@halusia@ Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Lipca 2013 SMAK rewelacja zdjęć niestety nie umiew wrzucić _________________Dawaj foty na ten adres to Ci pomogę halus43@tlen.pl Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-293177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Lipca 2013 Wędlina a'la Krakowska wykonana przez kolegę jasiek13 http://img571.imageshack.us/img571/3594/ft1e.jpg http://img10.imageshack.us/img10/2329/cbih.jpg http://img855.imageshack.us/img855/2629/zcpa.jpg http://img38.imageshack.us/img38/226/vmn2.jpg Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-293275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Lipca 2013 jasiek13 !!! Kiełbaska super musi być też jak piszesz smaczna :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: GRATULUJĘ Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-293276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Lipca 2013 Wygląda OK. :grin: Ja też przymierzam się do wykonania takiej kiełbasy. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-293286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Lipca 2013 halusia BARDZO DZIĘKUJE za pomoca mam jeszcze pytanie czy ma ktoś jakiś patent na nadziewanie osłonek. Moje miały 65 mm i rurka PCv nie pasowała bo są albo 50 albo 75 pomyślałem jeszcze o takim lejku do robienia zalew do słoików ma duży otwór wylewowy? Poproszę o jakas radę bo nadziewanie trwa strasznie długo.......ale warto :grin: Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-293411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 witam kolejny raz robię ala krakowską mam 4 kg pokrojonego w kostkę grubą, 2,6 kg będzie mielone na drobnym sitku 2 razy i 2,5 kg raz na grubym. Jak zrobię w środę i pstrykne trochę zdjęć to poproszę Halusię o zaprezentowanie fotek Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg04 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 jasiek 13 :clap: Cytuj Pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 kolejny raz robię ala krakowską mam 4 kg pokrojonego w kostkę grubą, 2,6 kg będzie mielone na drobnym sitku 2 razy i 2,5 kg raz na grubym. Jak zrobię w środę i pstrykne trochę zdjęć to poproszę Halusię o zaprezentowanie fotek Nie ma problemu Jasiek.. :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 A więc było to tak: zakupiłem Podgardle 0,607Szynka 3,727Boczek 1,819Wołowe (goleń) 0,905Karkówka 2,22RAZEM: 9,278Glonka 1,406 wszystko na roladę I tak jak pisałem wcześniej 4 kg pokrojonego w kostkę grubą, 2,6 kg mielone na drobnym sitku 2 razy (tutaj kilka plasterków boczku dałem pewnie ze 100 g i 2,5 kg raz na grubym. Po 400 g z tego mielonego zabrałem żeby zrobić to w szynkowarze dodatkowo zostało mi jeszcze sporo z tego co nie weszło w osłonki więc w sumie miałem 1,2 kg do szynkowaru (nabity był pod samo zamknięcie nawet sprężyny nie mogłem włożyć.Peklowałem 48 h w peklosoli (19 g na kg) poprzednio mieszałem peklosól i sól 50/50 teraz poszła tylko peklosól. Wyrobiłem (przyprawy na kg: 2 g pieprzu, ok. 0,3 g gałki, 2 g cukru, „na oko” majeranek i troszeczkę kminku) i nadziewałem w osłonki 65 tym razem zakupiłem taki lejek do weków z dużym wylotem (było lepiej ale to jeszcze nie to, kolega ma mi uspawać z kwasówki taką rurkę 63-64 mm i wtedy będę nabijał i ubijał w rurce a potem wszystko będę przepychał do osłonki). Osłonki pocięte miałem na odcinki po 50 cm (razem 6 szt). Po napełnieniu poprzekłuwałem powietrze w osłonkach tam gdzie było i ok. 1,3 wisiało sobie spokojnie. W tym czasie robiłem z golonki roladę lazdijajską https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5717&postdays=0&postorder=asc&start=0 Ja przeciąłem całą skórę a potem jej nie zszywałem tylko zakręciłem ścisło w gazę i włożyłem do siatki i tak wędziłem razem z kiełbasą.Wędzenie 40 min w temp 40-50 st. Potem 2h 50 min w temp 65-70 nawet chwilowo miałem 80 i starałem się podpiec przez 40 min ale jakoś nie mogłem (zmodyfikowałem wędzarnię) osiągnąć temp powyżej 70 st..Kiełbasy nie odparzałem i jest ok. natomiast golonkę parzyłem razem z szynkowarem w temp 75 st przez 2 h 30 min (wyjąłem szynkowar) i 2 h w temp 80 st.Rolada wyszła niesłona :blush: prawdopodobnie dlatego, że posoliłem tylko mięso a skórę nie doliczyłem do masy i w pojemniku na dno włożyłem zasolone mięso w skórę zawinąłem kolejną porcję i przykryłem to tym co zostało i pewnie skóra „wypiła” część soli. :blush: Wędziłem do godziny 23.45 potem od 00.00 parzyłem, ustawiłem budzik na 2.30 żeby wyjąć szynkowar i potem na 4.30 żeby wyjąć golonkę, oczywiście patent z dociśnięciem golonki garnkiem zajął mi trochę czasu więc ok. 5.00 spokojnie zasnąłem. Obudziłem się i od rana WIELKIE ŻARCIE, opłaciło się jednym słowem zarwać te kilkadziesiąt minut żeby mieć naprawdę sporo pyszności. :thumbsup: Efekty będą widoczne dzięki pomocy Halusi Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 http://img546.imageshack.us/img546/8621/ubp4.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img39.imageshack.us/img39/4355/va71.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img69.imageshack.us/img69/3597/zs1c.jpg Uploaded with ImageShack.us Przepraszam .. ze takie duże fotki ale nie mogłam ich zmniejszyć bo nie jestem u siebie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 po raz kolejny dziękuje Halusia Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Poproszę o jakas radę bo nadziewanie trwa strasznie długo.......ale warto. pokombinuj z butelkami plastikowymi po wodzie, przytnij odpowiednio z 2 stron i masz tubkę, nie pamiętam ale nałęczowianka mała chyba pasowała mi na osłonkę 65, do tego jakiś popychacz, teraz nadziewam nadziewarką bez lejka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 dzięki za radę, na to nie wpadłem i będę to musiał sprawdzić Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Jesli osłonka wejdzie na cylinder maszynki, to możesz ją nadziewać bezpośrednio maszynką bez siatki i noża. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 ??? ale jak??? przecież będzie wypadał ten podajnik ślimakowy Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Jak może wypaść, skoro jest przykręcony do korby? Jesli masz maszynkę elektryczna, to w komplecie musi być stabilizator ślimaka. Zakładasz wtedy stabilizator i nakręcasz nakrętkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 mam elektryczną i fakt jest tam taki plastik z 2 dużymi otworami ale boje się, że nie przejdą mi przez niego dość spore kawałki pokrojonego w kostkę mięsa, ale spróbuje i tak z takim rozwiązaniem Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Przejda, przejdą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 będę próbował ale i tak muszę przeprosić starą ręczną maszynkę bo tą elektryczną stasznie idzie nadziewanie cienkiej kiełbasy Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 jasiek13, ale upewnij mnie ... to wszystko robisz w jakiejś chłodni? tak? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek13 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 nie w kuchni :grin: Cytuj jasiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-295758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Października 2014 Krakowska w/g przepisu Kostka... z tym że zmuszona byłam sparzyć... w moim Borniaku ciężko się wędzi z podpiekaniem.szczególnie wędliny o tak szerokim przekroju. .Po wczorajszym parzeniu dzisiaj ponownie powędrowała na 3 godziny do Broniaka Wiem, że powinna się podsuszyć... może uda mi się uchować choć jeden baton... Jutro wstawię w przekroju . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-376163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Października 2014 Boże, czemuś mnie pokarał ! Inną kobietą.Chciałem napisać, że zazdroszczę szanownemu małżonkowi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-376164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Października 2014 Boże, czemuś mnie pokarał ! Inną kobietą. Chciałem napisać, że zazdroszczę szanownemu małżonkowi. oj Dyzio wczodzisz na miekki grunt, uwazaj Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-376167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Października 2014 Boże, czemuś mnie pokarał ! Inną kobietą. Dyziooo... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page/3/#findComment-376169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.