Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kielbaski proste bez klasyfikacji miesa.
1 kg łopatki bez tluszczu
1 kg karczku
0,5 kg boczku
Mieso pokrojone w kostke i zapeklowane mieszanka sol-peklosol 18g/kg na 12h i tem. 6°C
Nastepnie wymieszane z przyprawami -pieprz grubomielony 6g,czosnek 6 g,lyzeczka papryki slodkiej,odrobine- pieprz cayenne,galka muszkatolowa,imbir mielony ,kminek mielony.
post-82678-0-36596300-1475663316_thumb.jpg
Calosc rozdrobniona na siatce nr.10 i dokladnie wymieszane

Nadziewanie w oslonki cienki baranie i osadzanie w tym przypadku w wedzarence przez 4 h i okolo 7 °
post-82678-0-65597400-1475663330_thumb.jpg
Nastepnie przyniesione do domu i z uzyciem wentylatora wstepne osuszanie i wyrownanie tem.okolo 1h
Przed wedzeniem 15 minut osuszania w 50°c i wedzenie wlasciwe w 45-55 ° przez 1,5 h .
Wedzenie trocinami olchowymi z jalowcem
post-82678-0-17932300-1475663331_thumb.jpg
nastepnie dopiekanie 25 minut w 85°


Mialy sie jeszcze podsuszyc ale .... :thumbsup: spewnoscia niedotrwaja

Pozdrawiam

Edytowane przez Bee Gees
zapis zdjęć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/
Udostępnij na innych stronach

Za mało zrobiłeś i dlatego nie mają szans podeschnąć.

U mnie tuż po wędzeniu ubywa najwięcej . Potem jak podeschną już tak nie idą

( słabe zęby ).

Bardzo apetyczny wygląd również ma wpływ na prędkość znikania.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-149078
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To moje wczorajsze wedzenie .
Sklad kielbasy to karczek b/k 80% i boczek 20%
Peklowane sol/peklosol 18g na kg ,glukoza 2 g /kg
Temperatura i czas 5 °c 18 h
Rozdrabnianie siatka 8
Przyprawy na kg- czosnek 4 g, pieprz 2 g,imbir, galka muszkatolowa,papryka slodka ,gorczyca cala.
Oslonki grube 28 +
Osadzanie 3 h w 15°c
Osuszanie wstepne wentylatorem 1h w 25° nastepnie 20 min w wedzarce w 40^i wedzenie wlasciwe 3h w 40-45°c drewno olcha -buk
Czesc zostala sparzona w 75°c do uzyskanie 69° wewnatrz kielbaski a czesc zapiekana w 90° w .....piekarniku. :cool:
post-82678-0-43408700-1475663480_thumb.jpg

post-82678-0-92424400-1475663480_thumb.jpg

post-82678-0-26300100-1475663481_thumb.jpg
Pozdrawiam

Edytowane przez Bee Gees
zapis zdjęć na prośbę użytkownika
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-155042
Udostępnij na innych stronach

Mnie się podoba ta "Chłopska kiełbasa" :clap:

:grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5275-proste-kielbaski-kabanoski/#findComment-155043
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.