Skocz do zawartości

nowicjusz -moje pierwsze wyroby


Rekomendowane odpowiedzi

"dzika obtoczone w ziołach prowansalskich i zawinięte w folię celulozową"

 

Sorki, co to jest folia celulozowa? czy to taka folia przezroczysta, spożywcza?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/page/2/#findComment-157493
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wyroby ..... :thumbsup: :clap: :clap:

 

Jak mógłbyś troszkę więcej napisać o cyklu produkcyjnym polędwic i szynek w ziołach i folii byłbym wdzięczny ... ;)

 

Robisz to dokładnie tak ? :

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-z-dziczyzny/1725-poledwiczki-male-z-dzika-w-folii-celulozowej

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/page/2/#findComment-157497
Udostępnij na innych stronach

Madej- folia celulozowa jest to folia w której można wędzić parzyć piec tak naprawdę więcej niej nic nie wiem kupiłem ją w hurtowni masarskiej oni tam wiedzieli o co chodzi.

 

roger- robiłem to dokładnie w/g linku który podałeś

 

pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 20:15 ]

beiot - dziękuję za podpowiedż ja dodałem jako II wieprzową chude z podgardla,a w tłuszczu było podgardle wp i z dzika, czy boczek o którym mówisz zmielić na sitku fi 8 i co sądzisz oddaniu do tej ilości 1,0kg łopatki miała by ona lepiej skleić tak wyczytałem na forum

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/page/2/#findComment-157556
Udostępnij na innych stronach

czy boczek o którym mówisz zmielić na sitku fi 8 i co sądzisz oddaniu do tej ilości 1,0kg łopatki miała by ona lepiej skleić tak wyczytałem na forum

tak 8mm jest ok. Odnośnie dodawania wieprzowiny to ograniczam ją coraz bardziej. Lepiej jeśli masz możliwość dodać innej dziczyzny. Zamiast łopatki dodałbym jako kleju skutrowanej masy mięsnej z III z dzika. Zauważyłem, że na konsystencję kiełbasy ma duży wpływ dobre wyrobienie farszu i dodanie skutrowanje III.

Robię kiełbasę z samego dzika jeśli jest tłustawy i też jest zwięzłą.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/page/2/#findComment-157659
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.