marcus Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) Kielbaski proste bez klasyfikacji miesa.1 kg łopatki bez tluszczu1 kg karczku0,5 kg boczkuMieso pokrojone w kostke i zapeklowane mieszanka sol-peklosol 18g/kg na 12h i tem. 6°CNastepnie wymieszane z przyprawami -pieprz grubomielony 6g,czosnek 6 g,lyzeczka papryki slodkiej,odrobine- pieprz cayenne,galka muszkatolowa,imbir mielony ,kminek mielony.Calosc rozdrobniona na siatce nr.10 i dokladnie wymieszaneNadziewanie w oslonki cienki baranie i osadzanie w tym przypadku w wedzarence przez 4 h i okolo 7 °Nastepnie przyniesione do domu i z uzyciem wentylatora wstepne osuszanie i wyrownanie tem.okolo 1hPrzed wedzeniem 15 minut osuszania w 50°c i wedzenie wlasciwe w 45-55 ° przez 1,5 h .Wedzenie trocinami olchowymi z jalowcemnastepnie dopiekanie 25 minut w 85°Mialy sie jeszcze podsuszyc ale .... spewnoscia niedotrwajaPozdrawiam Edytowane 5 Października 2016 przez Bee Gees zapis zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2011 Za mało zrobiłeś i dlatego nie mają szans podeschnąć.U mnie tuż po wędzeniu ubywa najwięcej . Potem jak podeschną już tak nie idą( słabe zęby ).Bardzo apetyczny wygląd również ma wpływ na prędkość znikania. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-149078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2011 witamMarcus widzę że wędzok balkonowy spisuje się nieźle :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-149095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lutego 2011 Marcus widzę że wędzok balkonowy spisuje się nieźle musi to nasz jedyny ,,zywiciel " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-149108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) To moje wczorajsze wedzenie .Sklad kielbasy to karczek b/k 80% i boczek 20%Peklowane sol/peklosol 18g na kg ,glukoza 2 g /kgTemperatura i czas 5 °c 18 hRozdrabnianie siatka 8Przyprawy na kg- czosnek 4 g, pieprz 2 g,imbir, galka muszkatolowa,papryka slodka ,gorczyca cala.Oslonki grube 28 +Osadzanie 3 h w 15°cOsuszanie wstepne wentylatorem 1h w 25° nastepnie 20 min w wedzarce w 40^i wedzenie wlasciwe 3h w 40-45°c drewno olcha -bukCzesc zostala sparzona w 75°c do uzyskanie 69° wewnatrz kielbaski a czesc zapiekana w 90° w .....piekarniku. Pozdrawiam Edytowane 5 Października 2016 przez Bee Gees zapis zdjęć na prośbę użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-155042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Mnie się podoba ta "Chłopska kiełbasa" :clap: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-155043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Bardzo ładna ta chłopska. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-155091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Witam wygląda super, :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-155095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.