beiot Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2011 Kiełbasa gruba z jelenia i dzika - podsuszana Składniki: - I z jelenia 1,5kg, - II z dzika 0,75kg, - III z dzika 0,25kg- - tłuszcz z dzika 0,1kg. - peklosól 17-20g/kg, - pieprz 1,2g/kg, - gałka muszkatołowa 0,3g/kg, - cukier 1,5g/kg, - osłonki białkowe fi >60mm Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h. Tłuszcz posolić. I z jelenia zemleć na sitku 10mm, II z dzika na sitku 6mm, III z dzika na sitku 3mm i kutrować lub rozdrobnić malakserem. Mięsa połączyć i dokładnie wymieszać. Słoninkę pokroić w paski i dodać do masy. Osłonki zamoczyć i następnie napełnić farszem ścisło. Osadzać ok 2h. Wędzić ciepłym dymem do uzyskania ciemno brązowej barwy. Następnie parzyć w wodzie o temp. 75-78 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72stopnie. Osuszyć. Następnego dnia wędzić zimnym dymem ok 2h. Powiesić do wyschnięcia na okres co najmniej 1 tygodnia (w temp. ok 8-10 stopni). Różne wyroby z dziczyzny: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5403-kie%C5%82basa-gruba-z-dziczyzny-podsuszana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2011 Takiej to jeszcze nie probowalem :thumbsup: - wyglada znakomicie :clap: :clap: pozdrawiam Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5403-kie%C5%82basa-gruba-z-dziczyzny-podsuszana/#findComment-153812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.