Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie :mellow: mam pewien problem z wedzeniem to juz czwarte wedzenie na nowej wedzarni .kielbasy nie rowno sie wedza i sa suche ,a wedzonki nie dowedzaja sie nie wiem jaki blad zrobilem przy budowie wedzarni .wczoraj wedzilem 30 kilo kielbasy i boczek rolowany kielbasa po 3 godzinach lekko sie tylko podwedzila juz nie mowie o boczku musialem wedzic dluzej zeby sie uwedzilo az mi juz piwa zabraklo :grin: wstawiam zdjecia wedzarni kielbas i boczku rolowanego ,moze to pomoze .

http://img717.imageshack.us/img717/4728/dsc03302ce.jpg

http://img28.imageshack.us/img28/7753/dsc03300zw.jpg

http://img688.imageshack.us/img688/1350/dsc03303v.jpg

http://img705.imageshack.us/img705/6718/dsc03294z.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/8347/dsc03299xn.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/9633/dsc03297n.jpg

nie wiem dlaczego zdjecia sie nie przewrocily:(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze.Wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas.Po drugie.Kiełbasa ta wisząca nad wanną na dobry kolor.Przkrój już mi się mniej podoba i ten Twój boczek wygląda mi na niedopeklowany.Po trzecie nie podoba mi się konstrukcja Twojej wędzarni.Moim zdaniem powinieneś zrobić otwierany dach bo ten komin to według mnie ma za małą średnicę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158157
Udostępnij na innych stronach

dach mam otwierany prawa strona sie otwiera,a co do peklowania to nie peklowalem

 

[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 10:58 ]

http://img806.imageshack.us/img806/4002/dsc03305j.jpg

 

[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 11:01 ]

czy powodem suchych kielbas i dlugim wedzeniem moze byc spowodowane brak peklosoli :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158159
Udostępnij na innych stronach

Jaką temperaturę otrzymywałeś w wędzarni :question: .No i jak przebiegał proces osuszania :question:

Trzy godziny to nie jest dużo czasu na wędzenie z osuszaniem

 

Jak to nie peklowałeś :rolleyes: .Czyli na samej soli :question:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158167
Udostępnij na innych stronach

arni79, Nie jest ważne jak peklowałeś bo błąd tkwi w samym wędzeniu. Musisz nauczyć się palić w swojej wędzarni zanim coś przerobisz. Spalałeś drewno w zbyt wysokiej temperaturze przez co nie uzyskałeś odpowiedniego dymu. Postaraj sie i spalaj drewno z jak najmniejszym płomieniem, żeby tylko tliło się w dużej ilości żaru. Możesz po wstępnym wędzeniu na ciepło, użyć trocin do wędzenia.

Kolor blachy użytej do zamknięcia paleniska świadczy o wysokiej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158169
Udostępnij na innych stronach

tak na samej soli z pieprzem lisciem laurowym i zielem angielskim jechalem zadnej peklo soli bo gosciu spuznil sie z dostawa :(,co do temperatury to nie byla wysoka 60 moze 70 stopni ,osusznie pierw bylo na dworku a puzniej cieplem z paleniska okolo godziny no i wedzenie 3 godziny,http://img823.imageshack.us/img823/3007/dsc03289r.jpg[/url

Andyandy powiem ci dmu mialem duzo temperatura nnie byla wysoka ,a ta blaca taka opkopcona bo przy przepalaniu taka sie zrobila

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158182
Udostępnij na innych stronach

arni79, Teraz pokazujesz, że tyle kiełbaski (30 kg) było w tak małej wędzarni. Należy wędzić przy rozszczelnionych drzwiach lub uchylonej klapie bo kominek nie zdołał odprowadzić wilgoci. Mokrego nie uwędzisz. Może gdybyś około 7 godzin wędził kolorek byłby flagowy. Jeżeli miałeś jak piszesz temperaturę 60 st to była odpowiednia. Jeżeli możesz to rozpal i wędź dalej na zimno. Możesz zaparzyć i dowędzić będzie ok nawet jak jutro zrobisz. Brak peklosoli to również brak odpowiedniego koloru przy wędlinach. Jak na początek jest bardzo dobrze. Wszystko będzie zjadliwe i w smaku dobre, a wygląd no cóż dobrze, że nie zrobiłeś "wczesnego Zbója Madeja" :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158185
Udostępnij na innych stronach

tak jak piszecie :)powiem tak kielbaska pyszna smaku bo dodalem duzo oocu jaloca to byl eksperyment wszystki smakuje dzisiaj zaczelem kroic kielbaske to jakby doszla do siebie jest tlustawa ale dalej sie troche przy nie ktorych kielbasach rozwala ale na wystawe nie idzie nastepne wedzenie bedzie inne i dodam peklosoli choc nie jestem zwolennikiem powiem wam ze wedzarnia sama ma srodek 140 wysokosci i szerokosci 70 cm mysle ze nie jest taka mala ,ale jestem zadowolony co jakis czs podjadam kielbaske pyszna jest z piwkiem :)przy dzisiejszym upale

 

[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 16:10 ]

a co do uchylonych dzwiczek lup klapie ,wpadlem na pomysl zeby uchylic nie duzo mysle ze sie ucze :)

 

[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 16:13 ]

a i jeszcze kolor kielbasy moze nie jest tak wazny jak smak mi smakuje wysztkim smakuje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158195
Udostępnij na innych stronach

tak wlasnie angielskie drzewo :))))mieszkam nie daleko lasku gdzie gina drzewa(ja je wycinam) dziekuje wam za pomoc jak bede wedzil nastepne kielbaski to dam znac ,kielbaski juz prawie nie ma troche znajomym sie dalo i reszte zjadam:)pozdrowieniai dziekuje ,a i jeszce czy musze dodawac peklosol do kielbasy zeby byla inna ,czy jest zbedna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158287
Udostępnij na innych stronach

arni79, Niektóre palety są robione z desek bukowych. Postaraj się zdobyć i masz drzewa do oporu na wędzenie. Wygrzewać wędzarnie możesz każdym drzewem, a samym żarem osuszać wędliny. Czkam na następne sukcesy i wędzonki!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158307
Udostępnij na innych stronach

Niektóre palety są robione z desek bukowych.

Co do palet to wielka ostrożność wskazana , bo mogą być impregnowanie i nigdy nie wiadomo co za świństwo na nich transportowano . Na "złom" nie idą bez przyczyny .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5549-problem-z-wedzeniem/#findComment-158327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.