beiot Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Kiełbasa wielkanocna z dziczyzny Składniki: - mięso kl. I z jelenia 0,5kg, - mięso kl. I z wieprzowiny 1,3kg, - mięso kl. II z dzika 3,4kg, - mięso kl. III z dzika 1,9kg, - czosnek wg. uznania ja daję ok. 3-4g/kg, - pieprz 1,2g/kg, - gałka muszkatołowa 0,3g/kg, - kolendra 0,5g/kg, - jałowiec 0,5g/kg - peklosól 17g/kg. Każde z mięs pokroić w kostkę i zapeklować na sucho przez 3-5 dni. Mięso kl. I zemleć na sitku 12mm, II na sitku 8mm, a III na sitku 3mm Dokładnie wymieszać dodając przyprawy. Napełnić ściśle jelita kal. 28mm i odkręcać w parki długości ok. 15cm. Osadzać ok. 2h. Wędzić dymem o temp 40-50 stopni do uzyskania brązowego koloru. Podnieść temp. na ok. 45min do 70-80 stopni. Drugiego dnia wędzić dymem zimnym ok. 4h. Można podsuszyć ok. 1-2 tygodnie w temp ok 10 stopni. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5492-kie%C5%82basa-wielkanocna-z-dziczyzny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.