Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś znalazłem na stronie przepis na boczek smarowny kolegi Pawelk 3333[/b]

i postanowiłem go wypróbować naprawdę smaczny :thumbsup: skoro moja "połówka" nie przepada za tłustym jedzeniem a zajada się tym boczusiem i pyta kiedy zrobię następny.

A w moim wydaniu wygląda tak

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ce245699af715cf.html

i w garnku

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f869ad3d770fd53.html.

Oraz wersja w osłonce:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbf35c92fbfac67f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/839b94befd51098d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c622dae728c12da5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/674fe479f3a559cb.html

Wersja w osłonce jest równie smaczna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5459-moje-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

Ciemność widzę, widzę ciemność. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5459-moje-wyroby/#findComment-155017
Udostępnij na innych stronach

skoro moja "połówka" nie przepada za tłustym jedzeniem a zajada się tym boczusiem i pyta kiedy zrobię następny.

Ładne, też lubie tłuściutkie.... :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5459-moje-wyroby/#findComment-155021
Udostępnij na innych stronach

Kto pomoże ? nie wkleiły się zdjęcia :devil:

A wpisywałem je z fotosika!!!!

Czytaj :smile: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=8331#8331

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5459-moje-wyroby/#findComment-155023
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś znalazłem na stronie przepis na boczek smarowny kolegi Pawelk 3333

i postanowiłem go wypróbować naprawdę smaczny :thumbsup: skoro moja "połówka" nie przepada za tłustym jedzeniem a zajada się tym boczusiem i pyta kiedy zrobię następny.

A w moim wydaniu wygląda tak

Obrazek

i w garnku

Obrazek .

Oraz wersja w osłonce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wersja w osłonce jest równie smaczna

Chyba tak miało być.

 

P.S.

EAnna była szybsza :grin:

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5459-moje-wyroby/#findComment-155025
Udostępnij na innych stronach

W takim razie kolejna próba dodania fotek:

1.Moja kiełbaska"łopatkowa"z papryką mieloną - wędzona w prywatnej wędzarni - i chlebek na zakwasie. Budowa własnej wędzarni już niedługo.

2.Też moja kiełbaska "łopatkowa" (100%)- wędził mój brat w wędzarni kolegi( ja nie miałem czasu :cry:

 

[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2011 17:46 ]

:clap: Udało się . Dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5459-moje-wyroby/#findComment-155046
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest prosty:

 

Łopatka cała około 4,3-4,5kg

sól peklowa 1,8dag /kg

ziele angielskie świeżo mielone ( ja dodaję około 8-10 ziarenek)

trochę cukru ( 1 łyżeczka od herbaty) na całość

opcjonalnie papryka słodka wedle uznania ( słodka nie wpływa tak bardzo na smak a daje kolor)

czosnek 2-3 ząbki -jeśli ktoś lubi można więcej

 

Łopatkę sortuję wykrajam ładniejsze mięśnie z łopatki takie bez ścięgien i tłuszczu – kroję je w kostkę około 3 cm i na wagę i posypuję też odważoną porcją soli peklowej i pół łyżeczki cukru.

Mieszam i do lodówki na 24 godz.

Pozostałe okrawki z łopatki mielę na sitku 8 . dodaje pozostałe przyprawy (bez czosnku), mieszam i też na 24 do lodówki.

Przeważnie wychodzi mi po połowie mięsa zmielonego i w kawałkach.

Potem łączę porcje mięsa, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszam dodając przegotowanej wody. Jak masa mięsna wyrobiona pakuję w osłonki 10 cm ( oczywiście namoczone wcześniej w letniej osolonej wodzie) tak zwyczajnie paluchami i zawiązuję .

I znowu na 24 godz. do lodówki.

Potem do wędzarni .

Robiłem też tą kiełbasę parzoną w tem. 80 oC też była OK.

pozdrawiam i życzę smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5459-moje-wyroby/#findComment-155896
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.