Skocz do zawartości

Kiełbasa gruba z dziczyzny podsuszana


Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa gruba z jelenia i dzika - podsuszana

 

Składniki:

- I z jelenia 1,5kg,

- II z dzika 0,75kg,

- III z dzika 0,25kg-

- tłuszcz z dzika 0,1kg.

- peklosól 17-20g/kg,

- pieprz 1,2g/kg,

- gałka muszkatołowa 0,3g/kg,

- cukier 1,5g/kg,

- osłonki białkowe fi >60mm

 

Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h. Tłuszcz posolić. I z jelenia zemleć na sitku 10mm, II z dzika na sitku 6mm, III z dzika na sitku 3mm i kutrować lub rozdrobnić malakserem.

 

Mięsa połączyć i dokładnie wymieszać. Słoninkę pokroić w paski i dodać do masy. Osłonki zamoczyć i następnie napełnić farszem ścisło.

 

Osadzać ok 2h. Wędzić ciepłym dymem do uzyskania ciemno brązowej barwy. Następnie parzyć w wodzie o temp. 75-78 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72stopnie. Osuszyć. Następnego dnia wędzić zimnym dymem ok 2h.

 

Powiesić do wyschnięcia na okres co najmniej 1 tygodnia (w temp. ok 8-10 stopni).

 

Różne wyroby z dziczyzny:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5403-kie%C5%82basa-gruba-z-dziczyzny-podsuszana/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.