednim poziomie.

Co do konfitury z płatek, to nie poratuję bo osobiście za nią nie przepadam i od czasów przeprowadzki z mazur już jej nie robię bo nie mam kogo obdarowywać ;) Robię czasem tylko nalewkę z płatek róży, bo ją lubi moja miejscowa znajoma :) A jeśli chcesz to zapraszam latem do Rogowa przy szkółce jest gdzie nazbierać :)

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201904
Udostępnij na innych stronach

gdzie,poza internetem możnaby kupić konfiturę z płatków dz.r.

Widziałam w delikatesach "Bomi" .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/12/#findComment-201911
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.