abratek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 to niestety zależy od surowca - jak masz pewność świeżości mięsa to bez problemu wytrzyma jak jest cień wątpliwości to lepiej nie ryzykować i albo zrobić kiełbaskę na ostatnią chwilę albo przymrozić Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-210911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Mięso było świeże zamrożone. Ale moja połwica twierdzi, że mięsa po rozmrożeniu nie można po raz drugi zamrażać. Ale nie wie dlaczego. Stąd wzięło się moje pytanie. :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-210914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Mięso po rozmrożeniu jest bardzo mokre, co sprzyja gwałtownemu namnażaniu bakterii. Jesli je zamrozisz, to bakterie zostaną (wystrzymasz tylko ich rozwój). To jedno. Poza tym, mięso zamrażane w lodówce/zamrażarce domowej, ulega uszkodzeniom (włókna mięśniowe sa rozrywane przez kryształki lodu). Ponowne ich zamrożenie po rozmrożeniu, powoduje, że mięso może utracić wszystkie swe właściwości technologiczne. Ta wada nie występuje podczas gwałtownego i głębokiego zamrożenia przemysłowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-210981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Upsss... :blush: ster, ja swoją wypowiedź kierowałem do kolegi PanBoczek :rolleyes: - a wyszło jakbym Tobie odpowiadał :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-210999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Abratek dla mnie ta podpowiedź również była bardzo cenna. Dlatego dzięki bardzo :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Dzięki raz jeszcze Abratek.. rada dobra dla każdego i zawsze ^^ mądre słowa nie muszą szukać okazji aby znaleźć odbiorcę ^^ Niestety większość ludzi dla których robie tą kielbaske nie chciala slyszeć o mrożeniu ;/ wiec jakkolwiek Wam ufam i dla siebie bym tak zrobił, to nie mam wyjscia..Środa wieczór mielenie i nabijanie, czwartek rano parzenie i niech bóg ma tą kiełbaske w opiece :lol: dziś szef mamy zamówił, więc jakby co będzie bezrobocie :lol: :grin: Pozdrawiam Edit.. żeby nie było :P cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników.. Sanepidzie i skarbówko akysz :lol: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników..eee no troszkę dużo Ci wychodzi za te składniki :rolleyes: - niech mięsko wyjdzie po 12 złotych (troszke ew. wołowina droższa - ale jej niewiele idzie) plus jelita i troszkę przypraw Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Wszystko zależy od tego jakie mięsko akurat będzie, gdzie i w jakiej cenie Wyliczyłem sobie z cen na rynku (gdzie mięsko było przepiękne, ale łopatki nie było) i z makro (gdzie mięso było dużo gorszej jakości i drogie..) na 1kg; boczek 9zł, łopatka 11zł, wołowina 3.75zł, jelita 1zł/metr, przypraw nie liczyłem mam nadzieje że wszystko uda sie na rynku kupić.. będzie i tańsze i smaczniejsze :grin: p.s. tak wiem, nie krzyczcie na mnie że ta łopatka to jakaś kosmiczna cena 22zł/kg.. tak samo ostatnio z rostbefem było w makro 2x droższy niż na rynku i bez smaku.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Wyliczyłem sobie z cen na rynkucenowo wychodzi mi po 25zł/kgNad tym sie w sumie nigdy nie zastanawiałem... dzisiaj robię tzn pekluję, policzę ile moja kosztuje... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Ja robię białą surową z przepisu "kiełbasa pradziada" tylko zamiast wołowiny daję golonkę,jest bardzo dobra i bez saletry.Pozdrawiam . Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 i bez saletry.bo tradycyjna biała zawsze była, jest i mam nadzieję ze będzie bez saletry Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Tradycyjna pewnie będzie, ale maja, taka jaką uwielbiam, jest z użyciem peklosoli, 4 razy więcej czosnku i ..... gorczycą. Chociaż w następnej partii dam 1/2 na 1/2 sól z peklosolą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 ...jest z użyciem peklosoli,...To prawdziwy "wypasik" a jak smakuje to i ochota na podwyższenie dawki Azotynu sodu - NaNO2 przychodzi. :lol: Ja osobiście NIE STOSUJE! :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Kochani! Biała kiełbasa w centralnej wielkopolsce to: Lopatka, boczek majeranek! ale z wyczuciem i czosnek tak lekko "pomazany" smak czyli nie za dużo ale być musi!. Nie wspomnę o pieprzu. A skład? 2kg łopatki, 1 kg boczku. Mielimy na 8. Dwie trzecie mięsa jeszcze raz mielimy i mieszamy aż sie dobrze spocimy (stara zasada- lepiej dłużej jak krócej) Na tę ilość mięsa to tak ze dwie łyżki majeranku- najlepszy swój, ale broń boże z marketu to już lepiej w aptece kupić. Gwarantuję Wam sukces. Aha! No i nie nabijać zbyt ciasno i najlepsza jest świeżo parzona :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 taka jaką uwielbiam, jest z użyciem peklosoli,i już nigdy nie będzie biała ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Ja osobiście NIE STOSUJE! .kolego uchyl wreszcie rąbka tajemnicy i pokaż te swoje wyroby :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 i już nigdy nie będzie biała ... Gdzieś kiedyś czytałem jak na Mistrzostwach Polski w robieniu białej kiełbasy wystartowało kilka poważnych firm masarskich z peklowanym mięsem :lol: Taka jest wiedza w narodzie :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Troche mi wstyd pytać :P ale w przepisach zawsze podają albo rodzaj mięsa, albo klase itp.. a ja konkretnie nie wiem co mam wyciąć z tych mięs zanim pójda do mielenia :lol:Boczek spoko łatwo sie połapać co wykroić, zdjąć skóre itp z wołowiną też sobie dałem rade, ale co do łopatki mam wątpliwości..Czy musze usuwać wszystkie włókniste części? tzn błonki, takie twardsze białe, opalizujące :lol: nie mam w tym żadnej wprawy a szkoda zrobić źle :P więc próbuje i czekam na podpowiedź Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zassij sobie z Rapid Share'a: https://www.rapidshare.com/files/473927380/SDM_plyta.part1.rarhttps://www.rapidshare.com/files/1011747546/SDM_plyta.part2.rarhttps://www.rapidshare.com/files/566506070/SDM_plyta.part3.rarhttps://www.rapidshare.com/files/3840654118/SDM_plyta.part4.rarhttps://www.rapidshare.com/files/3910679369/SDM_plyta.part5.rarhttps://www.rapidshare.com/files/2568631045/SDM_plyta.part6.rar Pliki są spakowane hasłem, więc zapraszam na moją pocztę.Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zassij sobie z Rapid Share'a: https://www.rapidshare.com/files/473927380/SDM_plyta.part1.rar https://www.rapidshare.com/files/1011747546/SDM_plyta.part2.rar https://www.rapidshare.com/files/566506070/SDM_plyta.part3.rar https://www.rapidshare.com/files/3840654118/SDM_plyta.part4.rar https://www.rapidshare.com/files/3910679369/SDM_plyta.part5.rar https://www.rapidshare.com/files/2568631045/SDM_plyta.part6.rar Pliki są spakowane hasłem, więc zapraszam na moją pocztę. Pozdrawiam. Oj, mnie też pewnie ten kod przyda się. Wysłałem do Kol. Maxell na PW. wiadomość, ale pewnie przez mój brak obycia w obsłudze forum nie dotarła. Wysyłam jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 szam1953, musisz napisać na e-mail, a nie PW Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Maxell dziękuje serdecznie jakoś mnie podtrzymaliście na duchu i sie udało ^^ kiełbaska jak na moje standardy jest pyszna i piękna coprawda miałem 8kg i 10 metrów jelit co sie okazało o jakieś 5m za mało :blush: więc nie było miejsca na poprawki Dziękuje raz jeszcze :grin: więcej foteczek w temacie wkleje jak już swój zaloze Pozdrawiam serdecznie http://img685.imageshack.us/img685/8800/dscn0879o.jpg P.S. przepis miłego Pana jest cudowny Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 No i bardzo ładna.Tak trzymaj :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników..eee no troszkę dużo Ci wychodzi za te składniki :rolleyes: - niech mięsko wyjdzie po 12 złotych (troszke ew. wołowina droższa - ale jej niewiele idzie) plus jelita i troszkę przypraw Witam , dzisiaj kupowałem mięsko na białą ( łopatka , szynka, golonka,boczek i podgardle ) całość kosztowała 123,05zł . Po klasyfikacji wyszło 6,31kg , czyli cena za 1kg 19,50zł ( tylko surowiec) . Czy to drogo , nie wiem ... robię dla siebie i rodziny i nie będę sobie wydzielał. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Panie B. idzesz w mistrze :grin: ładna biała :clap: Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/6/#findComment-211686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.