Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak pisałem już gdzieś o tym wymieszać dwa opakowania papryki słodkiej z jednym opakowaniem papryki ostrej wychodzi dość pikantne, jeżeli chcesz dawać dziecku to daj więcej papryki słodkiej lub nawet samą słodką paprykę. wklep w słoninę paprykę i powieś w chłodnym miejscu do skruszenia. później tylko cieniutkie plasterki i na chlebek. jeżeli masz możliwość to możesz po paprykowaniu delikatnie podwędzić w zimnym dymie. niestety ze dwa tygodnie musi powosieć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7142
Udostępnij na innych stronach

Jarku:

mam ok 2 kg słoniny wędzonej

:cool:

Grzesiu:

jeśli wątroby wytrzymają to antałek, chlebek i plasterki słoninki.....

albo wykorzystać jako dodatek do jakiejś smarówki

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7145
Udostępnij na innych stronach

jeśli wątroby wytrzymają to antałek, chlebek i plasterki słoninki.....

albo wykorzystać jako dodatek do jakiejś smarówki

witam :grin: sąsiada

wątroby raczej ok :!:

ale co to jest smarówka ( ile mozna pic :question: )

sąsiada nie ma a lusterko nie dla nas :grin:

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7147
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie dopraw papryka i innymi przyprawami, zwiń w rulon i zrób w szynkowarze. Może byc bardzo ciekawe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7150
Udostępnij na innych stronach

Abratku często właśnie po uwędzeniu traktuję słoninę papryką i gdy powisi sobie ze dwa trzy tygodnie wychodzi pycha. a często po paprykowaniu jeszcze ją podwędzam, gdy akurat mam rozpaloną wędzarnię. pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7152
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie dopraw papryka i innymi przyprawami, zwiń w rulon i zrób w szynkowarze. Może byc bardzo ciekawe.

poproszę o inny przepis szynkowarki jeszcze nie mam :blush:
grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7153
Udostępnij na innych stronach

ktoś podawał kiedyś aby pokroić w kostkę doprawić przyprawami i włożyć do słoika, później pasteryzować. Co prawda odnosiło się to chyba o ile dobrze pamiętam do słoniny surowej ale w tym przypadku efekt ze słoniną wędzoną może być dużo lepszy niż w przypadku słoniny surowej. Nie pamiętam gdzie to było musisz poszukać lub może wyszukiwarka pomoże. pzdr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7155
Udostępnij na innych stronach

ale co to jest smarówka

jak to nazwa wskazuje coś do smarowania :wink: - zmielone z dodatkami i sparzone etc.

szynkowarki jeszcze nie mam

to upakuj do słoja i parzenie

 

 

Jarku - sądziłem że przeoczyłeś

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7156
Udostępnij na innych stronach

pamięć już nie ta pamietałem meritum sprawy ale szczegóły już umknęły :grin: :grin: :grin:

znalazłem właśnie swoje notatki dotyczące słoniny paprykowej:

słoninę pekuje w proporcji 2,5 kg słoniny, 8,5 dkg peklosoli, 1 litr wody. pekluję 2 tygodnie. co 2 - 3 dni mieszam, przewracam i sprawdzam stan zalewy. po tym czasie wyjmuję, płuczę odsączam i wieszam do wyschnięcia. wędzę przez ok 3 godz zimnym dymem. do 30st C. na dwie porcje papryki słodkiej daję jedną porcję ostrej i taką mieszanką nacieram słonię. dokładnie wklepuję paprykę i wieszam do ostygnięcia. wędzę następnego dnia ok 1,5 do 2 godz zimnym dymem. jeszcze raz zabieg z papryką i następnego dnia podobnie. Później wieszam w zimnym i przewiewnym miejscu co najmniej na 2-3 tygodnie, żeby dojrzała. i to by było na tyle. smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7158
Udostępnij na innych stronach

miałem na myśli ten sposób z papryką...

 

a co do przepisów na słoniny to :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=716

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=965#965

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=818

 

konserwa do smarowania: (też można wykorzystać)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=677

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7166
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.