Skocz do zawartości

Kiełbasa wielkanocna z dziczyzny


Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa wielkanocna z dziczyzny

 

Składniki:

- mięso kl. I z jelenia 0,5kg,

- mięso kl. I z wieprzowiny 1,3kg,

- mięso kl. II z dzika 3,4kg,

- mięso kl. III z dzika 1,9kg,

- czosnek wg. uznania ja daję ok. 3-4g/kg,

- pieprz 1,2g/kg,

- gałka muszkatołowa 0,3g/kg,

- kolendra 0,5g/kg,

- jałowiec 0,5g/kg

- peklosól 17g/kg.

 

 

Każde z mięs pokroić w kostkę i zapeklować na sucho przez 3-5 dni.

 

Mięso kl. I zemleć na sitku 12mm,

 

II na sitku 8mm,

 

a III na sitku 3mm

 

Dokładnie wymieszać dodając przyprawy.

 

Napełnić ściśle jelita kal. 28mm i odkręcać w parki długości ok. 15cm.

Osadzać ok. 2h.

 

Wędzić dymem o temp 40-50 stopni do uzyskania brązowego koloru. Podnieść temp. na ok. 45min do 70-80 stopni.

 

 

Drugiego dnia wędzić dymem zimnym ok. 4h.

 

Można podsuszyć ok. 1-2 tygodnie w temp ok 10 stopni.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5492-kie%C5%82basa-wielkanocna-z-dziczyzny/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.