Gość quartz Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 20 Lutego 2013 To tyle, dalsza dyskusja jakoś nie bardzo ma sens. Bo autor zapytania mówi o gulaszowym wołowym z Biedronki, którego składu nie znasz ani Ty ani ja. Na marginesie, ostatnio robiłem małą ilość "pseudo białej", na samej łopatce i boczku. Też mi wychodziła lekko różowa po parzeniu. Mięso kupowane w lokalnym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 20 Lutego 2013 Mięso mielone różni się zasadniczo od mięsa w elemencie. To ostatnie na pewno jest przez niektóre firmy nastrzykiwane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 20 Lutego 2013 Pełna zgoda. Po drugie, jakoś nie widzę możliwości zapeklowania reszty mięsa dodatkiem 30 dkg wołowiny, szczególnie w przypadku wyrobu "białej", gdzie mięsa te stykały się ze sobą stosunkowo krótko.Jest jakaś metoda na rozpoznanie nastrzykiwanego? Ja w swoim "dziur" nie widziałem, wycieku nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 20 Lutego 2013 Ja w swoim "dziur" nie widziałem, wycieku nie byłoI nie zobaczysz. Wystarczy wrzucić nastrzyknięte wieloigłówkami mięso do masownicy i dać mu kilkadziesiąt obrotów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 20 Lutego 2013 To mnie nie pocieszyłeś. :???: Z ciekawości objechałem: Biedronkę, Lidla, Netto. W Netto gulaszowego wołowego nie było. W Lidlu i Biedronce tak, ale w opakowaniach około 50 dkg. W składzie nie ma żadnych dodatków, nawet zwykłej soli. Jedynie wzmianka o pakowaniu w atmosferze ochronnej czy jakoś tak. Swoją drogą, jak już poruszyliśmy temat dyskontów - bardzo często zakupy w nich wychodzą drożej niż w osiedlowych sklepikach. Jeśli nie ma akurat promocji to żadna łaska kupować tam mięso, wędliny, sery czy nawet owoce i warzywa. Np. dziś się uśmiałem, wątróbka drobiowa na tackach, w przeliczeniu na 1 kg wychodzi po 9 PLN. W Lidlu, w tej samej cenie była łopatka ale ślad i słuch po niej zaginął. :grin: Oczywiście pod ceną promocyjną leży teraz szynka w całkiem innej cenie. Ale to pewnie tylko zbieg okoliczności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 20 Lutego 2013 Witam właśnie dokonałem swojej pierwszej białej kiełbasyPowiem tak cała procedura produkcji mielenia napełniania jest porządku fajne zajęcieale kiełbasa wyszła mi dobra w smaku nie rozlatywała się tylko za suchaParzenie też ok więc błąd musiał być w przygotowaniu mięsa.Do produkcji użyłem 0,5 kg łopatki, 0,5 kg karczku, 0,5 kg boczku, razem wyszło 1,5kg kiełbaski. Wszystko zmieliłem przez sito 8 mm. Sól i przyprawy standardowo Podpowiedzcie mi czemu wyszła mi za sucha bo chyba będzie to moje ulubione zajęcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 20 Lutego 2013 To jest podstawowy błąd wykonującego kiełbasę pierwszy raz. Dajesz najlepsze mięso myśląc, że tędy droga. Napisz w jakich temperaturach i jak długo ją parzyłeś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 20 Lutego 2013 Mi też zawsze wychodzi "za sucha". Mimo to o niebo lepsza niż sklepowa. Boczek miałeś tłusty czy raczej chudy? Po wyrabianiu tłuszcz Ci się nie "miział"? Dodawałeś wody do farszu?Edit: A to sorry, bo już szef wszystkich szefów odpowiedział. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 20 Lutego 2013 25min na minimalnym płomieniu tak żeby była woda gorącaTak jak zawsze parzę kiełbasę ze sklepu i jest ok [ Dodano: Sro 20 Lut, 2013 20:09 ]boczek tuściutki po samej skórze go obciołem wody zimnej też dolewałem ok 100 ml Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 20 Lutego 2013 Tak jak zawsze parzę kiełbasę ze sklepu i jest ok Nie porównuj kiełbasy sklepowej z kiełbasą swojego wyrobu . Kiełbasa sklepowa zawsze będzie wilgotna po parzeniu , czasami aż za bardzo . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 20 Lutego 2013 może więcej wody do mięsa dolać jak wyrabiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 20 Lutego 2013 Nie, to raczej nie pomoże. Następnym razem zrób pół na pół: boczek i łopatka. Jak już pisałem, dla mojej rodziny też jest za sucha. Bo się przyzwyczaili do tej sklepowej, ociekającej tłuszczem i zlepionej haminą. :grin:No i ważna sprawa, mięso musi się mielić a nie zgniatać, miażdżyć w maszynce. To bardzo ważne ale o tym też już wielokrotnie tu pisali. Mądrzejsi ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 20 Lutego 2013 Yamacher z którego przepisu ją robiłeś ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 20 Lutego 2013 Nie no mieli się maszynka nowaostra jak brzytwa a może boczek na sitku 4mm a łopatkę na 8mm albo zamiast boczku dać podgardle [ Dodano: Sro 20 Lut, 2013 20:31 ]Nie miałem określonego przepisu dokładnie, zrobiłem na podstawie tych z forum.Po prostu dzisiaj otworzyłem zamrażarkę wyjąłem po kawałku każdego mięsa odmroziłem zmieliłem doprawiłem i już. Może jest suchsze bo robione z mrożonego mięsa czy to nie ma wpływu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 20 Lutego 2013 wyjąłem po kawałku każdego mięsa odmroziłem zmieliłem doprawiłem i już. Może jest suchsze bo robione z mrożonego mięsa czy to nie ma wpływu Myślę że odpowiedziałeś sobie . Mrożonego mięsa do kiełbasy dodaje się od 20-30% . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 20 Lutego 2013 Mrożonego mięsa do kiełbasy dodaje się od 20-30% .Andrzeju, nie do końca .... wszystko zależy od jakości mięsa i prawidłowego procesu mrożenia i rozmrażania..... czasem zmuszony jestem zamrażać mięso na kiełbasy i zdarzało się robiłć ze 100% mrożonego - nigdy nie miałem "wpadki" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 20 Lutego 2013 Mrożonego mięsa do kiełbasy dodaje się od 20-30% . [/quote]Następnie, rozdrobnienie surowca a na parzeniu kiełbasy na oko, kończąc . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 20 Lutego 2013 mam jeszcze jedno pytanie mam zapeklowane dwie szynki praktycznie już do wędzenia tylko tylko jedna miała być dla mnie druga dla babci. Teraz babci sie coś odwidziało i już nie chce, mówi że nie ma apetytu wiadomo chimery wieku emerytalnego. Chciałem zapytać czy taką jedną szyneczke zapeklowaną jakby zmielił i dodał jakiegoś innego mięsa to dało by się przerobić na kiełbasę czy dać sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 20 Lutego 2013 Wszystko zmieliłem przez sito 8 mmja mielę wszystko na sitku 5-ce lub 6-ce. dolewałem ok 100 mlna 1500g kiełbaski białej do parzenia trochę mało :question: 66ml/1kg 6,6%:?: przy tym wsadzie co pisałeś dałbym 10-15% w zależności od gatunku mięsa Podpowiedzcie mi czemu wyszła mi za sucha bo chyba będzie to moje ulubione zajęcieparzona w zbyt wysokiej temp.,parz batony w temp.72' (woda) w rdzeniu temp.68'C efekty będą zauważalne Może jest suchsze bo robione z mrożonego mięsa czy to nie ma wpływuwpływ może być jeżeli było bardzo długo mrożone (mocne przebarwienia,duże zmiany w tkance mięsnej i tłuszczowej-utlenienie),w innym przypadku wykluczam. Chciałem zapytać czy taką jedną szyneczke zapeklowaną jakby zmielił i dodał jakiegoś innego mięsa to dało by się przerobić na kiełbasę czy dać sobie spokój uwędź szynkę,szkoda jej do kiełbasy,no ale skoro chcesz możesz tylko nie wiem jaką metodą peklowałeś (słoność) aby wyrównać zasolenie w farszu kiełbasy,jeżeli mocno slone dodajesz mniejszą część mięsa niepeklowanego można by pisać inne wywody,ale pisanie Twoje do mnie przemawia jak puszczanie oka dziewczynie w ciemnej piwnicy :wink: pisz jaśniej jak co i ile domysły inny odbierze na poważnie i dużo krzywdy wyrządzi sobie,wszak nie wiemy czy to kiełbasa będzie parzona,wędzona-parzona czy też pieczona ot takie fiku-miku małe kuku masarstwa, napisz ile czego masz i co chcesz z tego zrobić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Lutego 2013 yamacher, szynkę sobie zamroź (przed lub po parzeniu) a kiełbasę zrób z osobnego mięska.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 20 Lutego 2013 chyba tak uczynię zamroże szkoda tej szyneczki macie rację za mało mam doświadczenia żeby sie bawic w takie przeroby A co do mojej białej, niech poleży przez noc może sie jeszcze przegryzie Następnym razem użyję do produkcji łopatki i podgardla i zobaczę co wyjdzie tylko jakie proporcje i ile tej wody a sitka mam 8mm 4mm 2mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zacznij od przepisów na kiełbasy z strony gł. tam masz wszystko dokładnie opisane i tego się trzymaj :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-269787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksiu Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 4 Marca 2013 Na święta najlepsza domowej roboty kiełbasa! Nie ma nic lepszego niż produkty własnej produkcji Cytuj Frytkownice - sprawdzają się podczas rodzinnego obiadu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/8/#findComment-272640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.