Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

SMAK rewelacja zdjęć niestety nie umiew wrzucić

_________________

Dawaj foty na ten adres to Ci pomogę halus43@tlen.pl

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-293177
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 122
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-293275
Udostępnij na innych stronach

halusia BARDZO DZIĘKUJE za pomoc

a mam jeszcze pytanie czy ma ktoś jakiś patent na nadziewanie osłonek. Moje miały 65 mm i rurka PCv nie pasowała bo są albo 50 albo 75 pomyślałem jeszcze o takim lejku do robienia zalew do słoików ma duży otwór wylewowy? Poproszę o jakas radę bo nadziewanie trwa strasznie długo.......ale warto :grin:

jasiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-293411
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

witam

 

kolejny raz robię ala krakowską mam 4 kg pokrojonego w kostkę grubą, 2,6 kg będzie mielone na drobnym sitku 2 razy i 2,5 kg raz na grubym. Jak zrobię w środę i pstrykne trochę zdjęć to poproszę Halusię o zaprezentowanie fotek

jasiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295405
Udostępnij na innych stronach

kolejny raz robię ala krakowską mam 4 kg pokrojonego w kostkę grubą, 2,6 kg będzie mielone na drobnym sitku 2 razy i 2,5 kg raz na grubym. Jak zrobię w środę i pstrykne trochę zdjęć to poproszę Halusię o zaprezentowanie fotek

Nie ma problemu Jasiek.. :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295464
Udostępnij na innych stronach

A więc było to tak: zakupiłem

Podgardle 0,607

Szynka 3,727

Boczek 1,819

Wołowe (goleń) 0,905

Karkówka 2,22

RAZEM: 9,278

Glonka 1,406 wszystko na roladę

 

I tak jak pisałem wcześniej 4 kg pokrojonego w kostkę grubą, 2,6 kg mielone na drobnym sitku 2 razy (tutaj kilka plasterków boczku dałem pewnie ze 100 g i 2,5 kg raz na grubym. Po 400 g z tego mielonego zabrałem żeby zrobić to w szynkowarze dodatkowo zostało mi jeszcze sporo z tego co nie weszło w osłonki więc w sumie miałem 1,2 kg do szynkowaru (nabity był pod samo zamknięcie nawet sprężyny nie mogłem włożyć.

Peklowałem 48 h w peklosoli (19 g na kg) poprzednio mieszałem peklosól i sól 50/50 teraz poszła tylko peklosól. Wyrobiłem (przyprawy na kg: 2 g pieprzu, ok. 0,3 g gałki, 2 g cukru, „na oko” majeranek i troszeczkę kminku) i nadziewałem w osłonki 65 tym razem zakupiłem taki lejek do weków z dużym wylotem (było lepiej ale to jeszcze nie to, kolega ma mi uspawać z kwasówki taką rurkę 63-64 mm i wtedy będę nabijał i ubijał w rurce a potem wszystko będę przepychał do osłonki). Osłonki pocięte miałem na odcinki po 50 cm (razem 6 szt). Po napełnieniu poprzekłuwałem powietrze w osłonkach tam gdzie było i ok. 1,3 wisiało sobie spokojnie.

W tym czasie robiłem z golonki roladę lazdijajską https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5717&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ja przeciąłem całą skórę a potem jej nie zszywałem tylko zakręciłem ścisło w gazę i włożyłem do siatki i tak wędziłem razem z kiełbasą.

Wędzenie 40 min w temp 40-50 st. Potem 2h 50 min w temp 65-70 nawet chwilowo miałem 80 i starałem się podpiec przez 40 min ale jakoś nie mogłem (zmodyfikowałem wędzarnię) osiągnąć temp powyżej 70 st..

Kiełbasy nie odparzałem i jest ok. natomiast golonkę parzyłem razem z szynkowarem w temp 75 st przez 2 h 30 min (wyjąłem szynkowar) i 2 h w temp 80 st.

Rolada wyszła niesłona :blush: prawdopodobnie dlatego, że posoliłem tylko mięso a skórę nie doliczyłem do masy i w pojemniku na dno włożyłem zasolone mięso w skórę zawinąłem kolejną porcję i przykryłem to tym co zostało i pewnie skóra „wypiła” część soli. :blush:

Wędziłem do godziny 23.45 potem od 00.00 parzyłem, ustawiłem budzik na 2.30 żeby wyjąć szynkowar i potem na 4.30 żeby wyjąć golonkę, oczywiście patent z dociśnięciem golonki garnkiem zajął mi trochę czasu więc ok. 5.00 spokojnie zasnąłem. Obudziłem się i od rana WIELKIE ŻARCIE, opłaciło się jednym słowem zarwać te kilkadziesiąt minut żeby mieć naprawdę sporo pyszności. :thumbsup:

Efekty będą widoczne dzięki pomocy Halusi

jasiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295693
Udostępnij na innych stronach

http://img546.imageshack.us/img546/8621/ubp4.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

http://img39.imageshack.us/img39/4355/va71.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img69.imageshack.us/img69/3597/zs1c.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Przepraszam .. ze takie duże fotki ale nie mogłam ich zmniejszyć bo nie jestem u siebie :(

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295698
Udostępnij na innych stronach

Poproszę o jakas radę bo nadziewanie trwa strasznie długo.......ale warto

. pokombinuj z butelkami plastikowymi po wodzie, przytnij odpowiednio z 2 stron i masz tubkę, nie pamiętam ale nałęczowianka mała chyba pasowała mi na osłonkę 65, do tego jakiś popychacz, teraz nadziewam nadziewarką bez lejka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295729
Udostępnij na innych stronach

Jesli osłonka wejdzie na cylinder maszynki, to możesz ją nadziewać bezpośrednio maszynką bez siatki i noża.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295741
Udostępnij na innych stronach

Jak może wypaść, skoro jest przykręcony do korby? Jesli masz maszynkę elektryczna, to w komplecie musi być stabilizator ślimaka. Zakładasz wtedy stabilizator i nakręcasz nakrętkę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295746
Udostępnij na innych stronach

mam elektryczną i fakt jest tam taki plastik z 2 dużymi otworami ale boje się, że nie przejdą mi przez niego dość spore kawałki pokrojonego w kostkę mięsa, ale spróbuje i tak z takim rozwiązaniem
jasiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295748
Udostępnij na innych stronach

jasiek13, ale upewnij mnie ... to wszystko robisz w jakiejś chłodni? tak? ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295756
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Krakowska w/g przepisu Kostka... z tym że zmuszona byłam sparzyć... w moim Borniaku ciężko się wędzi z podpiekaniem.szczególnie wędliny o tak szerokim przekroju. .Po wczorajszym parzeniu dzisiaj ponownie powędrowała na 3 godziny do Broniaka   :)

Wiem, że powinna się podsuszyć... może uda mi się uchować choć jeden baton...  :facepalm:

Jutro wstawię w przekroju . 

post-43626-0-30577100-1412885423_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-376163
Udostępnij na innych stronach

Boże, czemuś mnie pokarał ! Inną kobietą.

Chciałem napisać, że zazdroszczę szanownemu małżonkowi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-376164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boże, czemuś mnie pokarał ! Inną kobietą. Chciałem napisać, że zazdroszczę szanownemu małżonkowi.

 oj Dyzio wczodzisz na miekki grunt, uwazaj ;)  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-376167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boże, czemuś mnie pokarał ! Inną kobietą.
 

Dyziooo...  :facepalm:  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-376169
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.