Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Abratku bardzo skomplikowany ten przepis na pomadę. :shock:

Ciekawe czy ktoś pokusi się by ją zrobić , na pewno w warunkach domowych i bez odpowiedniego sprzętu nie jest łatwo.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202235
Udostępnij na innych stronach

E.. tam zaraz skomplikowany :rolleyes: - nie opisywałem wcześniej póki nie zrobiłem tego "domowymi warunkami" :cool:

- problemem jest moc mikserka :rolleyes: - mój lepiej sobie radził z parówkami :rolleyes:

wprawdzie troszkę "przeleciałem" z gęstością ale to i tak nie zmienia faktu że dla naszych małych mikserków to mordercza praca :rolleyes: - co nie znaczy że się nie da :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202237
Udostępnij na innych stronach

O w "mordę", ze tak powiem !!! :shock: :shock: :shock: Chyba zostanę przy moim lukrze... gorąca woda, cukier puder i sok z cytryny...

Abratku ale "poleciałeś" z tą pomadą :shock: :mellow: :???: :shock:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202239
Udostępnij na innych stronach

Abratku ale "poleciałeś" z tą pomadą

Rety! a co taki szok? :rolleyes:

- opis może i wygląda na skomlikowany ale w rzeczywistości to "bułka z masłem" :lol:

- tyle że trzeba uważać ze względu na lepkość substancji i dla sprzętu trudne :rolleyes:

 

niestety nie wiem czy dam radę nakręcić filmik przed środą.... :mellow:

 

wprawdzie obiecywałem sobie że już więcej nie opublikuję żadnych wizualizacji ale jakoś nie mogę się powstrzymać :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202243
Udostępnij na innych stronach

w rzeczywistości to "bułka z masłem"

cóż... może :mellow: jednak spróbuję... ale najpierw pączki :) chyba wypróbuję frytkownicę... chociaz tylko z 5 szt na raz wejdzie ale za to temp można w miare utrzymać,,,

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202245
Udostępnij na innych stronach

wypróbuję frytkownicę... chociaz tylko z 5 szt na raz wejdzie ale za to temp można w miare utrzymać,,,

no właśnie niekoniecznie :rolleyes: - to co pisałem Madlince.... frytkownica moze mieć zbyt małą moc "dogrzewania" i jak wrzucisz pączusie a tłuszcz nie dogrzeje się odpowiednio szybko to podciągną tłuszcz :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202247
Udostępnij na innych stronach

wprawdzie obiecywałem sobie że już więcej nie opublikuję żadnych wizualizacji ale jakoś nie mogę się powstrzymać

no co Ty, one są nam bardzo potrzebne i pomocne.

Ja jak to ja wszystkiego muszę spróbować co się tyczy mojej cukierniczej pasji, więc pomadę będę robić, tylko pewnie nie w tym sezonie karnawałowym, bo niestety choroba póki co ze mną wygrywa :(

Dziękuje za informacje w sprawię mąki, już sobie zapisałam, ale jeszcze się w temat bardziej zagłębie.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202308
Udostępnij na innych stronach

Kochani, prawda jest taka że żadna cukiernia nie pozwoliła by sobie na wymianę smalcu co kilka smażeń..... smalcu ubywa w sposób "naturalny" więc tylko się go dokłada....

- dlatego tak ważne jest "dbanie" o jego czystość... czyści się go zlewając wystudzony ale jeszcze płynny znad osadu....

Przeczytałem wszystko uważnie, ale nigdzie nikt nie napisał jak się tłuszcz (smalec) gasi wodą.Czy po upieczeniu pączków dolewa się do smalcu wodę (ciepłą,zimną)?

Jeśli tak to w jakiej proporcji? I dopiero po tym zlewa znad osadów do czystego naczynia?

No tak na filmie gaszenie jest pokazane , ale ja na tym kompie nie mogę go otworzyć :cry:

ps. Smalec kupiłem, konfiturę z płatków róży polecaną przez EAnnę nabyłem,ale podjadam ją sobie bo jest tak dobra...... :wink:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202328
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy robię to dobrze , ale wydaje mi się że tak jak na filmie .

Gdy wyjmę porcje upieczonych pączków z gorącego tłuszczu to zamaczam końcówki palców w miseczce z zimną wodą i chlapie na tłuszcz, Uwaga nie nachylać sie nad naczyniem z gorącym tłuszczem. Tłuszcz dość intensywnie zacznie wrzeć .

Jak się mylę to niech specjaliści odniosą się do pytania kolegi .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202364
Udostępnij na innych stronach

zamaczam końcówki palców w miseczce z zimną wodą i chlapie na tłuszcz

Haniu "pryskaniem z palców" sprawdzam temperaturę smalcu... - "gaszenie" pokazane jest na filmie w 5:30 - kilkakrotnie wlewam szklanką niewielką ilość wody :cool:

 

Czy po upieczeniu pączków dolewa się do smalcu wodę (ciepłą,zimną)?

usmażenieniu :tongue:

tak, po wyjęciu ostatnich pączusiów wlewamy małymi porcjami, zimnej wody ... robimy to do czasu aż smalec będzie jeszcze "dość żwawo" reagował (skwierczał) na wlewaną wodę :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202380
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem wszystko uważnie, ale nigdzie nikt nie napisał jak się tłuszcz (smalec) gasi wodą.

A oglądałeś ten filmik abratka do końca ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202424
Udostępnij na innych stronach

A oglądałeś ten filmik abratka do końca ?

No tak na filmie gaszenie jest pokazane , ale ja na tym kompie nie mogę go otworzyć :cry:

Tak to czasem bywa: jest film, ale obejrzeć go nie można :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202430
Udostępnij na innych stronach

jest film, ale obejrzeć go nie można

ja gasiłem rozgrzany smalec wlewając ostrożnie ok 1/4 szklanki wody, takiej o temp pokojowej, ostroznie oczywiście bo robi się "kipisz" lekki :)

dzisiaj zakupiłem smalec, niestety w kostkach ale do pączków wystarczy - 1kg, moze za duzo, zobaczymy, bo juz nie pamietam jak to w zeszłym roku było... dobrą 80% - tową margarynę i mąkę lubelli do pączków, marmelade różaną "biedronkową" , świeże drożdże i chyba juz jutro za wyrób sie wezmę a w czwartek powtórka z rozrywki :)

Ech jakie ten abratek ma "zgrabne" rączki :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202547
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj zakupiłem smalec, niestety w kostkach ale do pączków wystarczy - 1kg, moze za duzo, zobaczymy,

No..chyba nie za dużo.. :rolleyes:

Ja w tamtym roku do mojego gara..a raczej żeliwnego WOK-a włożyłam chyba ponad 2 kg... ale teraz właśnie się zastanawiam ile faktycznie było..bo jutro muszę się wybrać na zakupy min. po ten smalec. :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202548
Udostępnij na innych stronach

Ja chyba użyłam 9 paczek tj ponad 2 kg , kilogram to na pewno za mało :???:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202549
Udostępnij na innych stronach

kurcze, to z rana dokupie jeszcze kilka kostek... w sumie z 10 - 12 cm roztopionego smalcu wystarczy... teraz załuję że wywaliłem stary prodiż...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202550
Udostępnij na innych stronach

ma "zgrabne" rączki

już to gdzieś słyszałem :lol:

9 paczek tj ponad 2 kg

zazwyczaj smalec w kostkach ma masę 200g :wink:

załuję że wywaliłem stary prodiż...

i włąśnie do mojego wchodzi optymalnie chyba około 12 kostek (nie wiem dokłądnie bo jeszcze lychą ze słoja czerpane było :blush:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202558
Udostępnij na innych stronach

zazwyczaj smalec w kostkach ma masę 200g

:blush: :blush: :blush: nie sprawdziłam i założyłam ,że 250 g ale oczywiście masz rację :grin: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202563
Udostępnij na innych stronach

Na załączonych zdjęciach przedstawiam mój sposób pomiaru temperatury smalcu przy smażeniu pączków. Otwór w listewce jest dosyć ciasny i pozwala na swobodne ustawienie termometru względem dna naczynia. Pączki smażę w tej patelni - jest wystarczająco głęboka a jej średnica to 26 cm. Termometr jest do 300 stopni C. Jutro rano będzie się działo!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202573
Udostępnij na innych stronach

Kadet, fajny patent :) muszę sobie taki termometr sprawić.

A jak długo ten smalec mozna przetrymywać do kolejnego użycia? i w jakich warunkach? konieczna lodówka?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202578
Udostępnij na innych stronach

Ja robie pączki high carb

No ładne kwiatki! To ja, czytając o pączkach z bólem mruczę sobie: "Nie dla mnie sznur samochodów (pączków)". To ja, katuję się samemi tłustemi wodorami, żeby dojść kiedyś do takiej linii jak Ty a tu ZDRADA!!! Ona się objada pączuchami z dżemorem! Nie bawię się :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202601
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.