@halusia@ Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 12 Lutego 2012 Abratku bardzo skomplikowany ten przepis na pomadę. :shock: Ciekawe czy ktoś pokusi się by ją zrobić , na pewno w warunkach domowych i bez odpowiedniego sprzętu nie jest łatwo. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 12 Lutego 2012 E.. tam zaraz skomplikowany :rolleyes: - nie opisywałem wcześniej póki nie zrobiłem tego "domowymi warunkami" - problemem jest moc mikserka :rolleyes: - mój lepiej sobie radził z parówkami :rolleyes: wprawdzie troszkę "przeleciałem" z gęstością ale to i tak nie zmienia faktu że dla naszych małych mikserków to mordercza praca :rolleyes: - co nie znaczy że się nie da :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 12 Lutego 2012 O w "mordę", ze tak powiem !!! :shock: :shock: :shock: Chyba zostanę przy moim lukrze... gorąca woda, cukier puder i sok z cytryny...Abratku ale "poleciałeś" z tą pomadą :shock: :mellow: :???: :shock: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 12 Lutego 2012 Abratku ale "poleciałeś" z tą pomadąRety! a co taki szok? :rolleyes: - opis może i wygląda na skomlikowany ale w rzeczywistości to "bułka z masłem" :lol: - tyle że trzeba uważać ze względu na lepkość substancji i dla sprzętu trudne :rolleyes: niestety nie wiem czy dam radę nakręcić filmik przed środą.... :mellow: wprawdzie obiecywałem sobie że już więcej nie opublikuję żadnych wizualizacji ale jakoś nie mogę się powstrzymać :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 12 Lutego 2012 w rzeczywistości to "bułka z masłem"cóż... może :mellow: jednak spróbuję... ale najpierw pączki chyba wypróbuję frytkownicę... chociaz tylko z 5 szt na raz wejdzie ale za to temp można w miare utrzymać,,, Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 12 Lutego 2012 wypróbuję frytkownicę... chociaz tylko z 5 szt na raz wejdzie ale za to temp można w miare utrzymać,,,no właśnie niekoniecznie :rolleyes: - to co pisałem Madlince.... frytkownica moze mieć zbyt małą moc "dogrzewania" i jak wrzucisz pączusie a tłuszcz nie dogrzeje się odpowiednio szybko to podciągną tłuszcz :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 13 Lutego 2012 wprawdzie obiecywałem sobie że już więcej nie opublikuję żadnych wizualizacji ale jakoś nie mogę się powstrzymaćno co Ty, one są nam bardzo potrzebne i pomocne. Ja jak to ja wszystkiego muszę spróbować co się tyczy mojej cukierniczej pasji, więc pomadę będę robić, tylko pewnie nie w tym sezonie karnawałowym, bo niestety choroba póki co ze mną wygrywa Dziękuje za informacje w sprawię mąki, już sobie zapisałam, ale jeszcze się w temat bardziej zagłębie. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 13 Lutego 2012 Kochani, prawda jest taka że żadna cukiernia nie pozwoliła by sobie na wymianę smalcu co kilka smażeń..... smalcu ubywa w sposób "naturalny" więc tylko się go dokłada.... - dlatego tak ważne jest "dbanie" o jego czystość... czyści się go zlewając wystudzony ale jeszcze płynny znad osadu.... Przeczytałem wszystko uważnie, ale nigdzie nikt nie napisał jak się tłuszcz (smalec) gasi wodą.Czy po upieczeniu pączków dolewa się do smalcu wodę (ciepłą,zimną)? Jeśli tak to w jakiej proporcji? I dopiero po tym zlewa znad osadów do czystego naczynia? No tak na filmie gaszenie jest pokazane , ale ja na tym kompie nie mogę go otworzyć ps. Smalec kupiłem, konfiturę z płatków róży polecaną przez EAnnę nabyłem,ale podjadam ją sobie bo jest tak dobra...... :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 13 Lutego 2012 Nie wiem czy robię to dobrze , ale wydaje mi się że tak jak na filmie . Gdy wyjmę porcje upieczonych pączków z gorącego tłuszczu to zamaczam końcówki palców w miseczce z zimną wodą i chlapie na tłuszcz, Uwaga nie nachylać sie nad naczyniem z gorącym tłuszczem. Tłuszcz dość intensywnie zacznie wrzeć . Jak się mylę to niech specjaliści odniosą się do pytania kolegi . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 13 Lutego 2012 zamaczam końcówki palców w miseczce z zimną wodą i chlapie na tłuszczHaniu "pryskaniem z palców" sprawdzam temperaturę smalcu... - "gaszenie" pokazane jest na filmie w 5:30 - kilkakrotnie wlewam szklanką niewielką ilość wody Czy po upieczeniu pączków dolewa się do smalcu wodę (ciepłą,zimną)?usmażenieniu :tongue: tak, po wyjęciu ostatnich pączusiów wlewamy małymi porcjami, zimnej wody ... robimy to do czasu aż smalec będzie jeszcze "dość żwawo" reagował (skwierczał) na wlewaną wodę :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 14 Lutego 2012 Dziękuję Wam :wink: już jest znacznie jaśniej :lol: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 14 Lutego 2012 Przeczytałem wszystko uważnie, ale nigdzie nikt nie napisał jak się tłuszcz (smalec) gasi wodą.A oglądałeś ten filmik abratka do końca ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 14 Lutego 2012 A oglądałeś ten filmik abratka do końca ?No tak na filmie gaszenie jest pokazane , ale ja na tym kompie nie mogę go otworzyć Tak to czasem bywa: jest film, ale obejrzeć go nie można Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 14 Lutego 2012 jest film, ale obejrzeć go nie możnaja gasiłem rozgrzany smalec wlewając ostrożnie ok 1/4 szklanki wody, takiej o temp pokojowej, ostroznie oczywiście bo robi się "kipisz" lekki dzisiaj zakupiłem smalec, niestety w kostkach ale do pączków wystarczy - 1kg, moze za duzo, zobaczymy, bo juz nie pamietam jak to w zeszłym roku było... dobrą 80% - tową margarynę i mąkę lubelli do pączków, marmelade różaną "biedronkową" , świeże drożdże i chyba juz jutro za wyrób sie wezmę a w czwartek powtórka z rozrywki Ech jakie ten abratek ma "zgrabne" rączki :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 14 Lutego 2012 dzisiaj zakupiłem smalec, niestety w kostkach ale do pączków wystarczy - 1kg, moze za duzo, zobaczymy, No..chyba nie za dużo.. :rolleyes: Ja w tamtym roku do mojego gara..a raczej żeliwnego WOK-a włożyłam chyba ponad 2 kg... ale teraz właśnie się zastanawiam ile faktycznie było..bo jutro muszę się wybrać na zakupy min. po ten smalec. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 14 Lutego 2012 Ja chyba użyłam 9 paczek tj ponad 2 kg , kilogram to na pewno za mało :???: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 14 Lutego 2012 kurcze, to z rana dokupie jeszcze kilka kostek... w sumie z 10 - 12 cm roztopionego smalcu wystarczy... teraz załuję że wywaliłem stary prodiż... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 14 Lutego 2012 ma "zgrabne" rączkijuż to gdzieś słyszałem :lol: 9 paczek tj ponad 2 kgzazwyczaj smalec w kostkach ma masę 200g :wink: załuję że wywaliłem stary prodiż...i włąśnie do mojego wchodzi optymalnie chyba około 12 kostek (nie wiem dokłądnie bo jeszcze lychą ze słoja czerpane było :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 14 Lutego 2012 zazwyczaj smalec w kostkach ma masę 200g :blush: :blush: :blush: nie sprawdziłam i założyłam ,że 250 g ale oczywiście masz rację :grin: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 15 Lutego 2012 Na załączonych zdjęciach przedstawiam mój sposób pomiaru temperatury smalcu przy smażeniu pączków. Otwór w listewce jest dosyć ciasny i pozwala na swobodne ustawienie termometru względem dna naczynia. Pączki smażę w tej patelni - jest wystarczająco głęboka a jej średnica to 26 cm. Termometr jest do 300 stopni C. Jutro rano będzie się działo! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 15 Lutego 2012 Kadet, fajny patent muszę sobie taki termometr sprawić. A jak długo ten smalec mozna przetrymywać do kolejnego użycia? i w jakich warunkach? konieczna lodówka? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zabieram sie za robienie pączków. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 15 Lutego 2012 Violka, a jak się robi pączki LC? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 15 Lutego 2012 Violka, a jak się robi pączki LC?Ja robie pączki high carb :thumbsup: :tongue: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 15 Lutego 2012 Ja robie pączki high carbNo ładne kwiatki! To ja, czytając o pączkach z bólem mruczę sobie: "Nie dla mnie sznur samochodów (pączków)". To ja, katuję się samemi tłustemi wodorami, żeby dojść kiedyś do takiej linii jak Ty a tu ZDRADA!!! Ona się objada pączuchami z dżemorem! Nie bawię się :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/14/#findComment-202601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.