Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

szynkowarki--mam problem z termometrem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jorgus

Jorgus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćNiemcy

Napisano 19 kwi 2011 - 16:01

mam takie pytanie .Jak moj towar jest w goracej wodzie ,to pobiera ,temperature ,z wody ,mimo ze ,bagnet termometra ,jest w srodku ,towaru. caly temat dotyczy parzenia wyrobow .Mam dwa termomometry bagnetowe, sprawdzaja sie w czasie wedzenia .Mam rozumiec ze temperatua wody w ktorej sie parza ,jest taka sama jak w srodku wyrobu.?j

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 19 kwi 2011 - 16:18

.Mam rozumiec ze temperatua wody w ktorej sie parza ,jest taka sama jak w srodku wyrobu.?j


Nie nie tak.Temperatura parzenia to temperatura wody w której parzysz a temp.wyrobu w środku to temp. Twojego wyroby do której uzyskania należy parzyć.Na ogół temp. parzenia jest wyższa od temp. końcowej wyrobu.Jeśli jest napisane ,że parzymy w temp.80C do momentu uzyskania 68C w środku to ta pierwsza to temp parzenia a drugo temp. wyrobu do której uzyskania należy parzyć.

#3 Jorgus

Jorgus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćNiemcy

Napisano 19 kwi 2011 - 16:34

dziekuje Arkadiusz ,ale moj problem to ,moje szynkowarki sa calkowicie w wodzie zanuzone,w zwiasku z tym pomiar temp. jest ,troche klopotliwy ,tz,musze zaufac ,tabeli , rodzaj miesa ,temp. parzenia,parokrotnie ,zrobilem ,zgodnie z tabela ,wyszly ,idealnie,czyli tak czymac Pozrawiam Jorgus.

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 19 kwi 2011 - 16:40

dziekuje Arkadiusz ,ale moj problem to ,moje szynkowarki sa calkowicie w wodzie zanuzone,w zwiasku z tym pomiar temp. jest ,troche klopotliwy


A czemuż to jeśli mogę wiedzieć? :shock:

#5 Jorgus

Jorgus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćNiemcy

Napisano 19 kwi 2011 - 16:51

cala sprawa ,to ze wbity termometr w nasz towar ,pobiera temperture z wody ktora ma wyzsza temperature niz w srodku towaru . pytanie dla laika ,jak Jorgus co to daje ?. Rozumie ,tak mi sie wydaje ......parzymy szynki,balerony ,poledwice ,wyjmojemy na chwile ,bagnet w srodek towaru odczytujemy i..OKi pozdrow. jorgus.

[size=9][ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 18:01 ][/size]
Arkadiuszu -dlatego ze nie moge .Wbic bagnetu termometra w towar ,bo jest w wodzie ,a towar jest w woreczku .Wiec uszkodzony woreczek to podmokly towar mam na mysli mieso w szynkowarce
pozdrawiam jorgus.

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 19 kwi 2011 - 17:46

Arkadiuszu -dlatego ze nie moge .Wbic bagnetu termometra w towar ,bo jest w wodzie ,a towar jest w woreczku .Wiec uszkodzony woreczek to podmokly towar mam na mysli mieso w szynkowarce


Kłania się fizyka.Jeśli masz wbity termometr to podgrzewając szynkowar rośnie temp.wyrobu a co za tym idzie rośnie ciśnienie w wyrobie a więc woda w której parzysz nie wpłynie do wyrobu co najwyżej jak wyjmiesz termometr w czasie parzenia to wypłynie sok z wyrobu.Ja radzę sobie i naczej.Ponieważ ja do szynkowara używam foli celulozowej w rolce to po prostu nie zalewam szynkowara wodą a jedynie leję wodę do rantu tak że woda nie wlewa się do środka.Odezwą się zaraz pewnie fachowcy i powiedzą ,że tak się nie powinno robić ,ale ja to już sprawdziłem i jest dobrze.

szynki,balerony ,poledwice ,wyjmojemy na chwile ,bagnet w srodek towaru odczytujemy i..OKi pozdrow. jorgus


Nic nie wyjmujemy.Wbijamy termometr i wrzucamy do parzenia z wbitym termometrem.A jak Sobie wyobrażasz wyciągając szynkę i wbijasz termometr i okazuje się ,że jest przeparzona.Musisz cały czas obserwować temperaturę na bieżąco i pamiętać ,że po wyjęciu z parzenia temperatura wzrasto o 2C,czyli jak parzymy do 68C to wyjmujemy przy 66-67C

#7 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 19 kwi 2011 - 17:58

nie zalewam szynkowara wodą a jedynie leję wodę do rantu tak że woda nie wlewa się do środka.Odezwą się zaraz pewnie fachowcy i powiedzą ,że tak się nie powinno robić ,ale ja to już sprawdziłem i jest dobrze.


Ja również w ten sposób parzę .

#8 Jorgus

Jorgus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćNiemcy

Napisano 19 kwi 2011 - 19:21

Arkadiuszu, Dziadek napisalby ,mozemy robic jak nam pasuje .Ja parze moje wyroby calkowicie zanurzone --jorgus robi tak samo --cala kwestia ---jak zmierzyc tempraure wewatrz wyrobu nie uszkadzajac oslonki ? pozdrawiam jorgus.

[size=9][ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 20:32 ][/size]
Arkadiuszu ,w tej chwili przeczytalem Twoj post ,dla mnie bardzo istotny ,otoz nie mialem pojecia ze moznna pazyc wyroby , majace w sobie termometr, . Dzieki ta strona -jest nieoceniona --dzieki Wam . jorgus

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 19 kwi 2011 - 19:39

Ty chyba ,albo nie rozumiesz ,albo nie chcesz zrozumieć.Przecież jak włożysz szynkowar do wody i go podgrzejesz to temperatura w Twojej osłonce się podniesie a co za tym idzie wzrośnie ciśnienie.Jak wbijesz termometr to nic nie wpłynie do środka bo ciśnienie w osłonce na to nie pozwoli.Jeśli pozostawisz wbity termometr to też nic nie wypłynie bo dziurkę zatyka sonda z termometru.Nic nie ma do rzeczy czy osłonka ma dziurkę czy nie.

[size=9][ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 20:42 ][/size]
No to się cieszę ,że już wszystko jasne.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych