Skocz do zawartości

Na Swieta Wielkanocne jaka biała kiełbasa ale tradycyjna ??

Rekomendowane odpowiedzi

Upsss... :blush:

ster, ja swoją wypowiedź kierowałem do kolegi PanBoczek :rolleyes:

- a wyszło jakbym Tobie odpowiadał :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
  • Odpowiedzi 194
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dzięki raz jeszcze :) Abratek.. rada dobra dla każdego i zawsze ^^ mądre słowa nie muszą szukać okazji aby znaleźć odbiorcę ^^

Niestety większość ludzi dla których robie tą kielbaske nie chciala slyszeć o mrożeniu ;/ wiec jakkolwiek Wam ufam i dla siebie bym tak zrobił, to nie mam wyjscia..

Środa wieczór mielenie i nabijanie, czwartek rano parzenie i niech bóg ma tą kiełbaske w opiece :lol: dziś szef mamy zamówił, więc jakby co będzie bezrobocie :lol: :grin: Pozdrawiam

Edit.. żeby nie było :P cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników.. Sanepidzie i skarbówko akysz :lol:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników..

eee no troszkę dużo Ci wychodzi za te składniki :rolleyes: - niech mięsko wyjdzie po 12 złotych (troszke ew. wołowina droższa - ale jej niewiele idzie) plus jelita i troszkę przypraw :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Wszystko zależy od tego jakie mięsko akurat będzie, gdzie i w jakiej cenie ;)

Wyliczyłem sobie z cen na rynku (gdzie mięsko było przepiękne, ale łopatki nie było) i z makro (gdzie mięso było dużo gorszej jakości i drogie..)

na 1kg; boczek 9zł, łopatka 11zł, wołowina 3.75zł, jelita 1zł/metr, przypraw nie liczyłem ;) mam nadzieje że wszystko uda sie na rynku kupić.. będzie i tańsze i smaczniejsze :grin:

p.s. tak wiem, nie krzyczcie na mnie że ta łopatka to jakaś kosmiczna cena 22zł/kg.. tak samo ostatnio z rostbefem było ;) w makro 2x droższy niż na rynku i bez smaku.. Pozdrawiam

Wyliczyłem sobie z cen na rynku

cenowo wychodzi mi po 25zł/kg

Nad tym sie w sumie nigdy nie zastanawiałem... dzisiaj robię tzn pekluję, policzę ile moja kosztuje...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Ja robię białą surową z przepisu "kiełbasa pradziada" tylko zamiast wołowiny daję golonkę,jest bardzo dobra i bez saletry.Pozdrawiam .
Maryś

i bez saletry.

bo tradycyjna biała zawsze była, jest i mam nadzieję ze będzie bez saletry :cool:
Tradycyjna pewnie będzie, ale maja, taka jaką uwielbiam, jest z użyciem peklosoli, 4 razy więcej czosnku i ..... gorczycą. Chociaż w następnej partii dam 1/2 na 1/2 sól z peklosolą.

...jest z użyciem peklosoli,...

To prawdziwy "wypasik" a jak smakuje to i ochota

na podwyższenie dawki Azotynu sodu - NaNO2 przychodzi. :lol:

Ja osobiście NIE STOSUJE! :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Kochani! Biała kiełbasa w centralnej wielkopolsce to: Lopatka, boczek majeranek! ale z wyczuciem i czosnek tak lekko "pomazany" smak czyli nie za dużo ale być musi!. Nie wspomnę o pieprzu.

A skład? 2kg łopatki, 1 kg boczku. Mielimy na 8. Dwie trzecie mięsa jeszcze raz mielimy i mieszamy aż sie dobrze spocimy (stara zasada- lepiej dłużej jak krócej) Na tę ilość mięsa to tak ze dwie łyżki majeranku- najlepszy swój, ale broń boże z marketu to już lepiej w aptece kupić. Gwarantuję Wam sukces. Aha! No i nie nabijać zbyt ciasno i najlepsza jest świeżo parzona :thumbsup:

taka jaką uwielbiam, jest z użyciem peklosoli,

i już nigdy nie będzie biała ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Ja osobiście NIE STOSUJE!

.

kolego uchyl wreszcie rąbka tajemnicy i pokaż te swoje wyroby :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

i już nigdy nie będzie biała ...

Gdzieś kiedyś czytałem jak na Mistrzostwach Polski w robieniu białej kiełbasy wystartowało kilka poważnych firm masarskich z peklowanym mięsem :lol: Taka jest wiedza w narodzie :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Troche mi wstyd pytać :P ale w przepisach zawsze podają albo rodzaj mięsa, albo klase itp.. a ja konkretnie nie wiem co mam wyciąć z tych mięs zanim pójda do mielenia :lol:

Boczek spoko łatwo sie połapać co wykroić, zdjąć skóre itp z wołowiną też sobie dałem rade, ale co do łopatki mam wątpliwości..

Czy musze usuwać wszystkie włókniste części? tzn błonki, takie twardsze białe, opalizujące :lol: nie mam w tym żadnej wprawy a szkoda zrobić źle :P więc próbuje i czekam na podpowiedź :) Pozdrawiam

Oj, mnie też pewnie ten kod przyda się. Wysłałem do Kol. Maxell na PW. wiadomość, ale pewnie przez mój brak obycia w obsłudze forum nie dotarła. Wysyłam jeszcze raz.

szam1953, musisz napisać na e-mail, a nie PW ;)

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Maxell dziękuje serdecznie :) jakoś mnie podtrzymaliście na duchu i sie udało ^^

kiełbaska jak na moje standardy jest pyszna i piękna :D coprawda miałem 8kg i 10 metrów jelit co sie okazało o jakieś 5m za mało :blush: więc nie było miejsca na poprawki ;) Dziękuje raz jeszcze :grin: więcej foteczek w temacie wkleje jak już swój zaloze ;) Pozdrawiam serdecznie

http://img685.imageshack.us/img685/8800/dscn0879o.jpg

P.S. przepis miłego Pana jest cudowny :)

No i bardzo ładna.Tak trzymaj :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

cenowo wychodzi mi po 25zł/kg więc robie za cene składników..

eee no troszkę dużo Ci wychodzi za te składniki :rolleyes: - niech mięsko wyjdzie po 12 złotych (troszke ew. wołowina droższa - ale jej niewiele idzie) plus jelita i troszkę przypraw :cool:

Witam ,

dzisiaj kupowałem mięsko na białą ( łopatka , szynka, golonka,boczek i podgardle )

całość kosztowała 123,05zł .

Po klasyfikacji wyszło 6,31kg , czyli cena za 1kg 19,50zł ( tylko surowiec) .

Czy to drogo , nie wiem ... robię dla siebie i rodziny i nie będę sobie wydzielał.

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Panie B. idzesz w mistrze :grin: ładna biała :clap: Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Dzięki serdeczne za miłe komentarze ^^ zawsze podbudowują i zachęcają do pracy ;)

apropos ceny :P w końcu nie policzyłem dokładnie co ile wyszło.. sporo odpadu było przez skóre, ścięgna i kości (i moje amatorstwo w klasyfikacji mięska! :oops:) ale koniec końców to najlepsza biala kiełbasa jaką jadłem :) nawet jakby wyszła po 50zl/kg to i tak powiedziałbym, że było warto ^^ Pozdrawiam :grin:

nawet jakby wyszła po 50zl/kg

hej no... to ze swojskie nie musi oznaczać drogiego :rolleyes: - owszem jak robisz 2 kilo to nie ma wyjścia ... ale jak już się uzbiera "dla szwgra, cioci wuja i brata...." to zakup całego elementu daje oszczędności

no i znów przewija się podstawowy bład u nowicjuszy... - zbyt dobra jakość mięs....

za chudo i "za bogato"

- owszem wołowinka droga... ale tradycja etc.... tylko po jaką cholerę do białej karkówka? :shock: :rolleyes: (chyba że ćwiartkę kupował....)

ja też dziś białą "tłukę" i wyszło mi że najlepiej cenowo wyszedłem w surowcu na ... szynce :rolleyes:

i wyszło mi że najlepiej cenowo wyszedłem w surowcu na ... szynce

U mnie np. ścinki z II kosztują ok 800 koron/kg, a szynka 663 :)

Czasami jest ciekawie :)

Ja wczoraj trzasnąłem 20 kg białej i ponad 40 kg wędzonej... umieram .... biała oczywiście, niezmiennie z przepisu ze strony głównej ... pomijając wołowinkę tym razem... :D....