grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2007 mam ok 2 kg słoniny wędzonej ( prosiak domowego chowu)czy macie jakiś sugestie co znia zrobić :shock: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2007 tak jak pisałem już gdzieś o tym wymieszać dwa opakowania papryki słodkiej z jednym opakowaniem papryki ostrej wychodzi dość pikantne, jeżeli chcesz dawać dziecku to daj więcej papryki słodkiej lub nawet samą słodką paprykę. wklep w słoninę paprykę i powieś w chłodnym miejscu do skruszenia. później tylko cieniutkie plasterki i na chlebek. jeżeli masz możliwość to możesz po paprykowaniu delikatnie podwędzić w zimnym dymie. niestety ze dwa tygodnie musi powosieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2007 miałem zamiar zrobic coś :idea: do smarowania ( może to zagotować z przyprawami w słoiku :question: ) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Jarku: mam ok 2 kg słoniny wędzonej Grzesiu: jeśli wątroby wytrzymają to antałek, chlebek i plasterki słoninki..... albo wykorzystać jako dodatek do jakiejś smarówki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2007 jeśli wątroby wytrzymają to antałek, chlebek i plasterki słoninki..... albo wykorzystać jako dodatek do jakiejś smarówkiwitam :grin: sąsiada wątroby raczej ok :!: ale co to jest smarówka ( ile mozna pic :question: ) sąsiada nie ma a lusterko nie dla nas :grin: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ewentualnie dopraw papryka i innymi przyprawami, zwiń w rulon i zrób w szynkowarze. Może byc bardzo ciekawe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Abratku często właśnie po uwędzeniu traktuję słoninę papryką i gdy powisi sobie ze dwa trzy tygodnie wychodzi pycha. a często po paprykowaniu jeszcze ją podwędzam, gdy akurat mam rozpaloną wędzarnię. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ewentualnie dopraw papryka i innymi przyprawami, zwiń w rulon i zrób w szynkowarze. Może byc bardzo ciekawe.poproszę o inny przepis szynkowarki jeszcze nie mam :blush: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Stycznia 2007 ktoś podawał kiedyś aby pokroić w kostkę doprawić przyprawami i włożyć do słoika, później pasteryzować. Co prawda odnosiło się to chyba o ile dobrze pamiętam do słoniny surowej ale w tym przypadku efekt ze słoniną wędzoną może być dużo lepszy niż w przypadku słoniny surowej. Nie pamiętam gdzie to było musisz poszukać lub może wyszukiwarka pomoże. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Stycznia 2007 ale co to jest smarówkajak to nazwa wskazuje coś do smarowania :wink: - zmielone z dodatkami i sparzone etc. szynkowarki jeszcze nie mamto upakuj do słoja i parzenie Jarku - sądziłem że przeoczyłeś Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Stycznia 2007 pamięć już nie ta pamietałem meritum sprawy ale szczegóły już umknęły :grin: :grin: :grin:znalazłem właśnie swoje notatki dotyczące słoniny paprykowej:słoninę pekuje w proporcji 2,5 kg słoniny, 8,5 dkg peklosoli, 1 litr wody. pekluję 2 tygodnie. co 2 - 3 dni mieszam, przewracam i sprawdzam stan zalewy. po tym czasie wyjmuję, płuczę odsączam i wieszam do wyschnięcia. wędzę przez ok 3 godz zimnym dymem. do 30st C. na dwie porcje papryki słodkiej daję jedną porcję ostrej i taką mieszanką nacieram słonię. dokładnie wklepuję paprykę i wieszam do ostygnięcia. wędzę następnego dnia ok 1,5 do 2 godz zimnym dymem. jeszcze raz zabieg z papryką i następnego dnia podobnie. Później wieszam w zimnym i przewiewnym miejscu co najmniej na 2-3 tygodnie, żeby dojrzała. i to by było na tyle. smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Stycznia 2007 miałem na myśli ten sposób z papryką... a co do przepisów na słoniny to :https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=716 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=965#965http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=818 konserwa do smarowania: (też można wykorzystać)https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=677 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/530-s%C5%82onina-w%C4%99dzona-co-dalej/#findComment-7166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.