Skocz do zawartości

Na Swieta Wielkanocne jaka biała kiełbasa ale tradycyjna ??

Rekomendowane odpowiedzi

to niestety zależy od surowca - jak masz pewność świeżości mięsa to bez problemu wytrzyma jak jest cień wątpliwości to lepiej nie ryzykować i albo zrobić kiełbaskę na ostatnią chwilę albo przymrozić
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mięso było świeże zamrożone. Ale moja połwica twierdzi, że mięsa po rozmrożeniu nie można po raz drugi zamrażać. Ale nie wie dlaczego. Stąd wzięło się moje pytanie. :question:
Mięso po rozmrożeniu jest bardzo mokre, co sprzyja gwałtownemu namnażaniu bakterii. Jesli je zamrozisz, to bakterie zostaną (wystrzymasz tylko ich rozwój). To jedno. Poza tym, mięso zamrażane w lodówce/zamrażarce domowej, ulega uszkodzeniom (włókna mięśniowe sa rozrywane przez kryształki lodu). Ponowne ich zamrożenie po rozmrożeniu, powoduje, że mięso może utracić wszystkie swe właściwości technologiczne. Ta wada nie występuje podczas gwałtownego i głębokiego zamrożenia przemysłowego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Upsss... :blush:

ster, ja swoją wypowiedź kierowałem do kolegi PanBoczek :rolleyes:

- a wyszło jakbym Tobie odpowiadał :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Dzięki raz jeszcze :) Abratek.. rada dobra dla każdego i zawsze ^^ mądre słowa nie muszą szukać okazji aby znaleźć odbiorcę ^^

Niestety większość ludzi dla których robie tą kielbaske nie chciala slyszeć o mrożeniu ;/ wiec jakkolwiek Wam ufam i dla siebie bym tak zrobił, to nie mam wyjscia..

Środa wieczór mielenie i nabijanie, czwartek rano parzenie i niech bóg ma tą kiełbaske w opiece :lol: dziś szef mamy zamówił, więc jakby co będzie bezrobocie :lol: :grin: Pozdrawiam

Edit.. żeby nie było :P cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników.. Sanepidzie i skarbówko akysz :lol:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników..

eee no troszkę dużo Ci wychodzi za te składniki :rolleyes: - niech mięsko wyjdzie po 12 złotych (troszke ew. wołowina droższa - ale jej niewiele idzie) plus jelita i troszkę przypraw :cool:

Wszystko zależy od tego jakie mięsko akurat będzie, gdzie i w jakiej cenie ;)

Wyliczyłem sobie z cen na rynku (gdzie mięsko było przepiękne, ale łopatki nie było) i z makro (gdzie mięso było dużo gorszej jakości i drogie..)

na 1kg; boczek 9zł, łopatka 11zł, wołowina 3.75zł, jelita 1zł/metr, przypraw nie liczyłem ;) mam nadzieje że wszystko uda sie na rynku kupić.. będzie i tańsze i smaczniejsze :grin:

p.s. tak wiem, nie krzyczcie na mnie że ta łopatka to jakaś kosmiczna cena 22zł/kg.. tak samo ostatnio z rostbefem było ;) w makro 2x droższy niż na rynku i bez smaku.. Pozdrawiam

Wyliczyłem sobie z cen na rynku

cenowo wychodzi mi po 25zł/kg

Nad tym sie w sumie nigdy nie zastanawiałem... dzisiaj robię tzn pekluję, policzę ile moja kosztuje...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Ja robię białą surową z przepisu "kiełbasa pradziada" tylko zamiast wołowiny daję golonkę,jest bardzo dobra i bez saletry.Pozdrawiam .
Maryś

i bez saletry.

bo tradycyjna biała zawsze była, jest i mam nadzieję ze będzie bez saletry :cool:
Tradycyjna pewnie będzie, ale maja, taka jaką uwielbiam, jest z użyciem peklosoli, 4 razy więcej czosnku i ..... gorczycą. Chociaż w następnej partii dam 1/2 na 1/2 sól z peklosolą.

...jest z użyciem peklosoli,...

To prawdziwy "wypasik" a jak smakuje to i ochota

na podwyższenie dawki Azotynu sodu - NaNO2 przychodzi. :lol:

Ja osobiście NIE STOSUJE! :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Kochani! Biała kiełbasa w centralnej wielkopolsce to: Lopatka, boczek majeranek! ale z wyczuciem i czosnek tak lekko "pomazany" smak czyli nie za dużo ale być musi!. Nie wspomnę o pieprzu.

A skład? 2kg łopatki, 1 kg boczku. Mielimy na 8. Dwie trzecie mięsa jeszcze raz mielimy i mieszamy aż sie dobrze spocimy (stara zasada- lepiej dłużej jak krócej) Na tę ilość mięsa to tak ze dwie łyżki majeranku- najlepszy swój, ale broń boże z marketu to już lepiej w aptece kupić. Gwarantuję Wam sukces. Aha! No i nie nabijać zbyt ciasno i najlepsza jest świeżo parzona :thumbsup:

taka jaką uwielbiam, jest z użyciem peklosoli,

i już nigdy nie będzie biała ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Ja osobiście NIE STOSUJE!

.

kolego uchyl wreszcie rąbka tajemnicy i pokaż te swoje wyroby :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

i już nigdy nie będzie biała ...

Gdzieś kiedyś czytałem jak na Mistrzostwach Polski w robieniu białej kiełbasy wystartowało kilka poważnych firm masarskich z peklowanym mięsem :lol: Taka jest wiedza w narodzie :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Troche mi wstyd pytać :P ale w przepisach zawsze podają albo rodzaj mięsa, albo klase itp.. a ja konkretnie nie wiem co mam wyciąć z tych mięs zanim pójda do mielenia :lol:

Boczek spoko łatwo sie połapać co wykroić, zdjąć skóre itp z wołowiną też sobie dałem rade, ale co do łopatki mam wątpliwości..

Czy musze usuwać wszystkie włókniste części? tzn błonki, takie twardsze białe, opalizujące :lol: nie mam w tym żadnej wprawy a szkoda zrobić źle :P więc próbuje i czekam na podpowiedź :) Pozdrawiam

Oj, mnie też pewnie ten kod przyda się. Wysłałem do Kol. Maxell na PW. wiadomość, ale pewnie przez mój brak obycia w obsłudze forum nie dotarła. Wysyłam jeszcze raz.

szam1953, musisz napisać na e-mail, a nie PW ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Maxell dziękuje serdecznie :) jakoś mnie podtrzymaliście na duchu i sie udało ^^

kiełbaska jak na moje standardy jest pyszna i piękna :D coprawda miałem 8kg i 10 metrów jelit co sie okazało o jakieś 5m za mało :blush: więc nie było miejsca na poprawki ;) Dziękuje raz jeszcze :grin: więcej foteczek w temacie wkleje jak już swój zaloze ;) Pozdrawiam serdecznie

http://img685.imageshack.us/img685/8800/dscn0879o.jpg

P.S. przepis miłego Pana jest cudowny :)

No i bardzo ładna.Tak trzymaj :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników..

eee no troszkę dużo Ci wychodzi za te składniki :rolleyes: - niech mięsko wyjdzie po 12 złotych (troszke ew. wołowina droższa - ale jej niewiele idzie) plus jelita i troszkę przypraw :cool:

Witam ,

dzisiaj kupowałem mięsko na białą ( łopatka , szynka, golonka,boczek i podgardle )

całość kosztowała 123,05zł .

Po klasyfikacji wyszło 6,31kg , czyli cena za 1kg 19,50zł ( tylko surowiec) .

Czy to drogo , nie wiem ... robię dla siebie i rodziny i nie będę sobie wydzielał.

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Panie B. idzesz w mistrze :grin: ładna biała :clap: Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0